Ackord Linköping

  • Harald Henriksen, Jonas Karlsson och Marcus Eriksson driver det första ATL-jobbet för dem alla tre. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Vi försöker få upp lönen, säger Harald Henriksen och Jonas Karlsson, som jobbar på ackord för första gången. Harald som är förstaårselektriker konstaterar att han får ut ackordslönen lika som de äldre kollöegorna. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • – Det blir lite bättre kick i arbetet. Ackordet är inte nåt man ska vara rädd för. Hasse finns (ombudsmannen Hans Andersson, reds anm) och det finns äldre kollegor, säger Marcus Eriksson som, 25 år gammal, driver sitt första ackordsjobb. Foto: Tomas Nyberg

– Ackordet är inget man ska vara rädd för.
Marcus ”Glenn” Eriksson är 25 år och mäter sitt första ackordsjobb.
-Det här är ett lagom långt jobb att starta med, 1400 timmar.

Strax före midsommar började Marcus själv på jobbet vid Kvinnebyskolan i Linköping. En liten skola i utkanten av stan som blivit för liten och nu byggs en stor utbyggnad. Assemblin hade fått eljobbet och från ledningen ville man att det skulle bli ett totalackord. Men Marcus ville annat.

– Totalackord är som att köpa grisen i säcken. Jag ville försöka mäta. Jag har inte gått någon utbildning, men jag har läst den gula boken flera gånger, säger Marcus, när han tillsammans med Jonas Karlsson, 32, och Harald Henriksen, 20, försöker sammanfatta jobbet på skolan.

Marcus och Harald kom till Assemblin i och med samgåendet mellan Assemblin och Skanska Installation. Företaget har i dag ett hundratal anställda i Linköping.

– Vi var 17 som kom med över från Skanska. Men det var flera som slutade strax efter. Det är inte så stor skillnad. Det är nya kläder och nya namn på brallorna, säger Marcus.

Själv kom han till Linköping för fyra år sedan. Smeknamnet ”Glenn” fick han av kollegorna, i och med hans ursprung på västkusten.

LÄS ÄVEN: Insänt: Ackord leder till mer pengar och kompetens

Marcus fick med sig Harald och Jonas på ackordstänket, och när väl de hade bestämt sig så fick de uppbackning från företaget.

– Vi fick direkt en varsin iPad och de gjorde allt för att underlätta.

Harald som är förstaårsmontör får nu samma förtjänst som Marcus och Jonas och det tycker han är bra.

– Men det är väldigt mycket man måste sätta sig in i, säger Harald.

På bygget har både målare och byggare också jobbat på ackord. Egentligen var ackordsmätningen nytt för alla tre. Det blev Marcus som fick driva projektet.

– Jag gick en kurs för ett par år sen. Men det har inte blivit av att mäta, säger Jonas Karlsson.

LÄS ÄVEN: Han fick upp ögonen för ackordet – nu hjälper David andra att höja lönen med tusentals kronor

Det har varit lite trevande i början. Men alla tre tycker att det gått bra och är sugna på att fortsätta.

För Marcus blev det att läsa den gula boken.

– Först läste jag den rakt igenom på kvällarna. Det var kul, fast en del var lite luddigt att tyda. Sen har det blivit ett par gånger till.

Arbetet har flutit på bra. De känner sig inte speciellt stressade.

– Man planerar upp arbetet lite bättre. För min del är att allt som hamnar över 187 kronor är jättebra. Just nu ligger vi på 200. Det värsta som kan hända är att vi hamnar på grundlönen, säger Marcus.

– Det blir inga fikaraster. Man tänker till lite mer för att man vet att tiden spelar roll. Inget mer slarvigt, säger Jonas.

LÄS ÄVEN: Ackordsveteranen Thomas: ”Vistt fungerar ackord på mindre jobb”

Grabbarna har försökt att fördela jobbet så att alla får ett så varierat jobb som möjligt.

– Annars tröttnar man direkt.

Nu väntar en hel del specialgrejor som Marcus måste sätta sig med projektledaren om.

– På slutet måste vi komma överens om det som inte finns med i gula boken. KNX finns ju inte med. Det har varit en del annat också som inte finns med, säger Marcus.

Vi är på besök den 29 september. Den fjärde oktober var det besiktning av undertaket. Den 24 november ska allt vara klart.

– Jonas försvinner nästa vecka. Det finns inte jobb för tre längre. Jag längtar redan till nästa projekt, säger Marcus, när vi lämnar honom och hans kollegor vid Kvinnebyskolan.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se

LÄS ÄVEN: ”Ackorden är mer rättvisa och gynnar god arbetsmiljö”