I staden Manaus i brasilianska Amazonas sköts den sällsynta jaguaren Juma till döds efter att ha slitit sig loss under ett OS-jippo under den flera hundra städer långa resa som OS-facklan vandrat. Efter att fyra ampuller med lugnande medel inte lyckats stoppa vilddjuret drog en närvarande soldat sin pistol och sköt Juma till döds.
Det blev bara ett ytterligare illavarslande omen inför sommar-OS i Rio De Janeiro, som för många människor i de fattiga kåkstäderna fått lika tragiska öden som Jumas. Dödsfall i idrottens namn är kanske en av världens mest meningslösa tragedier, och ändå verkar i OS i Rio vara ett av de farligaste idrottsevenemangen i världen.

 

LÄS MER: Våldet bakom OS-kulisserna

 

I världens femte folkrikaste land, Brasilien, pågår just nu det prestigefyllda av alla idrottsevenemang, sommar-OS. I Brasiliens kulturella hjärta, Rio De Janeiro, som fram till 50-talet var landets huvudstad, har facklan förklarat spelen öppnade efter att ha vandrat genom 500 städer i händerna på över 10 000 löpare. När OS-facklan kom till Manaus i Amazonas bestämde sig det olympiska PR-teamet för att världspressen skulle få se den olympiska elden tillsammans med en fängslad jaguar. Efter att jaguaren slet sig sköts den till döds av soldaterna på plats, och händelsen har fått hård kritik av civilsamhället. En av de föreningar som höjde rösten var Folk för etisk behandling av djur, Peta. Petas ordförande Brittany Peet skriver i ett pressmeddelande att Vilda djur i fångenskap som tvingas till skrämmande och ibland smärtsamma och alltid onaturliga saker är som tickande bomber.

 

LÄS MER:  Slaget om Vila Autodromo

 

Universitetet i staden Brasilias expert på djurbeteende Joao Paulo Castro sa till BBC att det var troligt att Juma rymde på grund av det stressiga fototillfället djuret utsattes för.
– Det är varken hälsosamt eller tillrådligt att utsätta ett djur för den här sortens situationer, med höga ljud och många människor. Ofta är jaguarer redan stressade av att växa upp i slutna inhägnader, och bara släpps ut för som bara bryts för tumultartade jippon, sade Joao Paulo Castro.
Organisatörerna bakom sommar-OS i Rio de Janeiro lovade att inga fler liknande incidenter skulle äga rum. Det är ändå något kusligt med att Jumas dödsfall fick stor uppmärksamhet i landet, men att andra dödsfall fått gå nästan helt obemärkt förbi.

 

Bilbo Göransson