– En asbestskada går det inte att göra något åt, säger Kurt Jerlin. Han har KOL och han menar att orsaken är byggdammet och asbesten under alla år på byggen.

Kurre Jerlin är 86 år och bor i en etta i Farsta i södra Stockholm. Han började jobba som elektrikerlärling 1946. I 35 år jobbade han på byggen runt om i Stockholm.

Han växte upp ute i förorten och spelade fotboll med Lasse Björn, mer känd som back i Tre Kronor.

– När jag kom ut i branschen 1946 fanns det inte plastpluggar när vi skulle sätta fast ledningar i betong. 1947 kom det nåt som hette björnplugg. Det var ren asbest som skulle spädas med vatten. Det enklaste var att man tog den i munnen och tugga tills det var som en korv.

Det var ren asbest som skulle spädas med vatten. Det enklaste var att man tog den i munnen och tugga tills det var som en korv.

Kurre Jerlin

Jobbade med installation av oljeeldningar

– Sen gick jag ut som fartygselektriker några år. Kom tillbaka i branschen 1952. Då hade asbesten kommit. Fläktrummet bekläddes med asbest.

Under lång tid arbetade Kurre med elinstallation i de stora bostadsprojekten. Han jobbade på olika firmor.

– Under fem år jobbade jag i Hallunda. John Mattsson byggde, det blev 40 höghus och 2100 lägenheter.

Han har varit med på bygget av många av de andra bostadsområdena.

I början av 50-talet översvämmades byggena av asbest. Rörisolering, eternitplattor, sprutad asbest och asbest i andra former.

– Det var ett konstant damm på byggena. Man använde till och med en asbestspruta. Det var ett lager av lös asbest på golvet.

Och de har Kurre och hans jobbarkompisar märkt av. Redan på 60-talet började Kurre känna av att det var svårt att andas. Det har blivit värre och värre.

– Jag kunde fan inte andas.

– Det är inte konstigt med allt byggdamm och asbest. Det var pengar i asbest. Från kapitalets sida ville man inte rota i det.

Hade bara rökt i sin ungdom

Kurre har försökt få sina problem klassade som arbetsskada. Men det har blivit nej i alla instanser. 1994 var det definitivt nej från Försäkringsdomstolen.

– De hänvisade bara till att jag hade haft TBC i unga år.

Det var ett konstant damm på byggena. Man använde till och med en asbestspruta. Det var ett lager av lös asbest på golvet.

Kurre Jerlin

Många av de som blir sjuka i KOL, blir det efter att ha rökt hela sitt liv. Kurt rökte endast fyra år i sin ungdom.

Kurre berättar engagerat om sitt liv. Efter några minuter reser han sig. Han måste han snabb ta åt sig sin medicin. Han har inte luft.,

Medicinerna gör ändå så han kan klara sig.

– Allt det där beror på asbesten och byggdammet.

Genom åren har han och hans arbetskamrater kämpat för en bättre arbetsmiljö.

– När jag började hade vi inga bodar och fick hålla med egna arbetskläder. Man drog hem dammet. Då gjorde vårt förbund en insats. Vi skulle ha plats att klä om i boden och ha varm och kallt vatten.

Det blev drägligt på byggena och Kurre och hans arbetskompisar slapp dra hem dammet.

– Nu kommer man ner i tunnelbanan det är fullt med unga med skitiga arbetskläder. De släpar hem skit till fru och barn i stället för att byta om. Det är det inte värt.

Senare blev det förbjudet med asbest

I början på 1960-talet, när miljonprogrammets alla hyreshus började byggas startade debatten om asbest.

– Lasse Werner, som blev ledare för vänsterpartiet, var ju murare och satt i riksdagen. Han tog upp frågan i riksdagen.

– När vi fick ett hum att det var skadligt slog vi larm.

När jag började hade vi inga bodar och fick hålla med egna arbetskläder. Man drog hem dammet.

Kurre Jerlin

Så småningom blev det förbjudet att röra asbest. Men många hann skadas.

– Arbetskamraterna, de är alla döda i asbestos och lungcancer. Så länge jag får hjälp klarar man sig. Min brorsa dog i cancer. Han stod i ett soprum och sågade eternit. Så nog fan dör man av det.

Under många år arbetade Kurt också mycket med kamratstöd ute på byggena. Det var ett sätt att hjälpa kamrater som hade problem med alkoholen. Han drev också igenom ett program om fackligt socialt arbete vid Elektrikerförbundets kongress 1970.

Två gånger om året blir Kurt inlagd några dygn för att halvårskontroll.

– Det är då luften tar slut. Då kommer en ambulans med syrgas.

Vad vill du säga till alla unga som kommer ut för upprustningarna av miljonprogrammets hyreshus?

– Man ska vara vaksam för asbest innan man går in, slå larm till skyddsombudet. Egentligen skulle man åka runt som förevisningssymbol. I dag vet man ju vad det är. Ansvariga ska se till att det blir sanerat. En del unga tror att de är odödliga.

Min brorsa dog i cancer. Han stod i ett soprum och sågade eternit. Så nog fan dör man av det.

Kurre Jerlin
  • – En asbestskada går det inte att göra något åt, säger Kurt Jerlin. Han har KOL och han menar att orsaken är byggdammet och asbesten under alla år på byggen. Foto: Tomas Nyberg

  • – Nu kommer man ner i tunnelbanan det är fullt med unga med skitiga arbetskläder. De släpar hem skit till fru och barn i stället för att byta om. Det är det inte värt. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Trots sviterna av arbetslivet är Kurt positiv och glad. Under hösten reste han till Barcelona med gamla arbetskamrater. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Kurt har stridit under sina år. Han har stridit för et bra fackligt socialt arbete. Han har stridit mot asbesten. Och han har stridit för att hans sjukdom skulle klassas som arbetsskada. Men det har blivit nej till arbetsskada ända upp i högsta instans. Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

Fakta: KOL

Kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en vanlig lungsjukdom där luftrören blir trånga och det blir svårare att ventilera lungorna. I Sverige beräknar man att över en halv miljon är drabbade, men många av dem vet inte om att de har KOL. I de flesta fallen får man KOL på grund av cigarettrökning.

KOL kan inte botas, men tidig upptäckt och tidigt insatt behandling mildrar symtomen och bromsar sjukdomens utveckling.

Källa: WWW.kol.se