• Louise Olsson, ny verksamhetsledare i El-ettan och den första kvinnan någonsin på en sådan post inom Elektrikerförbundet. Foto: Per Eklund

2017-03-22

Louise Olsson blev vid El-ettans årsmöte vald till ny verksamhetsledare. Därmed är hon den första kvinna någonsin som blivit vald till verksamhetsledare/ordförande för en verksamhetskrets/avdelning inom Elektrikerförbundet.

Vid El-ettans (VK 1) årsmöte skulle det väljas en ny verksamhetsledare. Ordförande kallas det i många andra organisationer.

Daniel Lundin hade avsagt sig uppdraget, då han ska tillträda en tjänst som ombudsman. Nominerade var Louise Olsson och Claes Thim. Det blev sluten omröstning för de ombud som kommit från olika klubbar.

Valet slutade i röstsiffrorrna 26-11 till Louise fördel. Hon blir därmed den första kvinnan någonsin inom Elektrikerförbundet på en sådan post.

– Det känns kul och spännande. En stor utmaning och en bra utmaning. Jag ser fram emot det här året. Vi måste organisera oss i VK-t, hitta struktur så att vi kan jobba effektivt framåt, sa Louise direkt efter att årsmötet var avklarat.

Louise Olsson är 31 år och är anställd på Assemblin i dag, efter tidigare jobb på Värmdö el och tele, Midroc och Skanska. På Midroc var hon ledande montör. Hon är sen tidigare förtroendevald på Assemblin och studieansvarig i El-ettan sen ett år tillbaka. Hon tillträder nu sitt uppdrag omedelbart.

Det blev ett välbesökt årsmöte som drog ut på tiden med många val med slutna sedlar. På flera poster var det fler nominerade än vad som skulle väljas.

– Det handlar om bra facklig verksamhet. Den nuvarande VK-ledningen har gjort ett ett mycket bra arbete, säger Michael Clysén som var valberedningens ordförande.

Elektrikernas ordförande Jonas Wallin satt mötesordförande vid årsmötet.

– Jag har sett Louise jobbat fackligt under en ganska lång tid nu, och jag tror att det kommer att bli väldigt bra. El-ettan har gått i bräschen. Tina Nordling var den första kvinnliga lokalombudsmannen. Nu blir Louise den första, före detta avdelningsordförande, numera VK-ledare, som är kvinna, säger Jonas Wallin.

Övriga två i VK-ledningen är Nils Thorsell, som valdes vid förra årsmötet, och Pierre Håkansson. Håkansson omvaldes i ett val där även Henrik Hedman var nominerad.

Övriga val var bland annat av representanter till Centrala representantskapet och Förbundsmötet. Till andre suppleant till förbundsstyrelsen nominerades Henrik Hedman. Ett val som genomförs på CR-möte.

Rösträtt på mötet hade ombud från de olika företagsklubbarna i El-ettan. Ett nytt förfarande som beslutats om tidigare, men inte använts vid tidigare årsmöten. Förut har även pensionärer kunnat rösta. Förfarandet kritiserade av pensionären Göran Söderlund, som reserverade sig mot röstförfarandet.
Per Eklund

 

Tackbrev från Louise Olsson dagen efter årsmötet:

”Tack,

Igår genomfördes El-ettans årsmöte där jag blev vald till ny Verksamhetskretsledare och jag skulle vilja tacka så mycket för förtroendet. Det känns otroligt skönt att jag har ett stort stöd inom VK 1 men även från resten av förbundet. Jag ser detta som ett kvitto på att engagemang och att alltid göra sitt bästa lönar sig då jag blir den första kvinnliga VK-ledaren i ett övervägande mansdominerat fackförbund. Detta gör mig så klart oerhört stolt.

Nu blickar jag framåt mot ett år fullt av nya utmaningar och ett fint samarbete med alla övriga förtroendevalda både lokalt och nationellt. Vi på Ettan ska fortsätta vårt arbete med att skapa de bästa förutsättningarna för våra medlemmar och kämpa för allas lika värde och rätt.

Tack till Daniel Lundin som varit en stor inspiration och en fantastisk fadder. Tack till Verksamhetsutskottet för allt stöd, det känns tryggt att ha er att bolla med och det känns bra att vi kommer ha ett nära samarbete. Det är tillsammans vi blir starka!

Med vänlig hälsning
Louise Olsson, VK-ledare”

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Sista januari går remisstiden ut för regeringens förslag om ändrad strejkrätt. Såväl fack som arbetsgivare står bakom. Men inom LO-förbunden bubblar ett missnöje, skriver Arbetet. I sista stund, när politikerna var på väg att ändra strejkrätten, enades parterna om en lösning som inte rubbar arbetsmarknadens maktbalans.

Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”

Januariavtalet har väckt facklig ilska, inte minst gällande förändrad arbetsrätt. Men fackliga representanter ser ändå positivt på den kommande mandatperioden. Saltsjöbadsavtalet kom till efter politiskt tryck, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet. Annie Lööf var först ut.

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå. Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för målning på Lindbäcks husfabrik i Piteå.

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet. År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män.

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren. De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm.

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen. Lång dags färd mot natt men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet. Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus. Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket.

Infranord döms efter olycka med ljusbåge

Ljusbågen orsakade den anställde brännskador i ansikte, på händer, bröst och underarmar. Nu döms Infranord att betala 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott, skriver Sekotidningen. Det var i juni 2017 som olyckan inträffade.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet. Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras. Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna.

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år. Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl och de dör i trafiken.

Lista: De miste livet på jobbet 2018

55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda. Listan är sammanställd av tidningen Arbetet.

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med en rekordstor byggsanktionsavgift, skriver VLT. Mälarenergi Elnät hade för bråttom när en ny transformatorstation skulle byggas vid Energigatan på södra Nibble. När väl bygglovet och startbesked kom hade markarbetet redan påbörjats.