• Nyhetstext …. …. Bilden: Jan Olav Andersen. Foto: Pressbild/Pixabay/Montage

Det blir fyra år med fortsatt borgerligt styre i Norge. Det står klart efter att rösterna räknats i valet till stortinget.

Tidningen Elektrikern ringde upp det norska El og It-fackets förbundsordförande, Jan Olav Andersen, för att få hans syn på valresultatet.

– De rödgröna fick flest röster, men inte flest mandat. Arbeiderpartiet gick tillbaka, samtidigt gick de övriga av de rödgröna partierna framåt, till exempel Centerpartiet, som i Norge tillhör den rödgröna sidan, förklarar Jan Olav Andersen.

Varför backar Arbeiderpartiet (de norska Socialdemokraterna)?

– Det har inte funnits någon ekonomisk kris att tala om i Norge, men Arbeiderpartiet har försökt att förmedla bilden av en ekonomisk kris som inte finns. Samtidigt har väljarna haft svårt att se skillnaden i politiken mellan Arbeiderpartiet och regeringen. Socialdemokraterna har varit för lite oppositionsparti.

Jan Olav Andersen.
Foto: Pressbild

Trots en valvinst för Erna Solberg och det borgerliga samarbetet ser det ut som att de kommande åren kommer att bli svårregerliga. För sprickan i samarbetet har ökat. Det borgerliga samarbetet består av Erna Solbergs Høyre, högerpopulistiska, tillika invandringskritiska, Fremskrittspartiet, Kristerlig Folkeparti och liberala Venstre.

Men de två senare har efter valet förklarat att de inte vill fortsätta som tidigare om Fremskrittspartiet är med i regeringen. Det krävs alltså att en hel del förhandlingar för att lösa styret av landet.

Enligt Jan Olav Andersen är den största politiska skillnaden mellan den borgerliga regeringen och oppositionen arbetsmarknadspolitiken.

– Den borgerliga regeringen har ändrat lagen så att de osäkra anställningarna har ökat, det har blivit enklare att visstidsanställa. Även sådant som övertidsregleringar har försämrats. Men det kommer att bli svårt för regeringen att få till fler förändringar, för de kommer inte att få med sig Kristerlig Folkeparti på det.

Sverige går ju snart in i en valrörelse. Vad kan vi lära av det norska valet?

– Vi ser en stark global trend av att ojämlikheten ökar, därför är det viktigt att vänstersidan i politiken samlas för att skapa en alternativ politik. Här är de nordiska länderna starkast. I Sverige bör facket ställa upp bakom Stefan Löfven och sittande regering.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se