• Robin Stattin tävlar i klassen Elinstallation. Foto: vijo 5n

  • Johannes Johnsson tävlar i klassen Industrielektriker. Foto: vijo 5n

  • Robin Stattin i aktivitet under Yrkes-SM i Göteborg i december 2016. Foto: Leif Göbel

  • Simon Franzén i aktivitet under Yrkes-SM i Göteborg i december 2016. Foto: Leif Göbel

  • De tio värsta länderna när det gäller trygghet för fackligt aktiva och arbetare. Foto:

I oktober genomförs årets Yrkes-VM. Den här gången i Abu Dhabi i Förenade arabemiraten.

Ett av de tio sämsta länderna i världen för arbetare och fackligt aktiva, är alltså arrangör av Yrkes-VM. Från Elektrikerförbundet menar man dock att det är fel att bojkotta tävlingen.

– Men vi ska uppmärksamma situationen och försöka förbättra villkoren för arbetarna där, sa Elektrikernas ordförande Jonas Wallin i en tidigare intervju.

Totalt kommer 1300 tävlande från hela världen att göra upp om medaljerna inom 51 olika yrken – allt från flygplanstekniker, bagare och kock till juvelerare, florist och webbdesigner. 100 000 besökare beräknas följa mästerskapet och medaljstriden på plats i Abu Dhabi.

Tävlingarna äger rum 14-19 oktober på Abu Dhabi National Exhibition Centre (ADNEC). ADNEC är det största utställningscentret i hela Mellanöstern med en yta på 105 000 kvadratmeter. ADNEC fylls under mästerskapet med utställnings- och tävlingsytor, tävlande, coacher och besökare från hela världen.

Sammanlagt är det 27 svenska talanger från Sverige som reser till Abu Dhabi för att representera Sverige inom totalt 26 olika yrken. Och bland de tävlande finns elektrikern Robin Stattin från Sollefteå, nätverksteknikern Simon Franzén från Lidköping och industrielektrikern Johannes Johnsson från Kristianstad.

Förenade Arabemiraten klassades nyligen som ett av de tio sämsta länderna när det gäller trygghet för arbetare och fackligt aktiva. I världsfacket ITUC:s globala rättighetsindex, så talas om tvångsarbete och att migranter är exkluderade från arbetsrätten i Förenade Arabemiraten.

Med tanke på att mycket av kroppsarbetet utförs just av migranter i landet så är det en betydande kritik. Av 9,5 miljoner invånare i landet, så är 8 miljoner migrantarbetare.

Det har diskuterats om att bojkotta Yrkes-VM i Abu Dhabi. Både Byggnads och Transport har tagit beslut om att bojkotta mästerskapet, och därmed blir det heller inga svenska tävlande i bygg- och transportklasserna.

– LO har rekommenderat att förbunden endast sänder personer som ingår i World Skill Swedens styrelse och det förhåller vi oss till, säger Jonas Wallin, som är vice ordförande i styrelsen och kommer att deltaga vid Yrkes-VM.

LO har också beslutat att inte skicka någon officiell representant till tävlingarna, endast sin internationellt ansvarige.

– Det är lätt att säga bojkott. Men jag tycker det är fel med bojkott. I grunden är det byggbolagen man ska gå på. Det kan vara engelska, holländska eller franska bolag. Vill man åstadkomma något vore det bättre att utnyttja situationen och inleda en diskussion. Jag tycker inte bojkotten leder till någonting, sa Elektrikernas ordförande Jonas Wallin, som också är vice ordförande för svenska World Skills, i en tidigare intervju i Elektrikern.

Han menar att Byggnads och Transport helt bommat att det inte var något annat land som sökt värdskapet 2017.

– Tack vare att vi valde att inte bojkotta så har vi istället, tillsammans med Svenskt Näringsliv, lyckats driva igenom så att World Skills International i sin upphandling framöver måste tillse så att ansökarlandet uppfyller ILO konventioner och uppförandekoder för mänskliga och fackliga fri- och rättigheter. Så efter Abu Dhabi och Ryssland så är det nya regler, säger Wallin.

Det kafala systemet som kritiseras hårt, innebär att någon garanterar arbetstagarens vistelse i landet. Det innebär också att du ofta blir fråntagen ditt pass och att du som arbetstagaren är helt beroende av arbetsgivaren. Systemet finns i olika omfattning i Gulf-länderna på Arabiska halvön.

Kommande tävlingar:

– Nästa Yrkes-SM april 2018 blir i Uppsala.

– Nästa Yrkes-EM blir i september 2018 i Budapest.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se