2014-11-12

Allt färre elektriker är nu arbetslösa. Det är bara lärarna som har en lägre arbetslöshet än elektrikerna.
Det konstateras i a-kassans statistik för oktober.
– Den lägsta siffran sen 2009, konstaterar Alexander Augst på Elektrikerns a-kassa.

Andelen arbetslösa elektriker har legat lågt en längre tid. Nu fortsätter trenden med allt färre arbetslösa. I oktober var det 325 elektriker som var arbetslösa. Det är 1,2 procent av antalet medlemmar i Elektrikernas a-kassa.
– Det här är den lägsta siffran i både procent och i absoluta tal, sen jag kom till a-kassan 2009, säger Alexander Augst, som är föreståndare för Elektrikernas a-kassa.

I oktober var det endast lärarna som hade en lägre arbetslöshet, totalt 0,8 procent. Andra yrkesgrupper med låg arbetslöshet är Akademikerna, Finans- och försäkringsbranschen, ST och Vision. Men alla utom lärarna har ändå större andel arbetslösa.
Bland LO-förbundernas a-kassor är det Seko:s som ligger närmast med 2,6 procents arbetslsöhet. Byggnads har 3,5 procent, IF Metall 3,6 procent och Kommunal 2,9 procent. Hotell- och restaurang har störst andel arbetslösa med 8,2 procent.

Totalt antalet arbetslösa av alla fackförbunds a-kassemedlemmar ökar dock. Till exempel ökar antalet arbetslösa i Byggnads a-kassa med 329 personer från september till oktober. Samma är det bland annat för IF Metalls och Seko:s a-kassor.
I oktober för ett år sedan var det 506 arbetslösa elektriker. I dag är det alltså 325 arbetslösa.
– Antalet arbetslösa elektriker brukar minska under sommaren och hösten för att sen öka under december och framåt våren. Men så här låga siffror efter sommaren har det aldrig varit.

Antalet medlemmar i Elektrikernas a-kassa var enligt preliminära uppgifter 26 257 den 31 oktober 2014. Det är en ökning med drygt 100 sen i september. Redan i september var det det högsta medlemsantalet sen 1990. Och nu har det alltså ökat ytterligare.
Om regeringens budget antas i december, så höjs dagpenningen från 1 maj 2015.
Räknat på hela arbetsmarknaden och bland dem som inte är med i några a-kassor, så var det i oktober 373 000 arbetssökande hos arbetsförmedlingen, vilket var en minskning sen i september. Bland ungdomar 18-24 år var 15 procent inskrivna hos arbetsförmedlingen som arbetslösa.

Per Eklund

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Kollektivavtalen i fara när färre är med i facket

Allt färre arbetare är med i facket, samtidigt som arbetsgivarna väljer att fortsätta organisera sig. De senaste två åren har även tjänstemännens genomsnittliga organisationsgrad minskat, med undantag för till exempel Unionen.

Organiserade lärarstrejk – mördades: Här är världens tio värsta länder för arbetare

Situationen för arbetare och fackligt aktiva har förvärrats i alla regioner i världen, visar världsfacket Itucs årliga sammanställning. I Colombia mördades 34 personer ifjol. Nu kräver svenska fack att större satsningar görs för att bryta trenden. Morgonen den 8 november 2018 körde Arolda Pereira de Souza sin motorcykel ut på landsbygden utanför delstaten Bahia i östra Brasilien.

Elektriker pajade asbestsanering

Elektrikerna skar upp plasten som spärrade av asbestsaneringen och arbetet fick göras om. Nu har händelsen anmälts till Arbetsmiljöverket. Ett asbestsaneringsföretag hade spärrat av ett område i Huddinge. Men två elektriker från en annan firma tar sig ändå in på området.

Lönegapet mellan könen krymper – kan vara borta om 27 år

Med nuvarande takt kommer det att dröja till år 2045 innan löneskillnaden mellan kvinnor och män är utraderad. Jämfört med 2017 minskade gapet med 0,6 procent förra året. En genom snittlig kvinna på svensk arbetsmarknad tjänade 32 600 kronor i månaden 2018, om hon jobbar heltid. Motsvarande siffra för män var 36 500 kronor.

Företag missar att avsätta pengar till anställdas pension

Det brukar komma ett brev med posten varje vår som de flesta kanske inte lägger så stor vikt vid. Det kan löna sig att titta lite närmare på det. I slutändan kan det löna sig tusenfalt. Det handlar om Fora-beskedet. Beskedet som visar hur mycket arbetsgivaren avsatt till pensionen. Det vanligaste misstagen vi ser är att arbetsgivaren missar att betala in till den extra pensionen.

CR: Inget beslut om sänkt avgift

Den 4-5 juni höll Elektrikerförbundet sitt centrala representantskap på Runö kursgård i Åkersberga utanför Stockholm. Samlade var ombud från hela landet. Som brukligt behandlades de motioner som inkommit till förbundet. De allra flesta handlade om medlemsavgiften, som motionärerna vill sänka.

CR: VK1:s ersättningsförslag fick nobben

Elektrikerförbundet har som mål att öka andelen medlemmar som går en facklig utbildning. Men det kan vara svårt att locka medlemmar att gå en utbildning om ersättningen vid kurstillfällena är betydligt lägre jämfört med vad de skulle tjänat om det befunnit sig på jobbet.

Facket syns dåligt i media: ”Ger en skev bild av verkligheten”

Facket syns allt mindre i media. Nu går det en facklig företrädare på 20 från näringslivet, mot en på tio år 2007. Det är dåligt för det demokratiska samtalet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm till Arbetet. Det är 20 gånger vanligare att en företrädare för näringslivet kommer till tals i media än en facklig.

Strejkrätten begränsas – beslut klubbat i riksdagen

Förslaget om begränsningar av strejkrätten har klubbats av riksdagen. Den nya lagen börjar gälla den 1 augusti. Då blir det svårare att ta till strejkvapnet mot arbetsgivare som redan har kollektivavtal. Den utdragna konflikten i Göteborgs hamn, där Hamnarbetarförbundet strejkade för att få till ett kollektivavtal, har nu fått effekter på lagstiftningen.

Målarna lämnar ytterligare stämning om restid

Målareförbundet har lämnat in ytterligare en stämning till Arbetsdomstolen gällande en målare som de hävdar har rätt till betald arbetstid till och från kunden där arbetet utförts. De hänvisar till EU-rättens dom men också kollektivavtalet för målare.

Juristförsäkringen även för utflugna barn

Från och med i höst kommer det att finnas möjlighet för Elektrikerförbundets medlemmar att teckna förbundets juristförsäkring även för barn som flyttat hemifrån.   I dag gäller försäkringen för hemmaboende barn och ingår i medlemsavgiften.

Farligt kvartsdamm sprids vid Förbifarten-bygget

Flera inspektioner av Förbifart Stockholm under våren visar stora brister i hanteringen av kvarts. I slutet av maj såg Arbetsmiljöverkets inspektörer hur en stor kaskad av damm spreds på byggarbetsplatsen vid trafikplats Akalla. I ett inspektionsmeddelande noterar inspektörerna en borrigg utan skydd mot damm.

Brandfarliga batterier – så laddar du säkert

Brukar du ladda dina elprylar när du sover? Då lever du farligt batterierna kan nämligen börja brinna. Här förklarar Elsäkerhetsverkets expert hur du laddar säkert. Mobiltelefoner, elcyklar, hoverboards och flera andra vanliga elprylar drivs av litiumjonbatterier. Dessa är de batterier på marknaden som är bäst på att lagra energi, men de kommer även med en otäck baksida.

Stanley Security får betala skadestånd för lönekrångel

Ärendet om det krånglande lönesystemet på Stanley Security har äntligen fått en lösning. Företaget och facket har förlikats. Elektrikerförbundets medlemmar som omfattas av förhandlingarna får 7 500 kronor per person i skadestånd. Det var i maj 2017 som Stanley Security införde ett nytt lönesystem. Det mesta som kunde gå fel gick fel.

Checklista: Så grillar du elsäkert i sommar

Sommar, sol och grill på altanen. Men har du koll på hur du grillar elsäkert i sommar? Här hittar du Elsäkerhetsverkets tips! Solen skiner och grillvädret hägrar. Precis som förra året är dock vädret på många håll så torrt att det redan råder eldningsförbud i flera kommuner. Räddningen kan vara elgrillen, men då finns det fortfarande några saker att tänka på.