• Bilden föreställer en stiliserad våg, där ena vågskålen innehåller symbolen för manligt och den andra symbolen för kvinnligt. Den manliga vågskålen väger så tungt att vågen har brutits av, och den kvinnliga vågskålen hänger i luften. Bredvid vågen står två vita lergubbar som håller i varsitt rött frågetecken. Ovanför dem syns Elektrikerförbundets röda logotyp.

    Bild: Pixabay/Elektrikerförbundet/Montage; Chris Smedbakken

Förbundet har i lönestatistiken för 2017 upptäckt oförklarliga löneskillnader mellan män och kvinnor i branschen.

– Det kan finnas naturliga orsaker, men jag tror inte det. Jag tror att det är strukturella bekymmer som vi behöver ta tag i, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef Urban Pettersson.

I åldersspannet 20-29 år visar statistiken en löneskillnad på 1 789 kronor i månaden till kvinnornas nackdel. I åldersgruppen 30-39 år är skillnaden hela 4972 kronor i månaden, men här bör tilläggas att i den gruppen finns betydligt färre kvinnor, så enskilt låga löner får stort genomslag.

I åldersgrupperna över 39 år är antalet kvinnor försvinnande få, så pass få att någon jämförelse mellan könen inte är rimlig att göra.

urban pettersson

– Vi har ingen färdig analys av vad det beror på, men det som kan spela roll, det är hur länge man har varit i branschen. Det kan vara så att i det äldre spannet (30-39 år, reds anm) är det fler kvinnor som omskolat sig och kanske är lärlingar, och då går de igenom väldigt hårt i statistiken. Men det kan också vara så att det finns en övervikt av tjejer på mindre företag, som oftast har lägre löner än vad som gäller på större företag. Men vi kommer att titta lite närmare på det, säger Urban Pettersson.

Hur ska förbundet agera för att komma tillrätta med dessa löneskillnader?

– En sak är viktig, och det är att de som nu ska gå in och sätta sig i löneförhandlingar måste se till att det inte finns några strukturella löneskillnader på sina företag. Sedan kommer det här att ingå som en del i det jämställdhetsarbete vi ska göra med arbetsgivarparten, IN.

Urban Pettersson berättar att förbundet i sitt arbete med att granska det egna jämställdhetsarbetet genomfört intervjuer med en grupp kvinnliga medlemmar, men att ingen av dem har uttalat att de upplever sig lönediskriminerade.

– Det tål att fundera över vad det beror på. Det kan vara så att på det enskilda företaget behöver man inte nödvändigtvis vara lönediskriminerad, men om man tittar på gruppen kvinnor mot män så ser vi detta tydligt.

Anna Norling

anna.norling@mittmedia.se


Fakta – Löneskillnader mellan män och kvinnor:

20-29 år: 1 789 kronor i månaden

30-39 år: 4 972 kronor i månaden

→ Siffrorna gäller Installationsavtalet.

→ Lönestatistiken gäller 2017 års löner som inrapporterats av klubbar eller arbetsgivare.

→ 80-90 procent av medlemmarnas löner är med i statistiken.

→ För arbetsplatser utan avtal finns ingen statistik.