– Han är strået vassare än mig… just nu i alla fall, säger storebror Pontus. Bröderna kamperar nästan alltid ihop på tävlingarna i Sverige och har gjort så i många år. God stämning, men kanske inte så glamoröst, summerar vi.

  • – Han är strået vassare än mig… just nu i alla fall, säger storebror Pontus. Bröderna kamperar nästan alltid ihop på tävlingarna i Sverige och har gjort så i många år. God stämning, men kanske inte så glamoröst, summerar vi. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Rodd är lika mycket teknik som det är styrka, menar Dennis Gustavsson. Därför görs den mesta träningen i båten där han kan jobba på bägge delarna. Det kan bli så mycket som 25 timmar i veckan. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Rodden har tagit Dennis Gustavsson runt stora delar av världen på diverse mästerskap både som junior och nu som senior. I dag är det Jönköping, men senare i år väntar Monaco och VM i kustrodd. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Dennis Gustavsson FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

  • Ett kvalheat i Vätterregattan avklarat och nu blir det återhämtning inför finalpasset. Dennis Gustavssons singelsculler väger strax över 14 kilo och är behändig att ta ur vattnet om man vet hur man ska lyfta. FOTO: JAN-ERIK JOHANSSON

Tio SM-guld som senior och siktet inställt på VM nästa år. Elektrikern Dennis Gustavsson tillhör absoluta sverigeeliten i rodd.
– Tjusningen? Tja, antagligen att man gillar mjölksyra, ha-ha.

Dennis Gustavsson skrattar och fortsätter att trycka i sig medhavda limpmackor med räkost. Vi sitter i Jönköpings roddsällskaps lokaler och utanför, på vattnet mitt i centrum, pågår Vätterregattan med elitroddare från hela Sverige. Han har precis vunnit ett kvalheat i 2 000 meter singel och laddar inför final.
– Vi brukar säga det, att vi är lactattoleranta vi roddare. Nej, skämt åsido; Det är god kamratskap i gänget ute på tävlingarna och för min del har väl resultat och framgångar gjort att man vill vidare och mäta sig i större sammanhang, säger han.

Han tävlar för Höganäs RF i Skåne och det har varit rodd som gällt sedan 8-årsåldern.
– Vi är många roddare i släkten och jag har hållit på mer eller mindre sedan jag var liten, mest mer. Det var väl fotboll en kort tid på, men det var aldrig roligt.

Det blev många framgångar som junior, men den stora kicken kom när han gick över som senior och tog ett SM-brons redan första året.
– Steget till senior trodde jag skulle bli stort, men när det blev en bronspeng direkt, trots att man var yngst i klassen, så gav det rejält med mersmak. Det gick ju faktiskt mäta sig med de äldre.

I dag är han 25 år och ligger på en träningsdos på 15-25 timmars per vecka. Han har gått ned i arbetstid från jobbet på Bravida i Helsingborg.
– Jag är ledig fredagar och halva måndagen. Det funkar bra att kombinera och det är bra ha något mer än bara träning att tänka på. Sedan handlar det förstås om ekonomi också.

Att leva på rodd är svårt, menar han. Det är inga stora prispengar utan handlar om vilka sponsorer eller eventuella SOK-pengar man kan få. Å andra sidan är materialkostnaderna inte jättestora.
– Runt 90-100 000 kronor för en singelsculler, bästa märke. 8-10 000 för årorna. Och sköter du grejorna håller de länge.
Den här tävlingen är det singelsculler som gäller, men parallellt gör Dennis och stockholmsroddaren Anders Backeus en internationell satsning i dubbel. I våras blev de uttagna till världscuptävling i Posnan, Polen.
– Placeringsmässigt gick det sådär, men vi gjorde ett bra lopp och kände att vi är på rätt väg. Vi bygger vidare på det. Det stora målet nästa år är VM och förhoppningsvis fler världscuper på vägen dit. Lite sneglar vi mot OS i Tokyo 2020, men då är det mycket som ska lyckas på vägen, säger han.

När den traditionella tävlingssäsongen är över i Sverige hoppar Dennis över i en annan båt; Han tävlar i kustrodd, en ganska ny och fortfarande liten sport där han deltagit i VM-tävlingar.
– Det är helt annorlunda. Visst, man ror, men det är som seglingstävlingar med en bana med bojar som ska rundas.
– Grundtekniken har du med dig men det är gropigare sjö att hantera.
Kustrodden har tagit honom till regattor både Tessaloniki i Grekland och förra året Lima i Peru.
– Där vann jag loppet, men sedan hade de fått för sig att jag varit på fel sida startlinjen så då fick jag strafftillägg och kom åtta.
Det var ingen tjuvstart, muttrar han, och även om kustrodden är mer av en rolig grej så svider det att han blev bortdömd.
– Jag gör inte samma satsning på kustrodden, men är man tävlingsmänniska så tar man det seriöst när det väl är det dags, så är det bara.
I höst ska han ta revansch när VM avgörs i Monaco.
Men först väntar final i Vätterregattan. Mackorna är uppätna och jag är inte helt imponerad av kosten; Rodd är väl råstyrka och energipåfyllning viktig eller? Jodå, men:
– Mycket teknik också, jag skulle säga 50-50 faktiskt. Att du får till hela rörelsen på rätt sätt är a och o i den här sporten, säger Dennis innan han går vidare till dagens andra tuffa pass.


Fakta Dennis Gustavsson:

* 25 år.

* Bor i Höganäs strax utanför Helsingborg.

* Jobbar på Bravida Helsingborg.

* Tävlar för Höganäs RF, har 10 SM-guld som senior i olika klasser och en rad juniormedaljer.

* Storsatsar mot VM i Florida tillsammans med Andes Backeus, Stockholm.

* Tävlar i kustrodd på VM-nivå med en 7:e plats som bäst.

Fakta rodd:

* Den moderna roddsportens ursprungsland är England. Roddtävlingarna på Themsen mellan lag från Oxford och Cambridge går tillbaka ända till 1829.

* Roddsporten kom till Sverige redan i mitten av 1800-talet och första SM gick 1905 i Stockholm.

* I tävlingsrodden förekommer två båttyper: Dubbelårsbåter, scullers, eller enkelårsbåtar. Sculler finns som singel, dubbel och fyra, medan enkelårsbåtarna finns för två eller fyra roddare med eller utan styrman. Det finns också en variant med åtta roddare och styrman.

* Dennis singelsculler måste väga minst 14 kilo, det gör den, men inte mer.

* I olympiska sammanhang tävlas upp till 14 olika klasser och en fullängdsbana ska vara 2 000 meter.

* Årorna är ihåliga för att reducera vikten; Längden är mellan 2,98 m för en sculler till 3,81 m på en enkelåra.

Källa: Svenska Roddförbundet