• Belysningen i rabatten fungerar inte. Elektriker Martin Nilsson felsöker, ledande montör Ulf Karlsson bistår så gott han kan. Foto: Anna Norling

  • Ledande montör Ulf Karlsson visar hur en pelare står i vägen för den elcentral som är planerad att installeras i den nybyggda fastigheten i centrala Helsingborg. Foto: Anna Norling

  • Belysningen i rabatten fungerar inte. Elektriker Martin Nilsson felsöker, ledande montör Ulf Karlsson bistår så gott han kan. Foto: Anna Norling

  • Projektledare Jarl, Julle, Hjalmarsson och ledande montör Ulf Karlsson, Prenad, på balkongen till en av lägenheterna högst upp i fastigheten Scala i centrala Helsingborg. Foto: Anna Norling

  • Peter Leijon och Jarl Julle Hjalmarsson tittar på ritningar i det som ska bli Åklagarmyndighetens lokaler i Helsingborg. Foto: Anna Norling

  • Ledande montör Ulf Karlsson och projektledare Jarl, Julle, Hjalmarsson, Prenad, Helsingborg. Foto: Anna Norling

  • – Vet inte hur länge jag blir just här, jag får två veckor i stöten, säger Karl Ek, inhyrd via Emptiro. Foto: Anna Norling

  • Fastigheten Scala i centrala Helsingborg. Foto: Anna Norling

  • Martin Nilsson, Prenad, Foto: Anna Norling

  • Kortslutning i rabatten. Foto: Anna Norling

Det är kortslutning i rabatten. Elektriker Martin Nilsson felsöker, projektledare Jarl, Julle, Hjalmarsson och ledande montör Ulf Karlsson bistår så gott de kan.
– Det är tradigt när det inte funkar, konstaterar Martin Nilsson

Vi står på den innergård som tillhör lägenhetsdelen i byggnaden Scala i centrala Helsingborg. Hyresgästerna ska snart få sina nycklar, så färdigställandet av de 78 lägenheterna är i sluttampen. Men nu fungerar alltså inte belysningen i rabatten.

LÄS ÄVEN: Omplacering ett alternativ när arbetet blir för tungt

Prenad har med sina sex elektriker arbetat på bygget sedan i början av 2016. Den 13 700 kvadratmeter stora byggnaden ska rymma såväl bostäder som kontorslokaler och butiker.

Byggnaden Scala ingår i Helsingborgs nya kvarter Metropol som byggs på Söder, väster om Mäster Palms plats, bara ett stenkast från Öresund och det nya område som kallas för H+.

En av de hyresgäster som ska husera i kontorsdelen av Scala är Åklagarmyndigheten. Deras lokaler ska inte vara inflyttningsklara förrän i april nästa år, så här återstår mer att göra.

LÄS ÄVEN: Elektrikern Henrik redo om någon går över gränsen

Peter Leijon, elektriker på Bravida sedan 2005, och på Prenad i Helsingborg sedan förra året, står vid ritningarna inne i det som ska bli Åklagarmyndighetens lokaler. Han kollar placeringarna för eldosor i lokalerna. Det verkar inte bli några problem.

Men det finns andra problem i byggnaden.

– Det ska sitta en central här, men det står en pelare mitt i, säger Ulf Karlsson och pekar på ritningen.

LÄS ÄVEN: De ser till att du kommer fram i underjorden

Vi går till pelaren och Ulf och Julle mäter och diskuterar, kollar ritningarna, mäter igen och diskuterar. Projektledaren och den ledande montörens uppgift är att lösa de eventuella problem som uppstår, problem som det här. När nycklarna överlämnas om några månader kommer ingen av hyresgästerna att reflektera över en ritning som inte överensstämde med verkligheten.

Fotnot: Problemet i rabatten blev löst på eftermiddagen. Rörläggarna hade skruvat i en kabel som Prenads elektriker fick byta.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Fakta Helsingborg

I Helsingborgs stad bor det närmare 140 000 människor och invånarantalet ökar för varje år. Just nu är Helsingborg Sveriges åttonde största kommun.

Helsingborg är inne i sin största omvandling någonsin. Runt den södra delen av centrum omvandlas det gamla hamn- och industriområdet till nya stadsdelar med bostäder, kontor, butiker och upplevelser. Över en miljon kvadratmeter ska utvecklas inom ramen för H+, det största stadsförnyelseprojektet i modern tid.


Byggnaden Scala:

Entreprenör: Allbygg

Byggherre: Midroc

78 bostäder (Hyresrätter)

– 3 plan kontorslokaler

– Butikslokaler i entréplan

– Parkeringsgarage