• Det är förbjudet att ha fackföreningar i Qatar. Men BWI försöker samla migrantarbetarna, ta reda på de problem de har och på olika sätt försöker de hjälpa dem. Bland annat genom att stämma företag som hålls ansvariga för arbetsplatsolyckor. Foto: Tomas Nyberg

      • Foto: Tomas Nyberg

2015-11-13

REPORTAGE

Nu börjar ett försiktigt bygge av fackliga organisationer i Qatar, trots att det är förbjudet.
För de flesta migrantarbetarna så är vardagen oerhört tuff. Kontroll, enormt låga löner, många som avlider. Förändringsprocessen går oerhört sakta.

 

 

För fem år sedan togs beslutet att den lilla gulfstaten Qatar skulle få arrangera fotbolls-VM 2022. Dessutom arrangeras en rad andra världsmästerskap i andra idrotter i det lilla landet.
Bygginternationalen, BWI, hade dessförinnan uppmärksammat situationen för byggnadsarbetare vid andra internationella idrottsarrangemang. Facket har krävt Decent work, schyssta jobb. Det har gällt Fotbolls-VM i Sydafrika och Brasilien, Fotbolls-EM i Polen och Ukraina, OS i Sotji och London.

 

 

 

Den uppmärksamhet som ”Decent work”-arbetet fått har gjort att villkoren för arbetarna förbättras. Bland annat så kunde man få till en höjning av byggnadsarbetarnas löner i Brasilien inför Fotbolls-VM.
Under tre år har representanter från BWI, där bland annat Elektrikerna, Målarna och Byggnads är medlemmar, besökt Qatar för att undersöka arbetsvillkor, boendevillkor och antalet döda vid byggena i Qatar. Undersökningar som visat på betydande problem.
Redan nu beräknar man uppemot 2000 migrantarbetare omkommit under sin vistelse i landet. Man har pekat på urusla levnadsvillkor med mycket låga löner och odrägliga boendevillkor. Många vittnesmål har också talat om hur migrantarbetarna skrivit under ett kontrakt i hemlandet och redan på flygplanet ner har de tvingats skriva på ett nytt kontrakt med betydligt sämre villkor.
– Det har inte hänt nånting. Situationen ser precis likadan ut som vid de tidigare besöken, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm som varit med i besöksgruppen i landet under tre resor. Han besökte nyligen ett boende för tredje gången och kunde inte se några förändringar där.

 

 

 

Den offentliga och internationella kritiken som bland annat BWI stått för, har varit irriterande för den qatariska regeringen. Det har också lett till att man nu börjat bygga boenden som är bättre.
– Det är dock bara omkring en procent av arbetarna som har en möjlighet att bo på dessa boenden, säger Rajew Sharma, indier som arbetar för BWI, och som följer utvecklingen på nära håll.
Andra kritiker menar också att de i dessa boenden förekommer ännu mer kontroll än i de boenden som har urusla förhållanden.
Den grupp från BWI som nyligen besökte Qatar fick heller inte besöka de nya boendena. Däremot kunde man i hemlighet komma in i flera andra boenden.
En viktig del i kritiken mot Qatar har också varit att man uppmärksammat det så kallade kafala-systemet som finns i alla Gulfstaterna, Förenade arabemiraten, Saudiarabien, Oman, Bahrein, Kuwait och Qatar.

 

 

 

Kafalasystemet innebär att du måste ha en sponsor för att vistas i landet. Det innebär att migrantarbetarna är helt uppknutna till det företag de arbetar åt. Du kan inte byta arbetsgivare. Ofta har arbetarna också fråntagits sina pass.
Den qatariska regimen har lovat att reformera kafalasystemet, och nyligen togs beslut om en förändrad lag. Någon direkt förändring av kafalasystemet blir det dock inte
BWI har genom sina ”mission”-resor och ett dagligt arbete i landet och närliggande regionen börjat organisera migrantarbetarna.

 

 

 

Det är förbjudet att bilda fackföreningar i Qatar och BWI och andra fackliga organisationer tvingas arbeta underjordiskt och hemligt. Man samlar arbetare, man hjälper de som drabbats på olika sätt och man försöker få arbetare att bli medlemmar i den internationella organisationen.
De fackliga organisationerna tvingas kringgå lagar och regelverk och anpassa fackföreningsbygget efter detta.
Genom en app i mobiltelefonen kan man nu bli medlem i BWI internationellt. I början av november kunde man också inviga en första fackföreningslokal. En första facklig organisation, som är en gren av det filippinska FFW, Federation for free workers, har också nu kunnat etablera sig.

 

 

 

Möt människorna bakom rubrikerna. Deras drömmar, förhoppningar och berättelser om omänskligt bemötande och svåra livsvillkor.

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

Qatar

* I Qatar lever omkring 2,5 miljoner människor. 280 000 är qatarer och medborgare. Ungefär lika många är så kallade expats, som läkare, ingenjörer, piloter, statsplanerare och liknande. De kommer till stor del från Europa. Bortåt två miljoner är migrantarbetare från i första hand Indien, Nepal, Bangladesh och Filippinerna.

* Kafalasystemet innebär att du måste ha en sponsor för att vistas i landet. Det innebär att migrantarbetarna är helt uppknutna till det företag de arbetar åt. Du kan inte byta arbetsgivare. Ofta har arbetarna också fråntagits sina pass.

* Systemet används inom alla Gulfstaterna i regionerna. En stor del av arbetskraften är migranter Totalt är det omkring 25 miljoner migrantarbetare i regionen. Förenade arabemiraten med 8-9 miljoner, Saudiarabien cirka 9 miljoner, Oman 2 miljoner, Bahrein cirka 700 000, Kuwait cirka 2 miljoner och Qatar cirka 2 miljoner.

* Inför Fotbolls-VM satsar Qatar otroliga och hisnande 1400 miljarder i byggen av flera helt nya stadion, hotell, vägar, tunnelbana.

* Under de senaste åren och de närmaste åren arrangeras en rad VM-tävlingar och andra internationella tävlingar. 2019 arrangeras friidrotts-VM.

* Bygginternationalen BWI, har under flera år nu uppmärksammat arbetsvillkoren vid byggena av idrottsanläggningar, bostäder och annat inför mästerskapen genom projektet Decent Works.

* Redan i dag beräknar man att bortåt 2000 migrantarbetare avlidit under sin tid i Qatar. Innan Fotbolls-VM beräknar experter att det kommer att röra sig om runt 7000 dödsfall.

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter
Ett stapeldiagram med en uppåtgående pil, framför en bild på en byggarbetsplats

Konkurserna bland byggföretagen ökar

Samtidigt som konkurserna minskar på det stora hela ökar de bland företag i byggbranschen. Detta enligt en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB), skriver Byggnadsarbetaren.  Förra året i juli försattes 617 svenska företag i konkurs. I år är siffran under samma månad 514. Konkurserna har alltså minskat med 17 procent på det stora hela.
En tecknad bild av en inbrottstjuv, och ett foto av den container tjuvarna i texten bröt sig in i

Tjuvarna fångades – i samma container de brutit sig in i

Tjuvarnas stöldexpedition fick ett snopet slut när de blev påkomna och inlåsta i samma container de själva brutit sig in i. De två männen sitter nu häktade i väntan på utredningen, skriver Byggnadsarbetaren.

Företag får böta 400 000 kronor för uteblivet fallskydd

Den anställde arbetade på tre meters höjd utan fallskydd. Nu döms Peab Anläggning AB att betala 400 000 kronor i sanktionsavgift, skriver Byggnadsarbetaren. När Arbetsmiljöverket i början av juni utförde en inspektion på bygget Solbacken Etapp 1 i Tandådalen upptäckte man allvarliga brister i säkerheten.

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.