• Bild: Pixabay

Det är lätt att glömma klassperspektivet när jämställdheten diskuteras. Lätt att förminska jämställdhetsfrågan till en fråga om individuella val, som val av yrke eller valet av hur lång föräldraledighet var och en tar i en relation. Detta trots att jämställdhet främst är frågan om strukturer.

LO gör sitt för att bredda perspektivet och lyfter klassperspektivet i sin årliga Jämställdhetsbarometer ”Tid, makt och pengar”.

Av årets rapport framgår att arbetarkvinnor har den i särklass lägsta faktiska månadslönen. Den genomsnittliga faktiska månadslönen för en kvinna i ett LO-yrke är 18 480 kronor, jämfört med den genomsnittliga lönen för en man i ett LO-yrke som tjänar 25 024 kronor.

För en man i ett tjänstemannayrke är den faktiska månadslönen 40 704 kronor, det vill säga mer än dubbelt så hög som kvinnor i arbetaryrken. (Den genomsnittliga faktiska månadslönen för kvinnor i tjänstemannayrken är 31 486 kronor).

Samtidigt har arbetarkvinnor de mest osäkra anställningarna. Endast 4 av 10 kvinnor i arbetaryrken har en tillsvidareanställning på heltid. Detta att jämföra med män i tjänstemannayrken där nästan 9 av 10 är fast anställda på heltid. Det handlar om maktförhållanden, där arbetarkvinnor har minst makt att påverka sin arbetssituation.

LÄS ÄVEN: Kvinnors löner ökar – men lönegapet är fortfarande stort

Arbetarkvinnor är även de som i störst utsträckning arbetar med delade turer, i skift, under helgerna och på kvällstid. Något som rapportförfattarna lyfter som paradoxalt, då det främst är arbetarkvinnor som tar störst ansvar för hem och barn.

Att fler kvinnor än män arbetar deltid är väl känt (av kvinnor i arbetaryrken arbetar hälften deltid). Mindre uppmärksammat är att den främsta anledningen till deltidsarbete är bristen på heltidstjänster i kvinnodominerade arbetaryrken.

”Det utbredda deltidsarbetet bland kvinnor i arbetaryrken kan inte fortsätta att uppfattas som ett resultat av kvinnornas egna val när det i hög grad beror på att arbetsgivare i kvinnodominerade sektorer strävar efter precisionsbemanning”, skriver rapportförfattarna.

Det kan konstateras att tillgången på tillsvidareanställningar och heltidsarbete varierar stort beroende på om du är kvinna eller man, och huruvida du jobbar inom arbetar- eller tjänstemannayrken.

LÄS ÄVEN: Utredning tillsatt för att granska förbundets jämställdhetsarbete

För att öka jämställdheten på arbetsmarknaden och i samhället vill LO bland annat att:

→ Parterna tar ansvar för att uppvärdera kvinnors arbete genom att kollektivavtalens lägstalöner ökas procentuellt mer än den genomsnittliga månadslönen.

→ Tidsbegränsade anställningar endast ska användas om det finns objektiva skäl. Upprepade, på varandra följande, korta tidsbegränsade anställningar hos samma arbetsgivare ska inte vara tillåtna. Allmän visstidsanställning ska avskaffas.

→ Heltid ska vara norm på hela arbetsmarknaden.

→ Föräldraförsäkringen individualiseras

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se