• – Riktigt häftigt att få vara med från början. Våran roll är att de pratar med varandra och att få utbildningen. Min dröm hade varit om man tagit en lärare och ett förtroendevalt skyddsombud i Elektrikerna som kunde resa ner, säger Niklas Enström, Internationellt ansvarig inom Elektrikerförbundet.

  • Niklas Enström vid en checkpoint mellan Israel och Palestina, där han informerar om avtalet för palestinska byggnadsarbetare. De är eftertraktade då det finns ett underskott av byggnadsarbete i Israel. Nu kan de också få stöd från det israeliska facket och snabbare komma igenom de tuffa checkpoints som finns vid alla övergångar. Foto: Privat

2017-03-28

Elektrikernas Niklas Enström som jobbar med internationella frågor har genom idogt arbete lyckats få till stånd ett samarbete mellan det palestinska och israeliska byggfacken.
– Min dröm är att palestinska och israeliska arbetare börjar arbete tillsammans. Jag kan inte säga att du har rätt och du har rätt. Det finns Inget svart och vitt.

Varje dag går 40 000 byggnadsarbetare och elektriker över gränsen från den palestinska Västbanken till olika byggen inne i Israel. Arbetarna måste passera en checkpoint, där israelisk militär kontrollerar alla. Det kan lätt bli tre timmar i checkpointerna varje morgon och lika mycket varje kväll.
Naturligtvis en oerhört påfrestande situation för de enskilda arbetarna. Nu försöker de fackliga landsorganisationerna i Israel och Palestina att samarbeta för att de palestinska arbetarna lättare ska komma över gränsen och även få rättslig hjälp. I Israel är det Histadrut och i Palestina PGFTU.

Den israeliska landsorganisationen Histadrut har skrivit ett kollektivavtal med byggarbetsgivarna i Israel att vid anlitande av utländsk arbetskraft ska främst palestinsk arbetskraft användas. Avtalet som funnits i 20 år, säger också att arbetare från Israel och Palestina ska ha samma löner och att även palestinska arbetare ska ha rätt till rättshjälp vid tvister med israeliska företag.
Även om avtalet har funnits i flera år, så är det inte alltid det fungerat. Misstänksamhet från bägge sidor och få verkliga möten har gjort det svårt att följa avtalet.

Men nu ser det ut att det börjar fungera. Nu utbildar det israeliska facket de palestinska arbetarna i kollektivavtalet. Man har också översatt avtalet från hebro till arabiska.
Redan för några år sedan kunde man se ett gryende samarbete mellan de båda fackliga organisationerna. Men samarbetet har avbrutits när konflikterna mellan Palestina och Israel har kommit upp i dagen.
I sex år har Niklas Enström varit indragen i ett projekt i Palestina och Israel. Niklas är internationellt ansvarig i Elektrikerförbundet och arbetar för det internationella byggfacket BWI och Elektrikerförbundet i arbetet i Israel och Palestina.
Det arbetet har nu lett till att han fått en central roll i samarbetet mellan Histradrut och PGFTU.

När inte de palestinska och israeliska facken lyckades samlas, så tog Niklas Enström på sig den rollen. Han har farit som en skottspole mellan parterna och uppmuntrat dem till att ta kontakter och initiativ. Och i somras lyckades ha nå resultat. Vid ett möte i Stockholm på neutral mark träffades man för att planera utbildningsinsatser. Under fjolåret har också flera utbildningar genomförts. Ett 60-tal palestinska byggnadsarbetare utbildades i israeliska kollektivavtalet.
– Histadrut är fantastiska bra på att hjälpa medlemmar, både i Israel och Palestina. Jag ser till medlemmarna och då gör Histadrut ett fantastiskt arbete. Det de uppskattat att jag inte tagit nåns parti. Gör de ett bra jobb får de höra det, gör de ett dåligt jobb får de höra det. På båda sidor, berättar Niklas.

Den första utbildningen är genomförd. Det handlar om att det israeliska facket anordnar utbildning för palestinska arbetare i avtalsfrågor, om arbetsmiljö och om hur rättshjälpen fungerar. Med på utbildningarna är till och med israelisk militär som finns vid checkpointerna. Tanken är att hitta rutiner för alla de palestinska arbetarna som varje dag tvingas gå genom kontrollerna.
– Man vill försöka hitta rutiner så de slipper köa, en enklare checkpoint. Man gör ett körschema hur man ska göra vid gränskontroller.
Att Niklas varit så nära delaktig tror han har en historisk betydelse i relationerna.
– Man har lyckats sätta sig ner och prata. Ingen har velat sitta med Svarte Petter om det kommit fram att man pratat med varandra. Det har varit en misstro. Då har jag fått vara Svarte Petter. Jag var i Israel och pratade om det och så över till den palestinska sidan. Lite av en kurir och medlar. Jag tar ingens parti.

Förut har det varit så att om en palestinsk arbetare som jobbar i Israel inte fått ut sin lön, så har man tvingats gå till domstol och tagit hjälp av advokater som kostat mycket pengar.
– Nu får de rättshjälp och de palestinska advokaterna blir utan arbete. Advokater menar då att palestinska facket är israelvänliga.
De israeliska företagen betalar pengar till Histadrut, för de palestinska arbetarna. Hälften ska gå till Histadrut, hälften till Palestinska PGFTU. Men enligt regelverket får israeliska företag får inte skicka pengar till Palestina. Det har lett till att Hamas anklagat palestinska LO för korruption. Nu är den frågan löst och samarbetet kan fortsätta och det palestinska facket får sina pengar.

 

Per Eklund

per.eklund@daladem.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.