Äntligen möts man av ljuset på vägen till jobbet. Nåväl, det är fortfarande kallt och halt. På vägen från lägenheten till bussen snubblar jag fram om jag inte är uppmärksam. Det är kö för att ta sig in i den halvfulla bussen, redan på första hållplatsen på min busslinje, där jag går på.

Jag försöker alltid bromsa upp kön, genom att ta ett par sekunder och ordentligt hälsa på föraren. Jag må vara en hemsk människa som bromsar upp kön för många stockholmare, men känner mig ändå lite bättre när jag visat busschauffören min uppskattning.

Samhället kittas ihop av folk som går upp på morgonen och kör våra bussar, kopplar våra uttag, städar korridorer och tar hand om våra barn. Arbetarnas insats för samhällets funktion är fundamental. När elektriker, industriarbetare eller lokalvårdare strejkar blir det snabbt problem.

Vi kan genom lån kanske köpa samma bil som vår chef, eller en liknande villa – beroende på vart vi bor. Men vi står ständigt i beroendeställning till vårt lönearbete och bankens goda tro.

Anton Levein

Trots detta är det många arbetare som idag ser sig själva som medelklass, något som tankesmedjan Katalys visat i sina rapporter. Många elektriker, brandmän, sjuksköterskor och industriarbetare uppfattar sig idag som medelklass, trots att vi oftast inte sitter på någon förmögenhet.

Oftast är vi snarare skuldsatta för att kunna köpa det huset vi vill, bilen vi vill eller den där resan.

Klassteorin bygger på att en byggstädare och en elektriker på ett stort bolag har fler gemensamma politiska och fackliga intressen än elektrikern och Vd:n för samma bolag. Vi kan genom lån kanske köpa samma bil som vår chef, eller en liknande villa – beroende på vart vi bor.

Men vi står ständigt i beroendeställning till vårt lönearbete och bankens goda tro. Försvinner arbetet sitter vi i klistret, medan stora aktieägare kan sitta tryggt och trots allt se sin förmögenhet växa.

Så var stolt över din klasstillhörighet. Utan dig, utan er, slocknar Sverige. Och nästa gång elektrikerna tvingas gå ut i strejk, kanske, kanske får vi se lite arbetare i tv-rutan.


Fotnot: I rapporten Mediekapitalet från Katalys visar man på att arbetarklassen är extremt underrepresenterad i svenska media, och sämst på att ha med människor från arbetarklassen är SVT.

Rapporten visar att endast 5% av de människor som syns och hörs i public service-tv tillhör arbetarklassen.