• Foto: Pixabay

2017-11-07

I början av september efterlyste vi bilder på era matlådor. Det är tydligt att mat engagerar, ni skickade in bilder på såväl kalla som varma maträtter, vegetariska rätter, fisk, kött, sallader – och maskar.

Nu har redaktionen valt ut tre av era bilder vars avsändare vinner varsin biobiljett. Grattis önskar vi Frida Wistrand, Ohmegi Elektro AB, Stockholm, Michael Borg, ApQ-el i Malmö, Klågerup och Emma Sjökvist, LeoVegas, Stockholm. Biobiljetterna kommer med posten.


Redaktionens matlådetips

Om du väljer att ta med dig matlåda till jobbet kan du spara stora summor pengar och det blir oftast nyttigare än om du köper färdig mat. Du sparar dessutom på miljön genom att ta vara på resterna. Det finns alltså massor av positiva saker med matlådan.

Soppa och pasta funkar för det mesta i matlådan, potatis inte lika bra, den senare blir lätt svampig. Grytor och pasta blir ofta bättre att mikra med en liten skvätt vatten.

 

Enkel chili con carne 4 portioner.

Ingredienser:

2 gula lökar

vitlök, efter smak

350 g färs av nöt, fläsk eller qourn.

olja

färsk eller torkad chili (efter smak)

paprikapulver

svartpeppar

salt

soja

1 burk hela tomater

2 burkar vita bönor i tomatsås

Till servering: salladskål och morötter

Gör såhär:

1. Skala och hacka löken. Bryn färsen i oljan i en gryta, tills den fått färg. Blanda ner löken och låt den steka med en stund, tillsätt vitlöken. Smaka av med chili, paprika, svartpeppar, salt och soja.

2. Tillsätt tomaterna och låt alltsammans koka ihop tills smaken är mustig och röran blivit tjock.

3. Tillsätt bönorna och låt alltsammans bli varmt. Smaka av med mer kryddor om så behövs.

4. Till servering: Servera rätten rykande het med strimlad salladskål och rivna morötter.

 

Köttfärssoppa 4 portioner

Ingredienser:

300 gram köttfärssmör

1 st morot

1,5 tärning buljong

8 dl vatten

1 burk krossade tomater

vitlök efter önskemål

2 msk tomatpuré

1 krm spiskummin

malencayennepeppar, efter smak

Till servering: matlagningsyoghurt, ljust bröd

Gör såhär:

1. Skala och riv moroten.

2. Fräs köttfärsen.

3. Lägg i morötterna och fräs ytterligare några minuter.

4. Tillsätt buljongtärning, vatten, krossade tomater, pressad vitlök, tomatpuré, spiskummin och cayennepeppar.

5. Låt soppan koka ca 10 minuter.

6. Servera med en klick matlagningsyoghurt och bröd.

 

Pasta med kyckling eller qourn, basilika och soltorkad tomat, 4 portioner

Ingredienser:

400 gram pasta

600 gram kycklingfilé alternativt quornmatolja

1 st gul lök, hackad

8 st soltorkade tomater

1 dl hönsbuljong

2 dl grädde

basilika, färsk eller torkad

salt

2 dl Västerbottensost, riven

svartpeppar

Till servering: ruccola eller annan bladsallad

Gör såhär:

1. Koka upp vatten, lägg i pastan.

2. Strimla kycklingen och bryn med lök och tomater.

3. Tillsätt buljong och grädde och låt koka ihop i 4-5 minuter.

4. Smaksätt med basilika, salt och peppar.

5. Sila av pastan och vänd ner osten och kycklingsåsen.

6. Servera med bladsallad.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Knep & Knåp

Fråga experterna: Sitta i orubbat bo?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

Elens dag 2019 – så firar Sverige

Idag är det inte vilken dag som helst det är nämligen Elens dag! Denna ypperliga högtid firas på lite olika sätt runt om i landet. Vad skulle du göra om elen plötsligt försvann? Det skulle inte gå att laga mat på spisen, alla råvaror i kyl och frys skulle bli dåliga och det skulle inte gå att handla i affärerna.

Tips: Elektrikerns mumsiga julrecept

R

Mys i juletid: Kolla in Elektrikerns kulturtips

Sylvia Kjellberg har läst novellsamlingen ”Bäcken” av Werner Aspenström, och Lina Hård tipsar om guldkorn att finna på SVT & SR Play. Här är två julmysiga kulturtips från våra journalistkollegor.

Elektriskt musikquiz – utmana familj och vänner!

Utmana familj och vänner. Klarar ni av detta musikquiz med svenska låtar på eltemat? Rätt svar hittar du längst ned (fuska inte). 1. Leila K hade en dunderhit på 90-talet med kraftfullt tema. Vad hette den? 2. Bandet är från Norrköping och har haft hits som Kärlekens tunga och Pojkar, pojkar, pojkar. Vad heter bandet? 3.

Vad minns du från 2018? Tävla om biobiljetter i Elektrikerns tipstolva!

Nu står 2019 för dörren, med allt vad det innebär. Men hur mycket minns du egentligen från det gångna året? Ta chansen att tävla med Elektrikern! Har du läst Elektrikern under året kanske du kommer ihåg de flesta av svaren.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Elektrikerns soliga sommartips!

Vad ska du göra i sommar? Tidningen Elektrikern har sammanställt en lista på soliga tips att sysselsätta sig med! 1. Aktivitet: Turista i din egen stad Det är lätt att bli hemmablind. Att man missar alla guldkorn som finns i den egna kommunen. Ett tips är att besöka ortens turistbyrå, och fråga vad de tycker att du som ”turist” ska besöka. Det kan bli en spännande dag.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Tidningen Elektrikern söker spännande medlemmar!

Elektrikerförbundet har över 25 000 medlemmar runt om i landet och vi på redaktionen vill väldigt gärna lära känna er bättre. Därför kommer vi med jämna mellanrum presentera en medlem som har något spännande att berätta om sig själv eller sitt liv.

TÄVLING: Skicka in dina bästa elskämt!

Vardagen kan lätt kännas lite statisk, som en stadig ström av likriktning utan spänning. Därför vill vi på Tidningen Elektrikern ha just din hjälp att leda lite ljus i höstrusket – med dina bästa elskämt.