2018-05-02

Pontus Boström, nyvald andre vice ordförande Elekterikerförbundet.
Foto: Anna Norling

Redan när Elektrikerförbundet bildades så var en av portalfrågorna elektrikeryrkets ställning och status.

Detta har sedan genom historien genomsyrat förbundets verksamhet och formulerats genom yrkesutbildnings- och kompetensutvecklingsfrågor. Att vidmakthålla och utveckla dessa har sedan varit grunden för att fortleva yrkesförbund. En genomtänkt satsning på förbundets själ kring yrkesutbildning och kompetensutveckling kan bli ett viktigt inslag i att stärka och utveckla vårt förbund inför framtiden.

Vår bransch och yrke är satt under en ständig utvecklingspress. Man kan blunda för det eller hela tiden följa och försöka anpassa sig till teknikutvecklingen. Ett stöd i arbetet för att öka yrkets attraktionskraft är då möjligheten att utveckla sig som individ och elektriker inom nya områden. Det är också en grundpelare för att elektrikerförbundets medlemmar ska stå starka i en hårdnande konkurrens och vara anställningsbara både i och utanför vår bransch. Alltså starkare i sin anställning, vilket underlättar för att kunna ställa krav på och stå upp för ordning och reda i branschen. Något som idag är satt under stark press av avregleringar och en historik låg organisationsgrad.

LÄS ÄVEN: Pontus Boström vald till andre vice ordförande

I dagens installationsavtal bilaga 14, finns det en text om ”Partenas syn på kompetensutveckling”. Texten är högtidlig men har tyvärr väldigt lite med verkligheten att göra vilket givetvis är olyckligt. Resultatet av detta mäts mig veterligen inte heller. Vidare finns det sakfel i texten, parterna äger inte EUU gemensamt längre. Det gemensamma bolaget såldes 2015 till EIO numera IN och överskottet användes för att täcka underskotten i förbundets räkenskaper. Värdet i bolaget har bland annat uppkommit genom att löneutrymme i kollektivavtalet avståtts till förmån för kompetensutveckling/utbildning. Reavinst borde således reserverats för medlemmarnas kompetensutveckling, vilket inte gjordes. Kraftverksavtalet innehåller också text om en yrkesnämnd med ansvar för fortbildning som härstammar från en tid då frågorna fanns hos EA för de som minns detta. Men där känns det som arbetsgivaren förfogar fritt över frågeställningen.

Även i utvecklingsavtalet från 1990 finns skrivningar om behovet av en fungerande kompetensutveckling. Är det någon ute på företagen som känner till eller aktivt använder detta? Jag tar i så fall med glädje emot resultaten kring detta.

I dag hattas det med frågorna på flera olika ställen. Ineffektivt och otydligt för omvärlden men också för företag och medarbetare i branschen. Vi bör därför verka för att tillskapa en organisation som hanterar branschens yrkesutbildnings- och kompetensutvecklingsfrågor så kan vi flytta fram positionen ytterligare.

LÄS ÄVEN: David Fernhed: Vad är rättvisa?

I skenet av ökad internationell konkurrens lever den kanske viktigaste frågan allt för mycket i skymundan. Både Elektrikerförbundet och Installationsföretagen (tidigare EIO) har prioriterat frågan om kompetensutveckling allt för långt ned på sina agendor. Branschen har sedan länge ett system som nämns ovan med gemensamma medel för fortbildning och kompetensutveckling.

Min bild är att detta system inte svarar mot dagens behov. För mig är det också oklart hur och vilka individer som det träffar. Känslan är dock att det är för få som får del av systemet. Branschen bör därför enas om en ordentlig översyn i syfte att utveckla och bygga ut detsamma för att möta en allt tuffare internationell konkurrens. Dagens system lär omfatta cirka 14-15 miljoner kronor men det är bara min gissning.

LÄS ÄVEN: ”Var stolt över din klasstillhörighet”

En ofta återkommande invändning är att detta inte räcker långt om fler ska få fortbildning och kompetensutveckling. Det stämmer säkert men är inget hinder för ett långsiktigt mål som kan nås successivt. Rom byggdes inte på en dag. Ett modernare system bör enligt min uppfattning vara kopplat till individen på något sätt för att uppfattas som rättvist och legitimt.

Om nu inte arbetsgivarna vill eller orkar medverka kring att stärka kompetensutvecklingen bör vi aktiva pröva att i förbundets regi bygga upp en sådan verksamhet. Det skulle då kunna bli ett betydande tillskott att det faktiskt gör skillnad om man är medlem eller ej i Elektrikerförbundet.

Ovanstående är mina egna förslag till reformer av elteknikbranschen och Elektrikerförbundet.

Pontus Boström
Ombudsman i Region Mitt/nyvald andre vice ordförande

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Pleiad i en fjärde generation

NY TEKNIK Fagerhults kanske kändaste (?) produktserie Pleiad kommer i en ny tappning, generation 4. En storsatsning de visade upp på Light + Building i Frankfurt nyligen. Ja, det här är helt nytt och vi förlanserar den här. Kommer till hösten i Sverige, säger Peter Björkman, produktchef inomhusbelysning.

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Elektriker utsattes för strömgenomgång i kongresscenter

En elektriker som arbetade i Aros Congress center i Västerås utsattes i början av juli för strömgenomgång när han stod i en liftkorg. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket var anledningen att korgen i liften var spänningssatt. Elektrikern hade ena armen mot liftkorgen och tog tag i bärverket i taket, och fick därmed en strömgenomgång från ena armen till andra handen.

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren. Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017. Samma trend kan observeras även inom andra branscher.

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet. Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge i Hjorthagen i centrala Stockholm.

Rusande elpriser – på grund av torkan

Vattenmagasinen töms och grundvattennivån sjunker. Den pågående torkan orsakar vattenbrist och kraftigt stigande elpriser. En villaägare vars rörliga elpris i juni förra året låg på 600 kronor kan tvingas betala över 1000 el-kronor för samma månad i år.

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

1800 bostadsbränder orsakas varje år av elektroniken i våra hem. Den övervägande majoriteten av dessa bränder beror på felaktig användning av elektriska apparater. Detta visar en granskning som Elsäkerhetsverket genomfört. Som en del i projektet ”Elsäkerhet i bostäder” har Elsäkerhetsverket kartlagt var elbränder startar i svenska bostäder.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten. Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”.

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Vattenfall köper installationsföretag

Vattenfall köper installationsföretaget Dalenbergs El & Maskinteknik i Skene. Ägarbytet trädde i kraft 1 juli. Enligt Vattenfall Services pressmeddelande förväntar man sig att bolagsköpet kommer att stärka företagets position för lågspänningsuppdrag.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Föll genom tak – utredningen om dödsolyckan läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren. Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta ut trasiga takplattor på en ladugård.