Den sista maj och första juni samlas Elektrikerförbundets centrala representantskap, CR, ute på LO-skolan Runö, för att ta ställning till motioner, godkänna fjolårets verksamhet, samt diskutera framtiden inför nästa års Förbundsmöte.
Fyra motioner från enskilda medlemmar ska behandlas under möten. De berör arbetstidsförkortning för förtroendevalda, ungdomsmandat i CR, livesändning av Förbundsmötet samt avgiftsbefrielse första månaden.

Arbetstidsförkortning
Sebastian Brandt från VK8 i Skåne pekar i sin motion på att förtroendevalda som arbetar under längre tid åt Elektrikerförbundet riskerar att förlora den arbetstidsförkortning som finns i kollektivavtalet. Därför vill han att det införs i det interna uppdragsreglementet att samma arbetstidsförkortning ska gälla förtroendevalda som jobbar för förbundet.
Förbundsstyrelsen menar att Centrala representantskapet inte kan besluta i frågan utan att frågan skickas vidare till Förbundsmötet 2018.

Ungdomsmandat i Centrala representantskapet, CR
15 deltagare på Elektrikernas ungdomsforum i Umeå 2016 motionerar om fler ungdomsmandat på CR-möten. Ungdomsmandat har yttranderätt och förslagsrätt, men inte beslutsrätt på mötena. I dag finns det möjlighet för verksamhetskretsarna att skicka sammanlagt se ungdomar på möten. Motionärerna föreslår att alla verksamhetskretsar ska få samma möjlighet att skicka en ungdom, det vill säga sammanlagt elva ungdomsmandat.
Förbundsstyrelsen föreslår att frågan hänskjuts till stadgegruppen inför Förbundsmötet 2018.

Livesänd CR och Förbundsmötet
Viktor Nordin från VK 8 i Skåne vill att CR-möten och Förbundsmöten livesänds, så att enskilda medlemmar och arbetslag i byggboden kan lyssna på vad som diskuteras under mötena.
Förbundsstyrelsen säjer ja till motionen och föreslår att Förbundsmötet 2018 livesänds på prov.

Första månaden avgiftsfri
Claes Thim, Henrik Hedman, Louise Olsson och Johnny Ekdahl från El-ettan föreslår i en motion att det inte tas ut någon medlemsavgift för nya medlemmar den första månaden, för att minska administrativa problem, som kan leda till att medlemmen glömmer att betala den första medlemsavgiften och därmed riskerar uteslutning.

Förbundsstyrelsen säger sig vara medveten om problemet, men föreslår ett avslag på motionen med motiveringen att om någon skulle riskera uteslutning för att ha missat första medlemsavgiften, så hinner arbetsgivaren dra av medlemsavgiften för den andra månaden innan det hinner bli ett uteslutningsärende och då kan förbundet hantera frågan smidigt.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se