Elektrikerförbundets anseende är bäst bland LO-förbunden. Men flera tjänstemannafack har ett bättre anseende. Samtidigt är Elektrikerna mindre kända i media än många av de andra fackliga organisationerna.
Det visar sig i ett anseende-index som undersökningsföretaget Kantar Sifo presenterar.

Det är första gången Elektrikerna är en del av undersökningen. Generellt så har TCO- och Saco-förbunden ett högre anseende hos allmänheten än vad LO-förbunden har.

Bäst anseende har föreningar som Friluftsfrämjandet och Naturskyddsföreningen. De fackliga organisationerna inom LO har generellt haft en ”dipp” under 2016. En lägstanivå man börjar ta sig upp ur. Ett av skälen har varit Kommunal, som dragit ner anseendet i undersökningen. Kommunal är den fackliga organisation som har lägst ansseende. Troligen orsakat av den skandal som briserade under 2016.

Samtidigt är Kommunal det fack som syns mest i media, och är mest känt. Elektrikerna ligger tillsammans med Målarna förhållandevis lågt när man mätt hur organisationerna syns i media och hur kända de är.
– Vi ligger ganska bra till i jämförelse med andra fackförbund. Samtidigt kanske det visar att vi finns i en bubbla. Vi tycker väl att vi är mer kända än vad vi är. Vi vill nå ut bredare, säger Per-Håkan Waern, förste vice ordförande i Elektrikerförbundet.
Samtidigt menar han att det är fel att ha för stort fokus på att nå ut till den breda allmänheten. Det viktigaste är inte att synas, utan göra bra saker för medlemmarna.

– Vi är i första hand för våra medlemmar. De måste känna att det vi gör gagnar dem och det vi gör är för medlemmarnas bästa. För politiska beslut som är bra för medlemmarna är det bra om vi har ett gott anseende. Men det får inte vara på bekostnad att göra bra saker för medlemmarna

 

Anseendeindex

Undersökningen är gjord på telefon i mars 2017, där 249-499 personer svarat på frågor om Elektrikerna.
19 procent vet inte alls vad Elektrikerna är. Mest känd är man hos äldre personer och bland män.
Många har en ganska vag uppfattning varifrån de känner till Elektrikerna.
Av det människor läst i media, har man läst positiva saker i högre grad än om andra fackliga organisationer.
De utfrågade uppfattar mest positivt i att Elektrikerna motarbetar fusk och slarviga eljobb och står på konsumenternas sida.

Per Eklund
per.eklund@mittmedia.se