• – Så här är det…Elektrikerförbundets ombudsman Tomas Jansson pratade fackliga frågor, inte minst avtalskrav, under sitt östersundsbesök.  Foto: Eric Salomonsson

  • Elektrikerförbundets ombudsman Tomas Jansson hann byta några ord med medlemmen Markus Rolin på Bavida innan de två satte sig i manskapsbaracken för att prata avtalskrav och ackordssedlar. Foto: Eric Salomonsson

  • Tomas Jansson, ombudsman hos Elektrikerförbundet besökte arbetsplatser i Östersund. ”Jag tycker det är trevligt att vara ute och träffa medlemmar”, sa han. Foto: Eric Salomonsson
  • Avtals- och ackordsfrågor var ämnena när Tomas Jansson (närmast) och Markus Rolin fick några minuter för sig själva i lunchutrymmet i Bravidas manskapsbarack vid bygget av lägenheter vid Storsjöstrand i Östersund. Foto: Eric Salomonsson

2017-03-05

Avtalskraven är växlade mellan Elektrikerförbundet och arbetsgivarnas organisationer.
Nu får hela landet besök av ombudsmän från förbundskontoret i Stockholm.
– För mig är det första gången jag besöker Östersund, sa Tomas Jansson, som Tidningen Elektrikern tog rygg på förra måndagen.

I ”republiken Jämtlands” huvudstad besökte han, efter den lokale ombudsmannen Sven Höckert planering, medlemmar vid ett par arbetsplatser med bara ett par minuters gångväg mellan. Detta alldeles vid Storsjöns strand, några stenkast från Östersunds affärsstråk.
Där, vid Storsjön, byggs flerfamiljsfastigheter av trä och intill gjuts liknande byggnader av betong.
Vid besöken där träffade Tomas Jansson sammanlagt en handfull medlemmar i de respektive lunch/fikarummen.

Det blev en hel del redogörelser för de kommande förhandlingarna.
Visst, parterna har redan träffats men några regelrätta förhandlingar om lönerna har det inte blivit. De dröjer ytterligare en tid. De flesta fackförbund och arbetsgivare väntar på att industriavtalet, med det så kallade märket, ska bli klart.
– Alltså den nivå som det anses att den svenska arbetsmarknaden har råd med, förklarade den centrale ombudsmannen vid måndagens avslutande aktivitet, medlemsmötet i en pizzeria i ett av Östersunds bostadsområden.
Sedan tillade han:
– Fast jag tycker märket har varit lite väl lågt.

Väntan på märket gör att elektrikernas avtal löper ut en månad senare än vanligt, den 30 april istället för den 31 mars.
– I väntan på märket kommer vi inte så långt, vi trampar mest bara vatten.
Vid måndagens arbetsplatsbesök, där medlemmar jobbar för ett lokalt företag respektive ett av de riksomfattande företagen, var frågorna inte så många. Informationen från förbundets utsände desto fler utifrån de krav som framförts från fack respektive arbetsgivare.

Att arbetsgivarna vill se över hur arbetstiden ska beräknas och om elektrikerförbundets krav att semesterersättningen, som motsvarar 0,8 procent av lönen, ska kunna bytas mot fler semesterdagar, att tjänstebilar som köps in ska vara säkrare och högre pensionsavsättning.
Till vardags står frågor kring hiss- och bemanningsavtal på Tomas Janssons agenda, men även ackordsfrågor. Kring sådana fanns det desto fler frågor och åsikter.
– Har ni koll på vårt nya verktyg? Undrade han och syftade på nya ackordswebben.
Jadå, en del av medlemmarna hade det. En del hade även varit in och tittat på möjligheterna.
Samtidigt efterlystes, från såväl de fackliga representanterna som medlemmarna, lokala ackordsexperter att vända sig till för de som vill börja mäta jobben.

Eric Salomonsson
eric.salomonsson@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Avtal 2017

Kraftverkare utbildade sig om avtalet

Nyligen möttes representanter från de olika klubbarna på kraftverkssidan för att bland annat utbilda sig i det nya avtalet. En gång om året brukar Elektrikerna samla representanter för de 1200 medlemmar som jobbar under Kraftverksavtalet. – Framför allt diskuterade vi det nya avtalet, berättar Ulf Carlsson ansvarig för kraftverksfrågorna i förbundsledningen.

Avtalet för Elektroskandia är klart

Nu är det sista av Elektrikernas kollektivavtal klara. Det gäller avtalet för Elektroskandia. Kollektivavtal för tre år slöts mellan Svenska Elektrikerförbundet och Teknikgrossistens Arbetsgivareförening (TGA). Avtalet gäller från den 1 oktober 2017 till och med den 30 september 2020. Avtalet följer LO-samordningen med ett avtalsvärde på 6,5 procent och låglönesatsning.

Avtal klar på Sector Alarm

Elektrikerförbundet och Sector Alarm har nu tecknat ett nytt avtal för de kommande tre åren. Därmed är stridsåtgärderna återkallade. Elektrikerförbundet hade varslat om strejk på Sector Alarm service AB redan i början av maj.
Målareförbundet varslade på torsdagen om strejk för sammanlagt 350 målare vid fyra företag på olika platser i syd- och mellansverige. Foto: Tomas Nyberg

Strejkvarsel för 350 målare – ”Saknar förankring i verkligheten”

  Målareförbundet varslar om strejk för 350 målare från och med den 22 maj. Förhandlingarna har nu kommit till ett läge där det inte längre går att snacka. Det måste bli verkstad, säger Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för förbundets 15 000 medlemmar har pågått under en lång tid.

Strejkvarsel på Sector Alarm Service

Elektrikerförbundet varslade i dag om strejk från fredag den 12 maj på Sector Alarm Service AB. – Vi hade ett avtalsförslag när vi satt med företaget i dag, men företaget är inte beredda att skriva något avtal, och då blir det så att vi varslar, säger Mikael Pettersson, ansvarig för avtalet med Sector Alarm.
Elektrikernas stora förhandlingsdelegation. Foto: Per Eklund

Installationsavtalet klart

Det finns ett nytt Installationsavtal. Natten till den 27 april skrev Elektrikerförbundet och Eio under avtalet. – Delegationen är nöjd, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson. Sen senaste veckan har parternas stora förhandlingsdelegationer varit inkallade och det har varit intensiva förhandlingar till någon gång vid midnatt mot den 27 april.

Klart avtal med Thyssen

Elektrikerförbundet och hissföretaget Thyssen har nu skrivit ett nytt treårigt avtal. Avtalet är på tre år och i linje med LO-samordningen. Avtalet är värt totalt 6,5 procent under de tre åren och det ingår en låglönesatsning för de som tjänar under 24 000 kronor per månad. – Vi har även fått till ordning och reda i löneförhandlingarna.

Fastighets har tecknat avtal med Fastigo

Fastighetsanställdas förbund har tecknat sitt första kollektivavtal i årets avtalsförhandlingar. Avtalet med motparten Fastigo följer industrins märke och innehåller LO:s samordning med en låglönesatsning. Avtalet med Fastigo gäller för anställda inom allmännyttan, HSB och Riksbyggen och för anställda i entreprenadföretag som utför fastighetsskötsel.
- Det känns alltid bra när man träffat ett nytt avtal, säger Ulf Carlsson, ansvarig för Kraftavtalet hos Elektrikerförbundet. Foto: Tomas Nyberg

Klart med nytt Kraftverksavtal

Elektrikerförbundet och Efa blev natten till skärtorsdagen klara med ett nytt treårigt Kraftavtal. Det ger löneökningar om två procent per år och en ökad avsättning till pension på 0,5 procent under perioden. Lönemässigt följer avtalet den LO-samordning som finns och det märke som satts i Industriförhandlingarna. Det ger två procent per år i lönelyft.

Elektrikerna varslar om strejk på Sector alarm

  Elektrikerförbundet varslar om stridsåtgärder på Sector Alarm Service AB från den 26 april. Förhandlingarna om ett nytt Larmavtal med Sector Alarm har strandat och därför lägger Elektrikerna varslet om strejk och blockad. Enligt Elektrikerförbundet har man lagt förslag för att kunna fortsätta förhandlingarna utan att Almega som är motpart velat förhandla.

Strid om märket – Hela LO bakom HRF

Arbetsgivarorganisationen Visita och Hotell och restaurangfacket  (HRF) anklagar varandra för att äventyra den svenska modellen och inte följa det av industrin satta märket. HRF har varslat om strejk på 19 hotell och har stöd av Elektrikerna och hela LO.

Industriavtalet klart – 6,5 procent på 3 år

Fack och arbetsgivare är överens om ett nytt Industriavtal. Avtalet som i slutändan berör hela arbetsmarknaden genom ”märket”, ger ett totalt värde på 6,5 procent under tre år. Löneökningarna är satta till 2 procent per år. Parterna fick under torsdagskvällen ett slutbud från de opartiska ordförandena, opo.

Hur går det med LO:s gemensamma krav?

En del av LO:s samordning är krav på bättre avtalspension och avtalsförsäkringar. Dessa frågor förhandlas mellan LO och Svenskt näringsliv. Nu säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till tidningen Arbetet att LO:s krav på bättre avtalspension och avtalsförsäkringar lyfts ut ur den pågående avtalsrörelsen.
Foto: Tomas Nyberg

”Finns en trygghet med jobb 7-4”

– Vill de ha flextid måste de betala för det, säger Tommy Kallträsk, elektriker på Caverion, om de allt enträgnare kraven om att vara flexibel för kundernas skull. Vi åkte till ett par byggarbetsplatser vid Arlanda för att prata lite med elektriker på Umia. och Caverion.

”Svårt gå dem till mötes”

Striden om tiden är en av de hetaste frågorna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill själva bestämma när 1,5 miljoner arbetare ska jobba. Elektrikern har tillsammans med tio andra tidningar granskat dragkampen om din arbetstid. Den har aldrig varit tuffare än nu. – Risken är att det blir oförutsägbart hur man ska jobba. Det blir att jobba utifrån årstid och konjunktur.