En röst för Östergötlands elektriker har tystnat. Vi har nåtts av beskedet att elektrikern och tidigare ombudsmannen Hans Karlsson har gått bort en efter tids sjukdom, i en ålder av 87 år.

Trots att han lämnade med pension redan 1995 så minns fortfarande många hans pondus och attityd för att hävda det fackliga löftet. Stridbar och med ett starkt engagemang för elektrikernas sak. Hans uppfattning om vad som var viktigast i jobbet som ombudsman säger en hel del.

”Att bevaka ackordet, vara ute bland medlemmarna och inte vara mjuk i köttet mot arbetsgivarna.”
Minnena och anekdoterna är många när man frågar runt. Vilka äldre elektriker känner inte igen

”Ni måste mäta grabbar” eller när han som pensionerad ombudsman på stan kommenterade träffade elektriker ”två man i en lift, går aldrig att mäta ihop” alltid rakt på med glimten i ögat.

Porträttbild av Hans Karlsson
Hans Karlsson

Hans Karlsson började sin bana till elektriker som lärling på elverket i Hjo 1948, fortsatte som lärling i Finspång i några år, därefter i Stockholm i ytterligare några år. 1953 anställdes han på Sigfrid Anderssons Elektriska i Linköping (senare Östergötlands Elektriska AB) och blev ledande montör på företaget i början på 1960-talet.

Han påbörjade sitt fackliga engagemang 1953, till att börja med som klubbaktiv och styrelseledamot på det egna företaget. 1972 blev han ordförande för elektrikernas Linköpingsavdelning.

Under början 1980-talet engagerades Hans Karlsson av förbundet i en kampanj för att få fler elektriker att mäta sina jobb. Detta följdes av vikariat som ombudsman och blev sedan vald av elektrikerna i Linköping 1986 som ombudsman.

Han var verksam fram till sin pension 1995 som avdelningsombudsman i avdelning 31 som då omfattade Östergötland och Västervik.

Hans Karlsson var knivskarp i sin uppfattning att ackordet är installationselektrikernas bästa vän – en försäkring för en bra löneutveckling. Än idag visar det statiska jämförelserna hur man än vänder och vrider på dem att han fått rätt. Elektriker som arbetar på ackord tjänar mer än de som inte mäter sina jobb. Men arbetet som ombudsman var ju mycket mer än lönefrågor. Många medlemmar som haft problem och varit i ett utsatt läge, har mött det engagemang för rätt och rättvisa som präglat Hans gärningar.

Elektrikerna i Östergötland har mist en stark kämpe och företrädare som vi kommer bevara i ett ljust minne, våra tankar går till hans maka, son och barnbarn.

Pontus Boström, 
Regionombudsman Elektrikerförbundet

Bengt Thunholm
Fackligt förtroendevald Assemblin Linköping (tidigare Östergötlands Elektriska AB)