God fortsättning och gott nytt arbetsmiljö-år. I dagarna har de flesta återvänt till arbetet efter välbehövlig vila under julen. Jag själv börjar året med att summera förra årets utfall av arbetsmiljön.

Dödsolyckor på arbetet ökar för andra året i rad, 2017 var ett mörkt år där 52 personer* fick sätta livet till.

Det är i snitt en person i veckan som inte får komma hem till sina nära och kära, vilket är helt oacceptabelt.

Mellan åren 2006 och 2014 då vi hade borgerligt styre fick vi se nedskärningar efter nedskärningar på arbetsmiljöområdet. Dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt var mer intresserad att sänka skatter än att genomföra behövliga satsningar.

Att Arbetsmiljöverket minskade med en tredjedel och att Arbetslivsinstitutet lades ner är bara några av försämringarna som genomfördes.

2014 fick vi en ny regering och Stefan Löfven tillträdde som statsminister. Sedan dess har vi sett ökade anslag till arbetsmiljön. Bland annat har Arbetsmiljöverket fått ökade anslag – 25 miljoner mer varje år för att öka på antalet inspektörer, vilket är jättebra.

Men det ska tilläggas att det fortfarande finns färre inspektörer idag än vad det var när man förlorade makten 2006.

Målet är att det ska finnas 300 anställda inspektörer på Arbetsmiljöverket 2020, vilket är 50 stycken färre än vad det var 2006. Ska vi följa ILO:s** rekommendation på en inspektör per 10 000 arbetare så borde siffran vara över 450 stycken.

Jag med flera följer arbetsmiljöområdet med förstoringsglas.

Jag tycker det är jättebra att mer resurser kommer till området men frågan är när alla dessa satsningar ska ge frukt? Menar regering på allvar att man prioriterar arbetsmiljön så fungerar det inte att smådutta här och där. För att få bukt på problemen så krävs det rejäla satsningar.

Vi har haft en socialdemokratiskt ledd regering i tre år och allvarligt talat så förväntar jag mig mer.

I september är det val och fram till dess vill jag se rejäla satsningar och resultat som visar på skillnaden mellan en röd-grön regering framför en blå-brun sådan.

För en sak som är säker, får vi borgerligt styre nästa period så kommer vi få se försämringar på arbetsmiljön. De har visat förr att skattesänkningar kommer före arbetsmiljö och jag är övertygad om att så kommer ske igen om de får chansen.

LÄS ÄVEN: SSAB frias åter från dödolyckan – ansvarar inte för industrimontörernas död

Lägg även till att Svenskt Näringsliv mer än gärna vill se ett regeringsskifte för att de ska få gehör på sina förslag, nu senast om att frikoppla skyddsombuden från facken och ta bort sådana som mig själv, regionala skyddsombud.

Nu ser vi till att 2018 blir ett bra arbetsmiljö-år med minskade dödsolyckor och ökade skyddsombud.