• I filmen De andras liv avlyssnar den gråklädde Stasiagenten ett konstnärspar uppe på vindsvåningen ovanpå parets lägenhet, omgiven av väldiga monitorer och mottagare. I det verkliga livet behövde Stasi inte så omfångsrik utrustning. Foto: Detlev Vriesleben

  • Inne på Stasis avlyssningscentral i Berlin kunde den östtyska underrättelsetjänsten i all lönndom spionera på sin befolkning. Foto: Detlev Vriesleben/Arkiv

  • Kassettspelare spelade in de avlyssnade samtalen. Längst bak i rummet förvarades kassetter i höga staplar. Foto: Detlev Vriesleben

  • Hörapparater för hörselskadade användes som mikrofoner och byggdes in i väggar. Foto: Detlev Vriesleben

  • Ju mindre en mikrofon var desto mindre ström behövde den och kunde enkelt fästas på en obemärkt plats. Foto: Detlev Vriesleben

  • Mikrofoner med kablar installerades i hemlighet inne i grannens lägenhet. Foto: Detlev Vriesleben

  • Stasis agenter var väl medveten om att även de själva kunde avlyssnas. Detlev Vreisleben testar en av den östtyska underrättelsetjänstens forna detektorer som skannar väggen i jakt på dolda mikrofoner. Foto: Detlev Vriesleben

2015-04-10

En kabel ledde till en telefon. En annan till en mikrofon gömd i en tapet. I det forna Östtyskland hade kopparledningen en alldeles särskild funktion.
Här använde den östtyska säkerhetspolisen Stasi den till att avlyssna sin egen befolkning.

 

Minns du filmen Das Leben der Anderen eller De andras liv som den heter på svenska? Om Stasi-mannen som sitter på vinden ovanför den lägenhet ett konstnärspar bor i, som den anställde på Stasi är satt att avlyssna. Genom tjocka hörlurar hör han dem laga mat, ha sex, samtala med vänner och diskutera Östtysklands politiska läge.

Han lyssnar timme in, timme ut, dag efter dag, månad efter månad. Ju mer tiden går växer hans sympati. Han upplever att han känner dem och att han tycker om dem. Själva har de ingen aning om hans ständiga närvaro i deras lägenhet och liv.

 

 

De stora apparaterna som Stasimannen i filmen omger sig med på vinden har inget med verkligheten att göra. I det riktiga livet bestod den utrustning Stasi behövde för att lyssna av ett hushåll av en apparat i samma storlek som en skokartong.
– Jag har pratat med mannen som skötte rekvisitan i filmen. Filmmakarna ville ha mycket teknik för effektens skull. Det skulle se hotfullt ut. De resonerade att publiken vet ändå inget om den tekniken. De andras liv är en spelfim, ingen dokumentär.
Det berättar Detlev Vreisleben. Han är ingenjör och står bakom en av världens största samlingar av teknisk utrustning från det kalla kriget. Häromåret sålde han sin omfångsrika samling till en krögare i tevetornet på Alexanderplatz i Berlin. Hans kameror, sändare och kasettdäck ska utgöra stommen i ett framtida spionmuseum.

 

Stasis avlyssning är aktuell med serien Weissensee som nyligen visats på svensk teve men så är det är också 25 år sedan Berlinmuren föll och Stasi med den.
Detlev Vreisleben känner till Stasis omfattande teknik. Avdelning 26 stod för deras genomgripande avlyssning. De hette åtgärd A och åtgärd B och betecknade sätten att bäst bugga sina invånare. A står för avlyssning av telefon. B för avlyssning av ett rum.
– Stasi använde sig helst av ledningar och inte radiovågor. Dels ville man förhindra störningar, dels var det ju viktigt att skydda sig från att någon annan lyssnade med.
Stasi samlade mycket information genom telefonspionage. Telefonanslutningarna var få. Östtysklands telefonledningar var gamla, från 20- och 30-talen och gick via växeltelefonist.
– Telefonnätet var detsamma som före andra världskriget. Det fanns ju inga resurser att dra nya ledningar. Bara knappt var tionde person hade telefon hemma. Det brukade ofta knäppa och knastra i telefonen. Många trodde att detta sprakande berodde på att telefonsamtalet avlyssnades. Men det stämmer inte. Sprakandet berodde ju på att ledningarna var så slitna att de glappade.

 

Det var i mitten på 50-talet som Stasi utvecklade ett första avlyssningssystem. Stasi kände till en 500 meter lång tunnel mellan Öst- och Västberlin som amerikanarna hade grävt och där västmakterna i det fördolda lyssnade av hundratals samtal inom den sovjetiska militären. I all hemlighet kopierade östtyskarna amerikanarnas utrustning i tunneln för att använda för egen del. I början på 60-talet började den östtyska regimen avlyssna sina invånare.
För att lyssna med i ett telefonsamtal behövde Stasis elektriker inte ta sig in i den bostad som skulle buggas. Telefonledningarna gick mellan hemmet och det lokala postkontoret.
– Stasi kunde ansluta sig var som helst på nätet däremellan. Oftast fäste de sin externa kabel inne på postkontoret. Därifrån fördes ledningarna direkt till Stasis avlyssningscentraler. I Berlin slussades många samtal till en stor central i stadsdelen Johannisthal. Så fort den buggade lyfte på telefonluren rullade en inspelningskassett igång. Den var på en timme, en halvtimme på var sida och måste bytas för hand. Andra modeller var på 90 minuter. Banden lyssnades av, spolades över och användes på nytt. Ett separat, hemligt rum fanns också i den väldiga spionagebyggnaden. Här avlyssnade Stasi sin egen personal i smyg.

 

För att lyssna av ett utrymme behövde Stasis elektriker en elledning att koppla upp sig mot. Fanns ingen telefonanslutning fäste de sina ledningar mot antingen en ringklocka nere i porten eller på en avlyssningsdevis som fungerar på samma sätt som en babyvakt, en monitor som skickar ljuden från ett rum till Stasi på sidan andra sidan linjen.
I de fallen installerade Stasi sin teknik via en lägenhet bredvid.
– Man skickade ut grannarna på ett ärende och byggde sedan in kabelverket hos dem. Det var nästan omöjligt att upptäcka den i lägenheten som var föremål för buggningen. I den bostaden fanns den som ett en milimeter litet hål i en vägg.
Stasi hade kapacitet att lyssna av sammanlagt 4000 samtal i DDR på samma gång. 80 procent skedde via telefonnätet, 20 procent genom utplacerade mikrofoner.

 

Bristen på material i Öttyskland var stor. Uppfinningsrikedomen växte fram av nödvändighet. Den östtyska staten inträttade en speciell instans, den så kallade uppfinnarrörelsen, Neurerbewegung på tyska, som använde all kraft åt att utveckla egna billigare substitut för västvärldens dyra utrustning.
Elektrikeryrket var högt ansett. Stasi behövde ständigt fler medarbetare inom alla tekniska hantverk.
– Stasi sökte hela tiden folk med teknisk kompetens. Ett arbete hos Stasi hade många fördelar. Lönerna var högre och förmåner många, som semesterstugor och större och finare lägenhet, berättar Angela Schmole, på BStU, den statliga myndighet i Tyskland som förvaltar det arkiv som Stasi upprättade.

 

Vid Berlinmurens fall hade den östtyska säkerhetsapparaten 12 000 avlyssningsenheter. Den mesta förstördes.
– Tre grupper såg till att den demolerades. Stasi ville bli med av med bevis, medborgarrättsakitivister som hade blivit avlyssnade var också noggranna med att denna teknik förstördes. Den utrustning som blev över omhändertogs av polisen och skrotades. Avlyssningsutrustning får inte säljas i Tyskland. Man vill inte ha den i omlopp. En människas privatsfär ska inte få kränkas, förklarar Vreisleben.

 

Bettina Bettenhausen

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.

Sawyer: En ny robotkompis på jobbet?

 NY TEKNIK Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget. Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par kameraögon.  Foto: Jan-Erik Johansson.
En fot i röd sko sparkar mot en fotboll på en gräsplan.

Så länge måste du jobba för att tjäna som Zlatan

En städare får jobba i 245 år för att tjäna lika mycket som Zlatan gör på ett år. För en lokförare räcker det med 156 år. Världens bäst betalda kvinnliga spelare behöver dock bara spela i 16 år för att nå Zlatans lön. Runt 7,2 miljoner dollar, eller 68 miljoner kronor, om året tjänar den svenska anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic på att spela fotboll i Los Angeles Galaxy.

Få koll: Är loppisfyndet elsäkert?

Har du koll på att ditt roliga loppisfynd kan vara direkt livsfarlig? Här är Elsäkerhetsverkets tips för hur du gör secondhand-fynden trygga att använda. ”Vilket fynd!”, kanske du tänker när du plockar upp den coola CD-spelaren eller den batteridrivna speldosan  från hyllan och vrider den mellan händerna.

Nu är de nya föreskrifterna klara

NY TEKNIK Den nya standarden för lamputtag och dito stickproppar infördes 1 april i EU och Sverige. Nu kommer föreskrifterna som anpassats för den standarden. De nya föreskrifterna (ELSÄK-FS 2019:1) trädde i kraft 1 maj men publicerades 8 april på Elsäkerhetsverkets hemsida.

Förare omkom när grävmaskin föll över stup

En man i 45-årsåldern miste sitt liv i förra veckan när han utförde arbete med en grävmaskin. Fordonet föll över en kant och rasade mellan 15 och 20 meter. Det var i måndags förra veckan, den 3 juni, som en man avled när en arbetsplatsolycka inträffade i Långaryd i Hylte kommun i Halland.

Kraftig höjning av maxstraff för arbetsmiljöbrott på företag

Från 10 till 500 miljoner. Så mycket ska maxbeloppet höjas för de företagsböter som bland annat delas ut vid arbetsmiljöbrott. Det måste kosta om man slarvar på företaget, till exempel med arbetsmiljön.

6F: Vi vill skrota industriavtalet

Slopa industriavtalet och inför en ny modell med kraftiga låglönesatsningar som gynnar kvinnorna. Det föreslår nu Elektrikerförbundet och de övriga förbunden i 6F. Den svenska lönebildningsmodellen där industrin går först och sluter avtal har stora brister. Det menar Fastighets och övriga förbund i 6F.

Yngre elektriker drabbas oftare av elolyckor

Under 2018 anmäldes sammanlagt 791 elolyckor och tillbud till Elsäkerhetsverket. Precis som tidigare år är unga elektriker mellan 21-30 år överrepresenterade i statistiken. Enligt Elsäkerhetsverkets senaste årsrapport anmäldes 456 elolyckor och 335 tillbud till myndigheten under förra året. Den vanligaste olyckstypen är strömgenomgång.

A-kassornas tapp ledde till lägre löner

När a-kassornas avgifter höjdes minskade anslutningsgraden med tio procentenheter. En ny rapport visar att detta i sin tur ledde till att lönerna minskade med mellan 1 och 5 procent. I början av 2007 infördes nya regler för a-kassornas självfinansiering. På grund av detta höjdes medlemmarnas månadsavgifter i genomsnitt från cirka 100 kronor till 350 kronor.

Seko och Fastighets ger inte upp planer på samgående

Nu tar Seko och Fastighets åter tag i frågan om ett eventuellt samgående mellan förbunden. LO-utredaren Lasse Thörn har fått uppdraget. Han börjar sitt arbete i höst. Då blir det också klart hur tidplanen ser ut. Enligt Seko och Fastighets ska Lasse Thörn inte lägga något färdigt förslag om samgående.

MP ökade och S tappade: Så röstade LO-väljarna i EU-valet

Miljöpartiet mer än tredubblade sitt stöd bland LO-väljarna i EU-valet, jämfört med riksdagsvalet. S-tappade, men mindre än fruktat, enligt LO. Bland LO-förbundens medlemmar minskade Socialdemokraterna med fyra procentenheter jämfört med riksdagsvalet för ett halvår sedan till 37 procent, enligt SVT:s valundersökning. Det är ungefär som i avtalsrörelsen.

Nya DCL-uttagen väcker stor debatt

NY TEKNIK De nya DCL-uttagen har väckt stor debatt bland elektriker, inte minst på nätet. Både ros och ris, men framförallt att de är svåra att funktionstesta. Du kan inte använda en vanlig spänningsprovare, lite bökigt är det.

Digital dvärgbrytare från Blixt Tech vinner allt

NY TEKNIK Tusen gånger snabbare än en vanlig dvärgbrytare, därtill uppkopplad och intelligent. Svenska Blixt Tech och deras elektroniska strömbegränsare kan förändra framtidens elcentraler och smarta hem. Vi ser många användningsområden och tror det här kan få ett fantastiskt genomslag. Det säger Trued Holmquist, vd och medgrundare av stockholmsbaserade Blixt Tech.