• Louise Olsson, ny verksamhetsledare i El-ettan och den första kvinnan någonsin på en sådan post inom Elektrikerförbundet. Foto: Per Eklund

2017-03-22

Louise Olsson blev vid El-ettans årsmöte vald till ny verksamhetsledare. Därmed är hon den första kvinna någonsin som blivit vald till verksamhetsledare/ordförande för en verksamhetskrets/avdelning inom Elektrikerförbundet.

Vid El-ettans (VK 1) årsmöte skulle det väljas en ny verksamhetsledare. Ordförande kallas det i många andra organisationer.

Daniel Lundin hade avsagt sig uppdraget, då han ska tillträda en tjänst som ombudsman. Nominerade var Louise Olsson och Claes Thim. Det blev sluten omröstning för de ombud som kommit från olika klubbar.

Valet slutade i röstsiffrorrna 26-11 till Louise fördel. Hon blir därmed den första kvinnan någonsin inom Elektrikerförbundet på en sådan post.

– Det känns kul och spännande. En stor utmaning och en bra utmaning. Jag ser fram emot det här året. Vi måste organisera oss i VK-t, hitta struktur så att vi kan jobba effektivt framåt, sa Louise direkt efter att årsmötet var avklarat.

Louise Olsson är 31 år och är anställd på Assemblin i dag, efter tidigare jobb på Värmdö el och tele, Midroc och Skanska. På Midroc var hon ledande montör. Hon är sen tidigare förtroendevald på Assemblin och studieansvarig i El-ettan sen ett år tillbaka. Hon tillträder nu sitt uppdrag omedelbart.

Det blev ett välbesökt årsmöte som drog ut på tiden med många val med slutna sedlar. På flera poster var det fler nominerade än vad som skulle väljas.

– Det handlar om bra facklig verksamhet. Den nuvarande VK-ledningen har gjort ett ett mycket bra arbete, säger Michael Clysén som var valberedningens ordförande.

Elektrikernas ordförande Jonas Wallin satt mötesordförande vid årsmötet.

– Jag har sett Louise jobbat fackligt under en ganska lång tid nu, och jag tror att det kommer att bli väldigt bra. El-ettan har gått i bräschen. Tina Nordling var den första kvinnliga lokalombudsmannen. Nu blir Louise den första, före detta avdelningsordförande, numera VK-ledare, som är kvinna, säger Jonas Wallin.

Övriga två i VK-ledningen är Nils Thorsell, som valdes vid förra årsmötet, och Pierre Håkansson. Håkansson omvaldes i ett val där även Henrik Hedman var nominerad.

Övriga val var bland annat av representanter till Centrala representantskapet och Förbundsmötet. Till andre suppleant till förbundsstyrelsen nominerades Henrik Hedman. Ett val som genomförs på CR-möte.

Rösträtt på mötet hade ombud från de olika företagsklubbarna i El-ettan. Ett nytt förfarande som beslutats om tidigare, men inte använts vid tidigare årsmöten. Förut har även pensionärer kunnat rösta. Förfarandet kritiserade av pensionären Göran Söderlund, som reserverade sig mot röstförfarandet.
Per Eklund

 

Tackbrev från Louise Olsson dagen efter årsmötet:

”Tack,

Igår genomfördes El-ettans årsmöte där jag blev vald till ny Verksamhetskretsledare och jag skulle vilja tacka så mycket för förtroendet. Det känns otroligt skönt att jag har ett stort stöd inom VK 1 men även från resten av förbundet. Jag ser detta som ett kvitto på att engagemang och att alltid göra sitt bästa lönar sig då jag blir den första kvinnliga VK-ledaren i ett övervägande mansdominerat fackförbund. Detta gör mig så klart oerhört stolt.

Nu blickar jag framåt mot ett år fullt av nya utmaningar och ett fint samarbete med alla övriga förtroendevalda både lokalt och nationellt. Vi på Ettan ska fortsätta vårt arbete med att skapa de bästa förutsättningarna för våra medlemmar och kämpa för allas lika värde och rätt.

Tack till Daniel Lundin som varit en stor inspiration och en fantastisk fadder. Tack till Verksamhetsutskottet för allt stöd, det känns tryggt att ha er att bolla med och det känns bra att vi kommer ha ett nära samarbete. Det är tillsammans vi blir starka!

Med vänlig hälsning
Louise Olsson, VK-ledare”

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.
En fot i röd sko sparkar mot en fotboll på en gräsplan.

Så länge måste du jobba för att tjäna som Zlatan

En städare får jobba i 245 år för att tjäna lika mycket som Zlatan gör på ett år. För en lokförare räcker det med 156 år. Världens bäst betalda kvinnliga spelare behöver dock bara spela i 16 år för att nå Zlatans lön. Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy.

Få koll: Är loppisfyndet elsäkert?

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda. ”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter. Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte kommun i Halland.

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott. Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Elektrikerförbundet och de övriga förbunden i 6F. Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

Yngre elektriker drabbas oftare av elolyckor

Under 2018 anmäldes sammanlagt 791 elolyckor och tillbud till Elsäkerhetsverket. Precis som tidigare år är unga elektriker mellan 21-30 år överrepresenterade i statistiken. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste årsrapport anmäldes 456 elolyckor och 335 tillbud till myndigheten under förra året. Den vanligaste olyckstypen är strömgenomgång.

A-kassornas tapp ledde till lägre löner

När a-kassornas avgifter höjdes minskade anslutningsgraden med tio procentenheter. En ny rapport visar att detta i sin tur ledde till att lönerna minskade med mellan 1 och 5 procent. I början av 2007 infördes nya regler för a-kassornas självfinansiering. På grund av detta höjdes medlemmarnas månadsavgifter i genomsnitt från cirka 100 kronor till 350 kronor.

Seko och Fastighets ger inte upp planer på samgående

Nu tar Seko och Fastighets åter tag i frågan om ett eventuellt samgående mellan förbunden. LO-utredaren Lasse Thörn har fått uppdraget. Han börjar sitt arbete i höst. Då blir det också klart hur tidplanen ser ut. Enligt Seko och Fastighets ska Lasse Thörn inte lägga något färdigt förslag om samgående.

MP ökade och S tappade: Så röstade LO-väljarna i EU-valet

Miljöpartiet mer än tredubblade sitt stöd bland LO-väljarna i EU-valet, jämfört med riksdagsvalet. S-tappade, men mindre än fruktat, enligt LO. Bland LO-förbundens medlemmar minskade Socialdemokraterna med fyra procentenheter jämfört med riksdagsvalet för ett halvår sedan till 37 procent, enligt SVT:s valundersökning. Det är ungefär som i avtalsrörelsen.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Digital dvärgbrytare från Blixt Tech vinner allt

NY TEKNIK Tusen gånger snabbare än en vanlig dvärgbrytare, därtill uppkopplad och intelligent. Svenska Blixt Tech och deras elektroniska strömbegränsare kan förändra framtidens elcentraler och smarta hem. Vi ser många användningsområden och tror det här kan få ett fantastiskt genomslag. Det säger Trued Holmquist, vd och medgrundare av stockholmsbaserade Blixt Tech.