• En 240 kvadrats aluminiumkabel väger sina kilo när det blir lite längd på den. – Vi borde ha en sådan här, säger Paul Draghici, Relacom, som tittade närmare på Linjedons variant avkabelhund under elmässan i Kista, Stockholm. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Bästa elnyhet 1:Ett kopplingsur som programmeras via app och blåtand. Det blev bästa elnyhet när besökarna fick rösta. Daniel Väisänen på vinnaren GYCOM visar G-smart som finns både som astro-ur och en enklare variant med vecko-ur. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Fotbollsdomaren Jonas Eriksson berättade målande hur han hanterar stjärnor som Neymar och Messi såväl som Ibrahimovic. – Zlatan och jag pratar bara svenska på plan om ingen annan hör, annars blir det engelska. Jag får aldrig ge någon chansen att misstänkliggöra mig för något. Foto: Jan-Erik Johansson

  • ADAPT heter vinnaren av Bästa nyhet belysning; En LED-panel med inbyggd dagsljusstyrning och rörelsesensor som kan förses med motiv. Från LED-system Scandinavia AB. Foto: Jan-Erik Johansson

Nytt, nygammalt, förändrat och förbättrat. Årets elmässa i Kista bjöd på en hel del roliga nyheter på både material- och verktygssidan.

– Nu gäller det bara att övertyga inköpsavdelningen också.

Det säger Paul Draghici, teamleader och distributionselektriker på Relacom, som var en av runt 6500 besökare på den årliga mässan. Han hade fastnat i AB Linjedons monter och tittade närmare på deras kabeldragare för kraftkabel.

– Jag vill köpa in en sådan här kabelhund, men den kostar ju en del. Fast jag tycker det finns goda argument för, säger han.

LÄS ÄVEN: TV+TEXT – Häng med på årets Elmässa!

Maskinen som drivs av en lågvarvig borrmaskin matar kraftkabel 15 meter per minut och utvecklar en dragkraft runt 500 kilo. Kabelhunden som hjälpmedel är ju inte ny, men med en prislapp runt 45 000 kronor så finns den inte på varje företag.

– Men har du en sådan här så klarar du väldigt mycket på två personer i stället för 6-8 stycken som kan behövas. Distributionselektriker finns det inte så jättegott om så den är snabbt insparad säger jag. Skyddskläder och sådant, inga problem, men när det gäller hjälpmedel kan det vara svårare, säger Paul Draghici som i motsats till Metabon på bilden gått i gång på högvarv när vi pratar verktyg.

– Ha-ha, ja, men det är ju ett bra sätt att ragga mer jobb om du har rätt grejor. Dessutom sliter det inte på oss lika hårt.

LÄS ÄVEN: Rapport från Elmässan Norr 2017

Paul Draghici håller gärna koll på nyheter.

– Jag brukar gå hit varje år, vill hålla mig uppdaterad. Ska kolla lite kablar och verktyg och träffa GARO; Vi jobbar mycket med deras centraler och jag har lite frågor.

Bästa Elnyhet, framröstad av besökarna, blev GYCOM’s kopplingsur G-smart. Multifunktionellt astro-ur med pulstillslag och ett flertal funktioner, men…

– Den stora grejen är att du via blåtand och en app kopplar upp den och programmerar på en skärm. Du slipper de små knapparna och tryckandet, säger Daniel Väisänen, ansvarig säljare installationsmaterial.

Appen finns för både Android och Apple, och GYCOM håller precis på att ta fram färdiga standardprogram för svenska förhållanden som går att ladda in direkt. Det var faktiskt tredje året i rad GYCOM tog priset.

LÄS ÄVEN: Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Bästa Nyhet Belysning gick till LED-system för deras kvadratiska LED-panel anpassad för undertak, 595×595 mm. Inbyggd rörelsesensor såväl som dagsljusstyrning är innovationen här. Möjlighet att sätta in motivbilder. Tillval med justerbar färgtemperatur och ger 4500 lm vid 45W.

Bästa seminarie korades inte och handlar väl om intresse. Nämnas där bör i alla fall Jonas Eriksson som talade kring sitt arbete som internationell fotbollsdomare. Mycket underhållande och intressant att höra hur han hanterar världens alla fotbollsdivor med ytterst noggranna förberedelser, stadig hand och en stor glimt i ögat. Missa inte honom om du får tillfälle.

Mässugen? Då är det Malmö och Elmässan Syd 24-25 januari som gäller nästa gång.