• Louise Olsson, ny verksamhetsledare i El-ettan och den första kvinnan någonsin på en sådan post inom Elektrikerförbundet. Foto: Per Eklund

2017-03-22

Louise Olsson blev vid El-ettans årsmöte vald till ny verksamhetsledare. Därmed är hon den första kvinna någonsin som blivit vald till verksamhetsledare/ordförande för en verksamhetskrets/avdelning inom Elektrikerförbundet.

Vid El-ettans (VK 1) årsmöte skulle det väljas en ny verksamhetsledare. Ordförande kallas det i många andra organisationer.

Daniel Lundin hade avsagt sig uppdraget, då han ska tillträda en tjänst som ombudsman. Nominerade var Louise Olsson och Claes Thim. Det blev sluten omröstning för de ombud som kommit från olika klubbar.

Valet slutade i röstsiffrorrna 26-11 till Louise fördel. Hon blir därmed den första kvinnan någonsin inom Elektrikerförbundet på en sådan post.

– Det känns kul och spännande. En stor utmaning och en bra utmaning. Jag ser fram emot det här året. Vi måste organisera oss i VK-t, hitta struktur så att vi kan jobba effektivt framåt, sa Louise direkt efter att årsmötet var avklarat.

Louise Olsson är 31 år och är anställd på Assemblin i dag, efter tidigare jobb på Värmdö el och tele, Midroc och Skanska. På Midroc var hon ledande montör. Hon är sen tidigare förtroendevald på Assemblin och studieansvarig i El-ettan sen ett år tillbaka. Hon tillträder nu sitt uppdrag omedelbart.

Det blev ett välbesökt årsmöte som drog ut på tiden med många val med slutna sedlar. På flera poster var det fler nominerade än vad som skulle väljas.

– Det handlar om bra facklig verksamhet. Den nuvarande VK-ledningen har gjort ett ett mycket bra arbete, säger Michael Clysén som var valberedningens ordförande.

Elektrikernas ordförande Jonas Wallin satt mötesordförande vid årsmötet.

– Jag har sett Louise jobbat fackligt under en ganska lång tid nu, och jag tror att det kommer att bli väldigt bra. El-ettan har gått i bräschen. Tina Nordling var den första kvinnliga lokalombudsmannen. Nu blir Louise den första, före detta avdelningsordförande, numera VK-ledare, som är kvinna, säger Jonas Wallin.

Övriga två i VK-ledningen är Nils Thorsell, som valdes vid förra årsmötet, och Pierre Håkansson. Håkansson omvaldes i ett val där även Henrik Hedman var nominerad.

Övriga val var bland annat av representanter till Centrala representantskapet och Förbundsmötet. Till andre suppleant till förbundsstyrelsen nominerades Henrik Hedman. Ett val som genomförs på CR-möte.

Rösträtt på mötet hade ombud från de olika företagsklubbarna i El-ettan. Ett nytt förfarande som beslutats om tidigare, men inte använts vid tidigare årsmöten. Förut har även pensionärer kunnat rösta. Förfarandet kritiserade av pensionären Göran Söderlund, som reserverade sig mot röstförfarandet.
Per Eklund

 

Tackbrev från Louise Olsson dagen efter årsmötet:

”Tack,

Igår genomfördes El-ettans årsmöte där jag blev vald till ny Verksamhetskretsledare och jag skulle vilja tacka så mycket för förtroendet. Det känns otroligt skönt att jag har ett stort stöd inom VK 1 men även från resten av förbundet. Jag ser detta som ett kvitto på att engagemang och att alltid göra sitt bästa lönar sig då jag blir den första kvinnliga VK-ledaren i ett övervägande mansdominerat fackförbund. Detta gör mig så klart oerhört stolt.

Nu blickar jag framåt mot ett år fullt av nya utmaningar och ett fint samarbete med alla övriga förtroendevalda både lokalt och nationellt. Vi på Ettan ska fortsätta vårt arbete med att skapa de bästa förutsättningarna för våra medlemmar och kämpa för allas lika värde och rätt.

Tack till Daniel Lundin som varit en stor inspiration och en fantastisk fadder. Tack till Verksamhetsutskottet för allt stöd, det känns tryggt att ha er att bolla med och det känns bra att vi kommer ha ett nära samarbete. Det är tillsammans vi blir starka!

Med vänlig hälsning
Louise Olsson, VK-ledare”

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.

Elektrikermedlemmar kritiska mot strejkrättsförslag

Lagförslaget om förändrad strejkrätt har varit ute på remiss. I stort följer svaren från de organisationer och myndigheter som regeringen har utsett till remissinstanser det väntade. De huvudorganisationer på arbetsmarknaden som själva arbetat fram förslaget är missnöjda med en sak; att lagen föreslås bli verklighet först nästa år.

Man död efter arbetsplatsolycka – fick virke över sig

En man i 60-årsåldern har avlidit efter att virke rasade över honom på en byggarbetsplats i Karlskoga. Detta är den trettonde dödliga arbetsplatsolyckan som inträffar i år. Det var vid lunchtid på onsdagen som olyckan inträffade på en byggarbetsplats i Karlskoga. Mannen skulle lossa lasten från flaket på en bil när något gick fel.