• – Vi måste stanna upp och hjälpa honom, han behöver vår hjälp, säger Elektrikernas Niklas Enström om den facklige ledaren han mötte i sydkoreanskt fängelse nyligen. Foto: Tomas Nyberg

Fängelset i Seoul där fackföreningsledaren Jeong Minho sitter fängslad för uppvigling, då facket krävde att få påverka vilka kranförare som anställs på ett bygge. Foto: Tomas Nyberg

2016-09-29

– Det fick mig att första vad det gäller. Ett enskilt fall som berörde mig jättemycket. Det skulle aldrig kunna hända i Sverige. Sydkorea följer inte de mänskliga rättigheterna.

Det säger Niklas Enström, som jobbar med internationella frågor för Elektrikerförbundet och som nyligen mötte en facklig företrädare i ett sydkoreanskt fängelse.

Nästa vinter-OS hålls i Pyeongchang i norra Sydkorea 2018. Som vid de flesta andra större idrottsarrangemang så finns Bygginternationalen, BWI, där Elektrikerna finns med, på plats för att se över arbetsvillkoren för de som bygger OS-anläggningar och hjälpa de inhemska fackföreningarna. Så har man gjort vid alla OS, fotbolls-VM och Fotbolls EM de senaste 10-15 åren.

I veckan före midsommar var Niklas Enström från Elektrikerna tillsammans med representanter från Unionen, Byggnads och det finska byggfacket på plats för att träffa fackliga företrädare, den svenska ambassadören och den olympiska kommittén i Sydkorea.

Det blev ett känslosamt besök, då Niklas och Karin Ström från Unionen som enda internationella företrädare fick möta fackföreningsmannen Jeong Minho som fängslats i två år, enbart på grund av att byggfacket krävde att få påverka anställningar av kranförare vid ett bygge i huvudstaden Seoul.

– Man får gå in i ett bås, som en telefonbur. En klocka tickar ner under tio minuter, sen får man gå ut. Det var en liten kille som blev glad över att vi kom. Det var en jättejobbig känsla att möta honom.

Niklas och Karin var de första icke-koreaner som besökt honom.

– Efteråt är man helt tom. De offrar sig för att deras medlemmar ska få det bra, en ödmjuk kille

Den fackliga organiseringen är bra på byggena I Sydkorea. Däremot är det svaga fack på de stora bilfabrikerna.

– Jag ser Sydkorea som en diktatur. Under senare tid har den Sydkoreanska staten börja fängsla fackliga ledare. Sydkoreas tanke är att få ner på den fackliga aktiviteten genom att fängsla fackliga ledare. Klipper man huvudet, ordföranden, faller förbunden i och med att koreanerna är mycket auktoritetsbundna.

Den strid det handlade om i Seoul var att byggfacket, KCFTU, krävde att det skulle tas in kranförare som var organiserade i facket. Något man alltid krävt och fått igenom. Men nu gick arbetsgivaren till domstol och företaget fick rätt att anställa vem som helst.

Plötsligt sågs fackets krav som samhällsomstörtande och man fängslade fackets ordförande. Två år löd domen, för uppvigling.

Niklas var också på besök i den kommande OS-staden Pyeongchang.

– Vi träffade deras olympiska kommitté. Bland annat pratade vi om arbetsmiljön. Nyligen var det en person som dött vid byggena. Olympiska kommittén menade att de inte hade något ansvar. Vårt sätt att närma sig dom är att vi kan erbjuda vår kunskap för att få en bra arbetsmiljö. Det ser ju inte bra ut för dom heller, när det händer olyckor.

Gruppen träffade också folk från det sydkoreanska byggfacket KCFTU.

– De är jättestarka, och det är därför de gav sig på deras ordförande

Fakta: OS Pyeongchang 2018

9-25 februari 2018

En ganska liten stad med 43 000 invånare. Men ändå Sydkoreas till ytan största stad.

OS arrangeras på tre orter i den ganska vidsträckta staden, dels i bergen, dels ute vid havet.

Fakta: Elektrikerförbundets internationella arbete

Av medlemsavgifterna till Elektrikerförbundet går 90 kronor per år till alla delar av det internationella arbetet.

I det ingår det nordiska samarbetet, arbetet i Bygginternationalen, i det internationella samarbetet mellan elektrikerförbunden i världen, resekostnader, löner för de som jobbar med internationella frågor, samt direkt stöd till fackligt arbete i olika länder.

Fakta: Decent Work

Inom ramen för Decent work har de internationella byggfacken tagit strid för schyssta jobb i samband med internationella idrottsfester som OS, fotbolls-VM och fotbolls-VM. I arbetat har ingått att bland annat representanter för Svenska Elektrikerförbundet uppsökt fackföreningar och byggen inför OS och VM. Det har också inneburit ett tufft påverkansarbete på internationella fotbollförbundet Fifa.

LO har skrivit ett avtal men den svenska olympiska kommittén, SOK, som innebär att om Sverige söker OS så ska det vara med schyssta villkor.

Redan nu pågår ett arbete för schyssta villkor också gentemot byggandet av fotbollsarenor till VM i Ryssland 2018 och VM i Qatar 2022. Liksom sommar-OS i Tokyo 2020 och vinter-OS i Peking 2022.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.