• Bild: Tomas Nyberg/Pixabay/Montage

KULTUR

Vad: ”Macken – Tv-serien på scen”
Var: Lorensbergsteatern i Göteborg

Det är med stor förväntan jag hänger av mig jackan i Lorensbergsteaterns entré. Mina barndomsidoler ska återigen roa mig med sång och sketch. Föreställningen Macken gör mig inte besviken. På andra raden från scenen får jag beskåda Galenskaparna och After Shaves mästerverk.

Alla de gamla klassiska scenerna från tv-serien radas upp med fenomenal skärpa. Lasse Beischer ersätter den för tidigt bortgångne Peter Rangmar och gör mig inte besviken. ”Jag skulle hämta min bil, en vit Opel” blir inget annat än en succé!

Beischer fyller ut det tomrum som jag trodde skulle uppstå efter Rangmar på ett värdigt och mycket underhållande sätt.

LÄS ÄVEN: Bokrecension: ”Dålig karma av David Safier”

Sketcher som jag i tv-serien ofta tyckt känns mossiga blir på teatern fantastiska. Det är nästan att Per Fritzell får mig till tårar när han ringer Gerd och berättar att det är vattenpumpen som har slutat gå.

Det jag kan sakna är den klassiska scenen när Claes Eriksson – fruktansvärt lik Bert Karlsson – kommer in med en gräsklippare som inte fungerar.

Med en glass i näven och ett otroligt dåligt humör försöker han övertyga Roy och Roger att det är en bil. Det hade också gett föreställningen den lukt av olja och avgaser som jag tycker hör till i en bilverkstad.

LÄS ÄVEN: Ulf Lundén: ”Martin Luther King älskade ett Sverige som SD föraktar”

Att de fått ihop alla dessa spridda sketcher till ett helt manus är för mig en gåta men det fungerar otroligt bra. Anders Eriksson och Jan Rippe är inte skådespelare, de är Roy och Roger.

På vägen ut från Lorensbergsteatern vänder jag mig om, lite sådär i smyg, och mumlar ”hej då macken, vi ses i morr’n”.

David Fernhed