• – 40 timmar i veckan räcker gott och väl. Så roligt är det inte på jobbet, säger Jeff Hagström. Foto: Tomas Nyberg

  • – Arbetstid och reseersättning. Det faller alltid tillbaka på pengar och arbetstid, säger Sebastian Svedén. Foto: Tomas Nyberg

  • Clabbe Karlsson på Caverion tar emot vid grinden, när Elektrikerförbundets ansvariga kommer ut för att informera om avtalsrörelsen. Foto: Tomas Nyberg

  • – Det finns en trygghet i jobb 7-4. Man har ju ett liv utanför jobbet, också, konstaterar Jonas Fjällström. Patrik Hjälmeskog, fackligt förtroendevald i Uppsala lyssnar. Foto: Tomas Nyberg

  • – Ibland vill man ställa upp för firman, men då vill man ju ha betalt, säger Fredrik Johansson. Foto: Tomas Nyberg

  • Mikael Pettersson informerar om vad som händer i avtalsförhandlingarna och vilka krav Elektrikerförbundet har och vad motparten i Eio vill. Lyssnar gör Tommy Kallträsk (skymd), Niklas Pettersson, Emmanuel Frank Mukasa och Marcus Ericsson. Foto: Tomas Nyberg

2017-03-14

– Vill de ha flextid måste de betala för det, säger Tommy Kallträsk, elektriker på Caverion, om de allt enträgnare kraven om att vara flexibel för kundernas skull.
Vi åkte till ett par byggarbetsplatser vid Arlanda för att prata lite med elektriker på Umia. och Caverion. De jobbar i Umias fall med ett nytt huvudkontor åt Swedavia och i Caverions falla med ett annat av Swedavias byggen invid flygplatsen.

Mikael Pettersson, Jens Hansson och Patrik Hjälmeskog från Elektrikerförbundet är på informationsrunda bland medlemmarna. Det är matpaus på bygget och Mikael Pettersson, som ansvarar för Installationsavtalet på förbundskontoret, informerar om vilka krav som Elektrikerna ställt och vad arbetsgivarna i Eio vill driva i förhandlingarna.

Mikael förklarar hur Elektrikerförbundet tänker och han försöker redovisa arbetsgivarnas krav och argument och snart blir det diskussion.
Det är som ofta vid diskussioner om avtalskrav från de båda parterna att det är arbetsgivarnas krav som medlemmarna tycker till om. Arbetstid, flexibel arbetstid och restid är det som ligger nära vardagen, och ändringar i det känns hotande.

– Det finns en trygghet att veta att jag jobbar 7-4. Jag har många vänner som jobbar på Donken och de vet ju inte sitt schema förrän ett par dar innan, säger Jonas Fjällström.
De anställda på både Umia och Caverion vid byggena vid Arlanda, har Uppsala som ursprunglig arbetsplats. En del bor dessutom flera mil norr om Uppsala, så det kan bli tio mil enkel resa till jobbet varje dag. Det är långa arbetsdagar och då blir avtalets regler om arbetstid och restid viktiga delar av vardagen.
Vill de ha flextid måste de betala för det. Hur lång tid tar det innan det blir delade turer?, frågar sig Tommy Kallträsk, som jobbar på Caverion.
LÄS MER OM STRIDEN OM TIDEN: ”Svårt att gå dem till mötes”
– Ibland vill man ju ställa upp för firman, men då vill man ju ha betalt för det. Man vill ju kunna planera sin fritid, säger Fredrik Johansson

I Umias matrum så går resonemanget lika. Man vill ha en trygghet med fasta arbetstider. Speciellt gäller de för de som har familj. Och om man ska ställa upp på andra tider, så vill man ha ersättning för det.
Grabbarna på Umia kallar förslaget för flytande arbetstid.
40 timmar i veckan räcker gott och väl, säger Jeff Hagström.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Här kan du läsa mer om arbetstiden som andra fackförbundstidningar publicerar samtidigt:

Arbetet: Stressforskaren: Så förhandlar du om arbetstid

Arbetsgivarna vill ha ensam makt över arbetstiden

Klepke: Det handlar striden om arbetstiden om

Dagens Arbete: Maktstriden om din tid

Målarnas facktidning: Striden om tiden är het

Fastighetsfolket: Striden om tiden

Handelsnytt: Striden står om makten över tiden

Hotellrevyn: Så vill arbetsgivarna styra över din tid

Kommunalarbetaren: Striden om tiden

Mål&Medel: Striden om tiden

Sekotidningen: Arbetsgivarna spelar ett fult spel

Transportarbetaren: Striden om tiden

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Avtal 2017

Kraftverkare utbildade sig om avtalet

Nyligen möttes representanter från de olika klubbarna på kraftverkssidan för att bland annat utbilda sig i det nya avtalet. En gång om året brukar Elektrikerna samla representanter för de 1200 medlemmar som jobbar under Kraftverksavtalet. – Framför allt diskuterade vi det nya avtalet, berättar Ulf Carlsson ansvarig för kraftverksfrågorna i förbundsledningen.

Avtalet för Elektroskandia är klart

Nu är det sista av Elektrikernas kollektivavtal klara. Det gäller avtalet för Elektroskandia. Kollektivavtal för tre år slöts mellan Svenska Elektrikerförbundet och Teknikgrossistens Arbetsgivareförening (TGA). Avtalet gäller från den 1 oktober 2017 till och med den 30 september 2020. Avtalet följer LO-samordningen med ett avtalsvärde på 6,5 procent och låglönesatsning.

Avtal klar på Sector Alarm

Elektrikerförbundet och Sector Alarm har nu tecknat ett nytt avtal för de kommande tre åren. Därmed är stridsåtgärderna återkallade. Elektrikerförbundet hade varslat om strejk på Sector Alarm service AB redan i början av maj.
Målareförbundet varslade på torsdagen om strejk för sammanlagt 350 målare vid fyra företag på olika platser i syd- och mellansverige. Foto: Tomas Nyberg

Strejkvarsel för 350 målare – ”Saknar förankring i verkligheten”

  Målareförbundet varslar om strejk för 350 målare från och med den 22 maj. Förhandlingarna har nu kommit till ett läge där det inte längre går att snacka. Det måste bli verkstad, säger Målareförbundets förhandlingschef Peter Sjöstrand. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för förbundets 15 000 medlemmar har pågått under en lång tid.

Strejkvarsel på Sector Alarm Service

Elektrikerförbundet varslade i dag om strejk från fredag den 12 maj på Sector Alarm Service AB. – Vi hade ett avtalsförslag när vi satt med företaget i dag, men företaget är inte beredda att skriva något avtal, och då blir det så att vi varslar, säger Mikael Pettersson, ansvarig för avtalet med Sector Alarm.
Elektrikernas stora förhandlingsdelegation. Foto: Per Eklund

Installationsavtalet klart

Det finns ett nytt Installationsavtal. Natten till den 27 april skrev Elektrikerförbundet och Eio under avtalet. – Delegationen är nöjd, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson. Sen senaste veckan har parternas stora förhandlingsdelegationer varit inkallade och det har varit intensiva förhandlingar till någon gång vid midnatt mot den 27 april.

Klart avtal med Thyssen

Elektrikerförbundet och hissföretaget Thyssen har nu skrivit ett nytt treårigt avtal. Avtalet är på tre år och i linje med LO-samordningen. Avtalet är värt totalt 6,5 procent under de tre åren och det ingår en låglönesatsning för de som tjänar under 24 000 kronor per månad. – Vi har även fått till ordning och reda i löneförhandlingarna.

Fastighets har tecknat avtal med Fastigo

Fastighetsanställdas förbund har tecknat sitt första kollektivavtal i årets avtalsförhandlingar. Avtalet med motparten Fastigo följer industrins märke och innehåller LO:s samordning med en låglönesatsning. Avtalet med Fastigo gäller för anställda inom allmännyttan, HSB och Riksbyggen och för anställda i entreprenadföretag som utför fastighetsskötsel.
- Det känns alltid bra när man träffat ett nytt avtal, säger Ulf Carlsson, ansvarig för Kraftavtalet hos Elektrikerförbundet. Foto: Tomas Nyberg

Klart med nytt Kraftverksavtal

Elektrikerförbundet och Efa blev natten till skärtorsdagen klara med ett nytt treårigt Kraftavtal. Det ger löneökningar om två procent per år och en ökad avsättning till pension på 0,5 procent under perioden. Lönemässigt följer avtalet den LO-samordning som finns och det märke som satts i Industriförhandlingarna. Det ger två procent per år i lönelyft.

Elektrikerna varslar om strejk på Sector alarm

  Elektrikerförbundet varslar om stridsåtgärder på Sector Alarm Service AB från den 26 april. Förhandlingarna om ett nytt Larmavtal med Sector Alarm har strandat och därför lägger Elektrikerna varslet om strejk och blockad. Enligt Elektrikerförbundet har man lagt förslag för att kunna fortsätta förhandlingarna utan att Almega som är motpart velat förhandla.

Strid om märket – Hela LO bakom HRF

Arbetsgivarorganisationen Visita och Hotell och restaurangfacket  (HRF) anklagar varandra för att äventyra den svenska modellen och inte följa det av industrin satta märket. HRF har varslat om strejk på 19 hotell och har stöd av Elektrikerna och hela LO.

Industriavtalet klart – 6,5 procent på 3 år

Fack och arbetsgivare är överens om ett nytt Industriavtal. Avtalet som i slutändan berör hela arbetsmarknaden genom ”märket”, ger ett totalt värde på 6,5 procent under tre år. Löneökningarna är satta till 2 procent per år. Parterna fick under torsdagskvällen ett slutbud från de opartiska ordförandena, opo.

Hur går det med LO:s gemensamma krav?

En del av LO:s samordning är krav på bättre avtalspension och avtalsförsäkringar. Dessa frågor förhandlas mellan LO och Svenskt näringsliv. Nu säger Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe till tidningen Arbetet att LO:s krav på bättre avtalspension och avtalsförsäkringar lyfts ut ur den pågående avtalsrörelsen.

”Svårt gå dem till mötes”

Striden om tiden är en av de hetaste frågorna i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill själva bestämma när 1,5 miljoner arbetare ska jobba. Elektrikern har tillsammans med tio andra tidningar granskat dragkampen om din arbetstid. Den har aldrig varit tuffare än nu. – Risken är att det blir oförutsägbart hur man ska jobba. Det blir att jobba utifrån årstid och konjunktur.

Treårigt avtal möjligt inom industrin

Både industrifacken och arbetsgivarna är beredda att förhandla om ett treårigt avtal. Men när det gäller innehållet verkar parterna stå långt ifrån varandra. Förhandlingarna om ett nytt industriavtal som ska skapa ett ”märke” för alla andra avtal, leds av ”opolitiska ordföranden”, opo. I veckan la de ett förslag till parterna om ett treårigt avtal.