• Bilden föreställer ett linjerat skrivblock med en klick-blyertspenna liggandes ovanpå. Över bilden är monterat en mindre bild av en kalkylator och en tving som pressar ihop en trave mynt, samt Elektrikerförbundets logotyp.

    Bild: Pixabay/Elektrikerförbundet/Montage: Chris Smedbakken

DEBATT

Jodå jag läser givetvis sista raden också i årsredovisningen och blir inte ett dugg gladare.

De sista 5 åren som är tillgängliga för medlemmarna visar röda siffror med undantag för år 2015 då förbundets inflytande i EUU såldes till EIO för, enligt uppgift, mer än 10 miljoner kronor. Den transaktionen vände det året röda siffror till svarta.

Förlusterna i verksamheten är alltså så stora så att avkastningen på mer än 600 miljoner inte räcker till för att täcka dem.

LÄS ÄVEN: Hans Schoug: ”Vart är Elektrikerförbundet på väg?”

Eftersom ingen ljusning tycks vara i sikte vare sig ekonomiskt eller medlemsmässigt så är min fråga befogad – Var är förbundet på väg?

Att hänvisa till att kapitalet växer är en sanning med mycket stor modifikation. Mellan 2009, då börsen återhämtat sig från den mer än trettioprocentiga nergången och de från avdelningarna (regionerna) indragna pengarna bokförts i förbundets årsredovisning har börsen stigit med c:a 10% årligen.

Då blir inte kapitalutvecklingen, 630 milj. 2009 till 618 milj. 2016 så imponerande.

LÄS ÄVEN: Förbundets vice ordförande, Ulf Carlsson, svarar Hans Schoug: ”Vi har mer kapital idag än för tio år sedan”

Om man skall försöka finna något glädjeämne så är det att vi pensionärer gör rätt för oss. Våra avgifter tycks täcka premierna för både önskade och oönskade försäkringar samt för den numera läsvärda tidningen Elektrikern.

Lägger man till att det är våra ansträngningar från 70-, 80- och delvis 90-talen som ekonomiskt håller dagens verksamhet under armarna så är det inte vi som behöver skämmas.

Hans Schoug