2018-05-02

Pontus Boström, nyvald andre vice ordförande Elekterikerförbundet.
Foto: Anna Norling

Redan när Elektrikerförbundet bildades så var en av portalfrågorna elektrikeryrkets ställning och status.

Detta har sedan genom historien genomsyrat förbundets verksamhet och formulerats genom yrkesutbildnings- och kompetensutvecklingsfrågor. Att vidmakthålla och utveckla dessa har sedan varit grunden för att fortleva yrkesförbund. En genomtänkt satsning på förbundets själ kring yrkesutbildning och kompetensutveckling kan bli ett viktigt inslag i att stärka och utveckla vårt förbund inför framtiden.

Vår bransch och yrke är satt under en ständig utvecklingspress. Man kan blunda för det eller hela tiden följa och försöka anpassa sig till teknikutvecklingen. Ett stöd i arbetet för att öka yrkets attraktionskraft är då möjligheten att utveckla sig som individ och elektriker inom nya områden. Det är också en grundpelare för att elektrikerförbundets medlemmar ska stå starka i en hårdnande konkurrens och vara anställningsbara både i och utanför vår bransch. Alltså starkare i sin anställning, vilket underlättar för att kunna ställa krav på och stå upp för ordning och reda i branschen. Något som idag är satt under stark press av avregleringar och en historik låg organisationsgrad.

LÄS ÄVEN: Pontus Boström vald till andre vice ordförande

I dagens installationsavtal bilaga 14, finns det en text om ”Partenas syn på kompetensutveckling”. Texten är högtidlig men har tyvärr väldigt lite med verkligheten att göra vilket givetvis är olyckligt. Resultatet av detta mäts mig veterligen inte heller. Vidare finns det sakfel i texten, parterna äger inte EUU gemensamt längre. Det gemensamma bolaget såldes 2015 till EIO numera IN och överskottet användes för att täcka underskotten i förbundets räkenskaper. Värdet i bolaget har bland annat uppkommit genom att löneutrymme i kollektivavtalet avståtts till förmån för kompetensutveckling/utbildning. Reavinst borde således reserverats för medlemmarnas kompetensutveckling, vilket inte gjordes. Kraftverksavtalet innehåller också text om en yrkesnämnd med ansvar för fortbildning som härstammar från en tid då frågorna fanns hos EA för de som minns detta. Men där känns det som arbetsgivaren förfogar fritt över frågeställningen.

Även i utvecklingsavtalet från 1990 finns skrivningar om behovet av en fungerande kompetensutveckling. Är det någon ute på företagen som känner till eller aktivt använder detta? Jag tar i så fall med glädje emot resultaten kring detta.

I dag hattas det med frågorna på flera olika ställen. Ineffektivt och otydligt för omvärlden men också för företag och medarbetare i branschen. Vi bör därför verka för att tillskapa en organisation som hanterar branschens yrkesutbildnings- och kompetensutvecklingsfrågor så kan vi flytta fram positionen ytterligare.

LÄS ÄVEN: David Fernhed: Vad är rättvisa?

I skenet av ökad internationell konkurrens lever den kanske viktigaste frågan allt för mycket i skymundan. Både Elektrikerförbundet och Installationsföretagen (tidigare EIO) har prioriterat frågan om kompetensutveckling allt för långt ned på sina agendor. Branschen har sedan länge ett system som nämns ovan med gemensamma medel för fortbildning och kompetensutveckling.

Min bild är att detta system inte svarar mot dagens behov. För mig är det också oklart hur och vilka individer som det träffar. Känslan är dock att det är för få som får del av systemet. Branschen bör därför enas om en ordentlig översyn i syfte att utveckla och bygga ut detsamma för att möta en allt tuffare internationell konkurrens. Dagens system lär omfatta cirka 14-15 miljoner kronor men det är bara min gissning.

LÄS ÄVEN: ”Var stolt över din klasstillhörighet”

En ofta återkommande invändning är att detta inte räcker långt om fler ska få fortbildning och kompetensutveckling. Det stämmer säkert men är inget hinder för ett långsiktigt mål som kan nås successivt. Rom byggdes inte på en dag. Ett modernare system bör enligt min uppfattning vara kopplat till individen på något sätt för att uppfattas som rättvist och legitimt.

Om nu inte arbetsgivarna vill eller orkar medverka kring att stärka kompetensutvecklingen bör vi aktiva pröva att i förbundets regi bygga upp en sådan verksamhet. Det skulle då kunna bli ett betydande tillskott att det faktiskt gör skillnad om man är medlem eller ej i Elektrikerförbundet.

Ovanstående är mina egna förslag till reformer av elteknikbranschen och Elektrikerförbundet.

Pontus Boström
Ombudsman i Region Mitt/nyvald andre vice ordförande

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ylva Johansson om att Januariavtalet riskerar leda till en utpressningssituation: ”Jag tycker inte att man säkert ska dra den slutsatsen”

Under Elektrikernas facklig-politiska konferens på Rönneberga passade Elektrikern på att ställa några frågor till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Frågor om dödsolyckorna, Januariavtalet och om vad hon tar med sig från mötet med Elektrikernas förtroendevalda.

Facket och politiken på Rönneberga: ”Helvete vad svårt det är”

Det är ni som arbetar ute i verksamheten som vet vad som krävs för att vända utvecklingen. Så säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson när hon talar inför ett trettiotal elektrikerförbundare på Rönneberga kursgård utanför Stockholm.

Väntar du barn? Här finns tipsen för elektriker

Nu har Elektrikerförbundet tagit fram en folder för gravida och ammande. Detta efter att förbundsstyrelseledamoten Elin Fagerlind noterat att frågorna bland de kvinnliga medlemmarna var många. I och med att vi jobbar i byggbranschen där det finns mycket risker så är det extra viktigt att veta vad man ska tänka på, säger Elin Fagerlind.

Ny på redaktionen: Välkommen, Nina!

Vid årsskiftet flyttade Elektrikern sin redaktion från Falun till LO Mediehus i Stockholm. Efter flytten har tidningen fått en ny medarbetare, redigeraren Nina Simonsson.  Berätta lite om dig själv. Jag är uppvuxen i Göteborg och är fortfarande göteborgare i själ och hjärta, trots att det är flera decennier sedan jag flyttade därifrån.

Assemblins arbete flyter på i Nolhaga simhall

Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna. Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så.

Elektrikerförbundet fortsätter tappa medlemmar

Antalet medlemmar i Elektrikerförbundet fortsätter att minska. De senaste tio åren har förbundet tappat 3 000 medlemmar. Det har inneburit att vi har tappat mellan 20 till 25 miljoner kronor i intäkter, samtidigt som kostnaderna har ökat. Långsiktigt är inte det hållbart, säger Pontus Boström, andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Facket vann strid om personalutrymmen

Målerifirman har säkerställt att det fanns personalutrymmen men inte informerat målarna. Arbetsdomstolen konstaterar att arbetsgivaren brutit mot kollektivavtalet och ska därför betala skadestånd. En principiellt viktig dom, säger Målarnas vice ordförande Peter Sjöstrand.

DO: Statement var diskriminering – mot cis-män

Diskrimineringsombudsmannen (DO) har bedömt att Statementfestivalen som arrangerades i Göteborg i somras hade diskriminerade marknadsföring. Däremot har inget person diskriminerats. I somras hölls Statement-festivalen i Göteborg. En festival som i sin marknadsföring endast välkomnade icke cis-män*.

Fråga experterna: Arv, GPS-puckar och uppsägningstid

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

De nya karensreglerna – inte bara vinnare

Från och med 1 januari i år förändrades karensreglerna. Tidigare har den som varit frånvarande från jobbet på grund av sjukdom fått löneavdrag för den första sjukdagen. Nu gäller istället ett 20-procentigt avdrag för en normal arbetsvecka.

Spelberoende ger 15 gånger så hög självmordsdödlighet

I en aktuell studie från Lunds universitet framgår det att spelberoende har femton gånger så hög självmordsdödlighet än befolkningen i övrigt. Det är inte så konstigt, menar Henrik Armus, förbundsordförande för Spelberoendes riksförbund.   Det är tyvärr vanligt. För det är en väg ut, då skammen att berätta för någon är tyngre. Så man överväger det helt klart.

Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Vid köksbordet i huset i Österåker sitter mamma Sonja och systrarna Rose Marie och Annelie. De försöker förstå, och ta in det faktum att deras son och bror Kalle inte längre finns i livet. Han berättade i somras. Han sa jag har börjat spela. Jag svarade spela?. Han spelade ju redan musik tänkte jag, innan jag förstod.

Allt färre arbetslösa elektriker

Under 2018 erhöll 628 medlemmar i Elektrikernas a-kassa någon gång under året arbetslöshetsersättning. Det är mer än en halvering mot år 2013 då 1 363 medlemmar i Elektrikernas a-kassa fick ersättning, och till och med lägre än före den senaste finanskrisen. Trenden är nedåtgående. I december 2018 hade Elektrikernas a-kassa 27 953 medlemmar.

Efter granskningen: Svenska kraftnäts generaldirektör sparkas

Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh får lämna sin post. Anledningen är det flertal oegentligheter som avslöjats i DN:s granskningar av myndigheten, rapporterar Sveriges Radio.

Man till sjukhus efter olycka – fick ström genom kroppen

En ung man skadades när han fick ström genom kroppen i en arbetsplatsolycka på onsdagen. Det var vid 14.25 på onsdagseftermiddagen som larmet inkom till polisen. En man i 20-årsåldern hade fått ström genom kroppen på en arbetsplats i Gislaved. Mannen fördes till vårdcentral och sedan till sjukhus för kontroll. Han ska dock ha varit vaken och talbar efter olyckan.