Ett organge kuvert – hur kul är det?
– Det här är ett jätteproblem. Många känner inte till hur det fungerar. På stora företag fungerar det nog bra, men på småföretag är det nog inte så bra alltid. Folk har ingen susning.
Det säger Ove Nordemyr, fackligt aktiv inom El-ettan som menar att det är viktigt att ha koll på hur ens pension blir.
Hur mycket tittar vi i kuverten som kommer till oss. Det är orange och vita kuvert som kommer årligen. Många skjuter det framför sig. Man tycker det är krångligt och komplicerat. Man kanske inte vill veta hur det blir när man fyller 65.
En del menar att det viktigaste inte är pensionen, utan att man betalar av på huslånen. Där har du bra pensionssparande, menar de. Men alla som bor i en hyreslägenhet då, kan man fråga sig.
Nog är det viktigt att bry sig om kuverten, egentligen.
Det handlar om den allmänna pensionen, om avtalspensionen och om privat pensionssparande. Man ska välja och sätta sig in. Det kräver att man bryr sig.
En del menar att här syns klassamhället som tydligast. De som har, ser till att de har att ordnat när de blir äldre. De som inte har, de vill inte veta hur det blir eller många ser det som för krångligt. I pensionssparandet syns nog klassamhället som bäst.
Nog är det krångligt. Ibland har inte ens experterna full koll. Men hav förtröstan, det finns hjälp att få. Man kan ringa försäkringsansvariga i facket, man kan kolla med sin bank, man kan få gratis tid hos Folksam. Det finns information att få.
På det gigantiska bygget av Nya Karolinska sjukhuset i Solna träffar vi Ove Nordemyr och ledande montören Mikael Rainergren
– 80 procent av företagen i Stockholm är småföretag. Ofta finns det ingen facklig förtroendevald som informerar, säger Ove och får medhåll av Mikael.
– På mindre företagen har man nog ganska lite koll. Inte säkert att de kan avtalet. Det är viktigt att man får ut information så att alla kollar på Forabeskedet, säger Mikael.
Ove är på besök på Karolinskabygget. Han jobbar på Caverion och just nu är han på bygget av en musikhögskola.
– Man tänker ju inte på det när man är 25 år. Kommer på det när det är för sent. Jag började fatta det när jag var 30, säger Ove.
Han är idog och vill att alla ska ha koll.
– Du måste kolla Forabeskedet som kommer i början av året, säger han med bestämdhet.
Han menar att det ligger på LO att informera. De skulle jobba mer med de här frågorna, upplysa på ett enkelt sätt till alla medlemmar, menar han.
– De har resurserna att kunna informera.
Ove menar att det här med pensioner är speciellt viktigt för LO-medlemmar med tunga och slitsamma jobb.
– Det är ofta skitdålig information och det är ett fåtal som jobbar fram till 65. Tyvärr är det också många som har hög sjukfrånvaro sista åren. Många siktar på att gå vid 62-63 år. Det är skillnad med tjänstemän de kanske kan jobba längre. Och vad händer när man blir förtidspensionerad, säger Ove.
Flera månader senare möter vi ett gäng elektriker i Avesta. Vi sitter i ABF:s lokaler i Avesta. Ett tiotal elektriker från Midroc på orten ska få sig en duvning i regelverken för arbetsmarknadsförsäkringarna. Det skulle vara fler på informationen.
Men det är som det är, en del har fått förhinder, en del har glömt bort. Den äldsta i gruppen ska gå i deltidspension till hösten, den yngsta har bara några år i yrket.
Jan Andersson är informatör hos Folksam och han går igenom regelverket för både pensionerna och andra försäkringar på ett lättsamt och enkelt sätt.
– Det är alldeles för få inom LO-grupperna som tycker det här är romantiskt och kul, konstaterar Jan, som har en bakgrund som industrielektriker.
Jan Andersson ger råd till killarna på Midroc.
– När du är ung måste fokus vara att bygga upp kapital. När du blir äldre ska du byta till mer räntebärande.
Han ger som riktmärke att du ska flytta över en fjärdedel till räntebärande när du är 56 år och lika mycket till vid 61. (Detta sköts automatiskt i Folksam LO pension.)
Några av Midrocelektrikerna vi pratar med går ifrån den här tvåtimmarsinformationen och känner att man fattat så mycket mer.
Det kanske inte är så krångligt trots allt.
Goda råd – från Jan Andersson på Folksam
√ Gör ett aktivt val för avtalspensionen. Man är utan efterlevandeskydd om man inte gör ett aktivt val.
√ Du måste som ung vara aktiv.
√ Ingen katastrof om man inte valt något för den allmänna pensionen. Det är bara 2,5 procent du kan styra över.
√ Har du mer än tio år kvar – lägg gärna på fondsparande.
√ Börjar du närma dig 60 år – ligg kvar där du är om du har ett traditionellt sparande i avtalspensionen.
√ Ta hjälp av kostnadsfri rådgivning bank eller Folksam.
√ Börja spara i tid.
√ Välj återbetalningsskydd om du har familj.
√ Välj inte familjeskydd.
√ Om det är risk för varsel på företaget – ta inte ut pension. Det kan påverka din A-kassa.
√ Spar inget i pensionsförsäkringen längre. Skattereglerna har förändrats.
Pension
- Är du för 1954 och senare är du helt i det nya pensionssystemet.
- Är du född 1953 och tidigare är det en blandning av nya och gamla systemet.
- Från 55 år kan jag ta ut privat pension om det finns.
- Från 55 år kan man också ta ut avtalspension. För elektriker kommer vanligtvis den från Fora.
- Från 61 år kan man ta ut almänna pension. Men man måste ansöka om att få ut pensionen och det kan ta 2-3 månader innan pengarna kommer.
- Från 61 år allmän pension så länge jag lever Man måste ansöka om att få ut pensionen. 2-3 månader innan jag tar ut pensionen.
- Du har rätt att jobba till du fyllt 67 år.
- 18,5 procent avsätts till den allmänna pensionen
Avtalspension
- Det avsätts 4,5 procent i avtalspensionen från att du fyllt 25 år
- Tjänar du över 435 750 kronor per år så avsätts 30 procent av överskjutande delen.
- Jobbar du under Installationsavtalet eller Kraftavtalet så avsätts 1 procent extra till avtalspensionen. OBS den tjänas in före 25 års ålder.