2018-05-02

Pontus Boström, nyvald andre vice ordförande Elekterikerförbundet.
Foto: Anna Norling

Redan när Elektrikerförbundet bildades så var en av portalfrågorna elektrikeryrkets ställning och status.

Detta har sedan genom historien genomsyrat förbundets verksamhet och formulerats genom yrkesutbildnings- och kompetensutvecklingsfrågor. Att vidmakthålla och utveckla dessa har sedan varit grunden för att fortleva yrkesförbund. En genomtänkt satsning på förbundets själ kring yrkesutbildning och kompetensutveckling kan bli ett viktigt inslag i att stärka och utveckla vårt förbund inför framtiden.

Vår bransch och yrke är satt under en ständig utvecklingspress. Man kan blunda för det eller hela tiden följa och försöka anpassa sig till teknikutvecklingen. Ett stöd i arbetet för att öka yrkets attraktionskraft är då möjligheten att utveckla sig som individ och elektriker inom nya områden. Det är också en grundpelare för att elektrikerförbundets medlemmar ska stå starka i en hårdnande konkurrens och vara anställningsbara både i och utanför vår bransch. Alltså starkare i sin anställning, vilket underlättar för att kunna ställa krav på och stå upp för ordning och reda i branschen. Något som idag är satt under stark press av avregleringar och en historik låg organisationsgrad.

LÄS ÄVEN: Pontus Boström vald till andre vice ordförande

I dagens installationsavtal bilaga 14, finns det en text om ”Partenas syn på kompetensutveckling”. Texten är högtidlig men har tyvärr väldigt lite med verkligheten att göra vilket givetvis är olyckligt. Resultatet av detta mäts mig veterligen inte heller. Vidare finns det sakfel i texten, parterna äger inte EUU gemensamt längre. Det gemensamma bolaget såldes 2015 till EIO numera IN och överskottet användes för att täcka underskotten i förbundets räkenskaper. Värdet i bolaget har bland annat uppkommit genom att löneutrymme i kollektivavtalet avståtts till förmån för kompetensutveckling/utbildning. Reavinst borde således reserverats för medlemmarnas kompetensutveckling, vilket inte gjordes. Kraftverksavtalet innehåller också text om en yrkesnämnd med ansvar för fortbildning som härstammar från en tid då frågorna fanns hos EA för de som minns detta. Men där känns det som arbetsgivaren förfogar fritt över frågeställningen.

Även i utvecklingsavtalet från 1990 finns skrivningar om behovet av en fungerande kompetensutveckling. Är det någon ute på företagen som känner till eller aktivt använder detta? Jag tar i så fall med glädje emot resultaten kring detta.

I dag hattas det med frågorna på flera olika ställen. Ineffektivt och otydligt för omvärlden men också för företag och medarbetare i branschen. Vi bör därför verka för att tillskapa en organisation som hanterar branschens yrkesutbildnings- och kompetensutvecklingsfrågor så kan vi flytta fram positionen ytterligare.

LÄS ÄVEN: David Fernhed: Vad är rättvisa?

I skenet av ökad internationell konkurrens lever den kanske viktigaste frågan allt för mycket i skymundan. Både Elektrikerförbundet och Installationsföretagen (tidigare EIO) har prioriterat frågan om kompetensutveckling allt för långt ned på sina agendor. Branschen har sedan länge ett system som nämns ovan med gemensamma medel för fortbildning och kompetensutveckling.

Min bild är att detta system inte svarar mot dagens behov. För mig är det också oklart hur och vilka individer som det träffar. Känslan är dock att det är för få som får del av systemet. Branschen bör därför enas om en ordentlig översyn i syfte att utveckla och bygga ut detsamma för att möta en allt tuffare internationell konkurrens. Dagens system lär omfatta cirka 14-15 miljoner kronor men det är bara min gissning.

LÄS ÄVEN: ”Var stolt över din klasstillhörighet”

En ofta återkommande invändning är att detta inte räcker långt om fler ska få fortbildning och kompetensutveckling. Det stämmer säkert men är inget hinder för ett långsiktigt mål som kan nås successivt. Rom byggdes inte på en dag. Ett modernare system bör enligt min uppfattning vara kopplat till individen på något sätt för att uppfattas som rättvist och legitimt.

Om nu inte arbetsgivarna vill eller orkar medverka kring att stärka kompetensutvecklingen bör vi aktiva pröva att i förbundets regi bygga upp en sådan verksamhet. Det skulle då kunna bli ett betydande tillskott att det faktiskt gör skillnad om man är medlem eller ej i Elektrikerförbundet.

Ovanstående är mina egna förslag till reformer av elteknikbranschen och Elektrikerförbundet.

Pontus Boström
Ombudsman i Region Mitt/nyvald andre vice ordförande

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Svenskt Näringsliv säger upp avtal med LO

Svenskt Näringsliv har sagt upp sitt avtal med LO och PTK om finansiering av försäkringsinformation, skriver Hotellrevyn. LO, samverkansorganisationen PTK och Svenskt Näringsliv har sedan 1978 haft ett avtal om hur man finansierar informationen kring de försäkringar som finns med i kollektivavtalet.

Stand Down: Då stannar arbetet upp i säkerhetens namn

Den 26 september klockan 13.00 stannar många arbetsplatser i Sverige upp i 15 minuter. Aktionen genomförs för att skicka en signal om säkerheten på landets byggarbetsplatser. För sjätte året i rad arrangerar Trafikverket, i samarbete med anläggningsbranschen, en så kallad ”stand down”.

Elpriserna kan öka mer – efter förvaltningsrättens dom

Elpriserna kan komma att bli mycket dyrare även efter 2020 trots regeringens löfte. Detta på grund av en omdiskuterad dom som nyligen förkunnades i förvaltningsrätten, skriver SvD Näringsliv. Elnätspriserna har ökat kraftigt de senaste åren på runt tio år har de höjts med mer än 60 procent, enligt SvD:s uppgifter.

Stopp i tunnlarna – nya problem för Förbifart Stockholm

Arbetet har stoppats på ännu en arbetsplats i anknytning till bygget av Förbifart Stockholm denna gång tunnlarna Johannelund och Lunda, skriver Byggnadsarbetaren. Bygget av Förbifart Stockholm har kantats av problem med säkerheten.

Enorm rot-härva – kan ha lurat staten på miljoner

Staten misstänks ha blivit lurad på miljontals kronor i en bygghärva med Rot-fusk. Ekobrottsmyndigheten har inlett en utredning, skriver Sveriges Radio. Närmare 30 personer tros vara inblandade i den misstänkta rotfuskhärva som just nu utreds av Ekobrottsmyndigheten.

Ny lag ger migrantarbetare rörelsefrihet

Qatar De styrande i Qatar har antagit en ny lag som innebär att migrantarbetare inte längre behöver tillstånd från sin arbetsgivare för att resa ur landet. Ambet Yuson, generalsekreterare för det internationella bygg- och träfacket BWI, välkomnade antagandet av den nya lagen.

Olycka med kapsåg – praktikantens fingrar sågades av

Praktikanten arbetade med en kapsåg när något gick fel och hen fick flera fingrar avkapade, skriver TTELA. En gymnasieelev i Trollhättan drabbades under sin praktik av en allvarlig arbetsplatsolycka. Eleven befann sig på sin praktikplats och arbetade med en kapsåg när olyckan inträffade.
Foto: Tomas Nyberg

Wallin om valutgången: ”Vi har kvar vår beredskap”

När rösterna till årets riksdagsval har kontrollräknats kan det konstateras att det rödgröna blocket stannade på 144 mandat, de borgerliga på 143 mandat och Sverigedemokraterna på 62 mandat. Valet gick bättre än vad vi hade befarat, lika fullt så är det ett sämre resultat än vad vi är vana vid, säger Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin.

Saknade fallskydd – företag får böta 68 000 kronor

Den anställde arbetade sex meter ovanför marken utan fallskydd. Nu fastslår Förvaltningsrätten att byggföretaget ska betala 68 000 kronor för överträdelsen, skriver Arbetet. När Arbetsmiljöverkets inspektörer kom till en byggarbetsplats i Malmö sommaren 2017 möttes de av en mindre rolig syn.

Vassa och roliga broderier signerade Sofie Eriksson

KULTUR Sofie Eriksson sätter fart på det kvinnliga hantverket och skapar broderier för vår egen tid. Det är radikala, feministiska och antirasistiska budskap. En pågående utställning i Smedjebacken visar en del av hennes egenhändiga broderier. Sofie Eriksson sysslar med ett slags återbruk av gamla broderier. Hon hittar sina fynd på olika loppisar.

Efter strömavbrotten – Energimarknadsinspektionen granskar Geab

De senaste månaderna har Gotland drabbats av upprepade strömavbrott, vilket påverkat både företag och privatpersoner. Svensk Linjebesiktnings besiktningsman dömer ut stora delar av ledningsnätet, och Energimarknadsinspektionen har inlett en granskning av det gotländska elbolaget Geab.

Nye generaldirektören lugn – trots hot om nedläggning

När Arbetslivsinstitutet lades ned 2007 flyttade en stor grupp av forskarna till Högskolan i Gävle. Där inlemmades de så småningom i Akademin för hälsa och arbetsliv. Akademins chef hette Nader Ahmadi, numer nytillträdd generaldirektör för Sveriges allra yngsta myndighet: Myndigheten för arbetsmiljökunskap, Mynak.

Norsk miljardär bankrutt – Vattenfall kan tvingas betala

Cirka 1,2 miljarder kronor fattas efter en urspårad norsk energiaffär. Flera stora el-aktörer kan tvingas gå in och täcka upp med miljonbelopp däribland svenska Vattenfall, skriver GP. Den norske derivathandlaren Einar Aas, en av landets rikaste personer, hade det inte roligt i början av förra veckan.

Tidningen Elektrikern går över till LO Mediehus – oklar framtid för journalisterna

Sedan 2012 har Tidningen Elektrikern och därefter Målarnas facktidning producerats av Dala-Demokraten. Nu ska de ingå i LO Mediehus tillsammans med fem andra facktidningar. Det för att vara närmare LO. Det är en tråkig nyhet. De här två tidningarna är de enda facktidningar som gjorts utanför Stockholm, säger Anna Norling, chefredaktör för Elektrikern.

”Det här är vårt statement – det här är bara början”

En musikfestival för endast kvinnor och transpersoner både vad gäller publik och artister. Detta är beskrivningen på Statement Festival som nyligen arrangerades i Göteborg. Elektrikerförbundet sponsrade med 100 000 kronor och ELQvinnorna var på plats för att locka fler tjejer och transpersoner till elektrikeryrket.