• Tre elektriker skriver i ansökningshandlingarna om att bli medlem i Elektrikerförbundet. Från vänster: Anton Moberg, Lukas Dietmann, Pontus Lindlöf och Andras Molnar. Foto: Andras Molnar

INSÄNT

Att vara ackordsuppsökare är inte bara att åka runt och få medlemmarna att förstå den ”gula boken”, det är också att vara stöd och bollplank.

Det handlar om att fullfölja ett projekt, från start till slut. Att lyssna och komma med nya idéer eller kanske gamla idéer. Det kan även vara att våga säga: ”Jag har ingen aning, men låt oss ringa några samtal, så hittar vi någon som har.”

LÄS ÄVEN: Midroc-anställda lärde sig ackord: ”Man är dum om man inte börjar”

Eller som den där gången när jag var i samtal med en medlem i Eskilstuna. Då jag fick förklara via sms och screenshot hur man kan skapa en ”Lokal anmärkning” i ackordswebben.

Det kan även leda till medlemsvärvning, som det nyligen blev i Örebro.

LÄS ÄVEN: Ny satsning på att rekrytera medlemmar

När ledandemontören på Assemblin och jag diskuterade ackordet, kom det fram att tre av hans kollegor också ville bli medlemmar i Elektrikerförbundet. Vi fyllde i inträdespappret tillsammans, samtidigt som jag förklarade vikten av medlemskapet och det stöd de kan förvänta sig från förbundet. Dessutom talade vi om möjligheten att fortbilda sig inom sitt yrke som elektriker, genom facket.

LÄS ÄVEN: INSÄNT: Elpensionärer fick lära sig om Willy Brandt

Jag ser alltid framemot mina dagar på facket. Arbetsuppgifterna är varierande och jag har förmånen att träffa så många trevliga människor ute på byggena.

Andras Molnar