• Foto: Stefan Andersson

  • Jonas Eriksson från Göteborg pratade om visstidsanställningar när Dansk El-forfund ungdom hade årsmöte. Foto: Stefan Andersson

  • Morten Ahrendt (Ungdomsordförande), Erling Jensen (Avdelningsordförande) och Jørgen Juul Rasmussen (Förbundsordförande) deltog i en paneldebatt. Foto: Stefan Andersson

  • Foto: Stefan Andersson

  • Artikelförfattaren Stefan Andersson i talarstolen vid de danska el-ungdomarnas årsmöte. Foto: Jonas Eriksson

INSÄNT

I månadsskiftet september-oktober hade Dansk El-forbunds ungdom årsmöte. Två representanter från Elektrikerna var på plats liksom en representant från det norska El og IT. Från Elektrikerna var Stefan Andersson från VK 8 och Jonas Eriksson från VK 2 på plats och Stefan ger här sin syn på årsmötet.

Som seden är i Danmark så inleddes årsmötet med gemensam sång vilket även gjordes varje morgon. Det blir en väldigt mäktig upplevelse att få stå där inne när hela mötets deltagare samstämmigt sjunger med till Internationalen och andra sånger.

På deras årsmöten så använder man sig av talkort/röstkort som man måste hålla upp för att få ordet samt man får alla handlingar i pappersform. På våra egna CR nyttjar vi oss istället av surfplattor som man begär ordet via, samt att alla handlingar finns där digitalt.

LÄS ÄVEN: Rapport från SEF:s ungdomskonferens 2017

En stor skillnad var även att de gick igenom alla motioner under lördagen och hade långa debatter på många av punkterna där även mötesordförande bjöd upp till att fler skulle komma upp i talarstolen vid ett flertal tillfällen. Sedan på söndagen så hade man röstningen på alla motionerna, budget och verksamhetsplan.

De hade det visserligen väldigt bra uppstyrt, men i vissa lägen kunde det bli väldigt hektiskt när det var många som skulle läggas in på talarlistan samtidigt. Något annat som jag också uppmärksammade var att deras delegatplatser var uppdelande på antalet lärlingar varje område hade.

Under dessa dagar behandlades motioner som berörde allt ifrån att första månaden borde vara avgiftsfri, att lärlingar som går i skolan borde få rösträtt och till att öka det Europeiska samarbetet mellan fackförbunden och då i huvudsak till de östliga länderna.

LÄS ÄVEN: Unga fackliga i arbetarrörelsens fotspår

I ett inlägg på mötet tryckte jag på att vi tillsammans måste stå upp för varandra och hjälpa våra europeiska kollegor till att förbättra deras arbetsmarknader och kollektivavtal, för att förhindra lönedumpning när arbetsgivarna tar in utländsk arbetskraft. Precis som städerna gick samman när facket bildades måste nu vi europeiska länder stå enade.

Jonas Eriksson gick upp under en punkt som berörde avskaffandet av visstidsanställningar, för att uttrycka sin åsikt. Det var väldigt delade meningar bland deltagarna angående deras visstidsavtal och om man skulle behålla dem eller ej.

LÄS ÄVEN: Inspirerande forum för unga

Det var ett stort engagemang i debatten och det dök upp väldigt många frågor så att man fick begränsa det för tiden började ta slut.

Vi besökare kunde enas om att det varit ett enormt givande årsmöte och ett mycket lärorikt utbyte som vi haft under dessa tre dagar när vi nu kommit hem med ny energi och vilja till att utarbeta och förbättra våra egna ungdomsområden.

Stefan Andersson