• Dusan Nikolic från Serbien är en av 50-talet anställda på det Bosniska företaget Elnos. Han trivs i Sverige och är glad över att tjäna bättre än hemma. Foto: Tomas Nyberg

 • – Vi har en rent militär organisation för att få arbetet att fungera. Varje person har sin uppgift, sin utbildning och sina speciella kläder. Varje medarbetare har också undersökts medicinskt utifrån de arbetsuppgifter de har. Det här arbetet kräver diciplin, säger Milenko Majstorovic. Foto: Tomas Nyberg

 • – Det bor två personer per stuga. Vi har inte råd att ha folk som inte trivs, säger Milan Martinovic, Elnos representant i Sverige. Foto: Tomas Nyberg

 • På en dag reser arbetslaget tre par stolpar. Då är allt förberett med fundament och monterade stolpar. Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Elnos representant i Sverige Milan Martinovic och Milenko Majstorovic från Elnos ledning förklarar de säkerhetsregler på serbokroatiska som finns på företagets kontorskoja i Borensberg. Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

2014-11-21

Efter kriget på Balkan har man tvingats bygga upp kraftnätet i regionen. Infrastrukturen var till stor del utslagen. Nu finns ett av företagen från Bosnien i bygget av Sydvästlänken.

 

LÄS MER:
Sydvästlänken ska förstärka stamnätet
Vi utgår från att företagen följer avtalen

 

Det är många företag inblandade i bygget av Sydvästlänken. Vid bygget runt Motala är det Skanska som har huvudentreprenaden. Företaget Elnos med bas i Bosnien, står för en stor del av arbetet. På andra delar av Sydvästlänken är det företag från bland annat Österrike och Italien som bygger linjen.
I campingstugorna i Motala bor ett 50-tal montörer anställda i företaget Elnos. Företaget med runt 300 anställda, har sin bas i Banjaluka i Bosnien. Montörerna är i Sverige några månader åt gången. De har flera kockar med sig som lagar alla mat åt montörerna. Den egna maten hemifrån är viktig. Själva arbetsstället ligger i Borensberg ett par mil öster om Motala.

De bygger just nu den delen av länken som går runt Motala. 45 kilometer ledning som ska vara klar till nyåret.
– Skanska har stort fokus på säkerheten och Elnos har svarat upp på det. Det är en ren fröjd att se yrkesmänniskor, säger Mats Isaksson, elsäkerhetsansvarig för sträckan runt Motala. Till vardags jobbar han för Elkraftbyggarna i Gislaved.
Det allvarligaste som hänt vid bygget av den här sträckan är ett armbrott. Men i fjol avled en av företagets anställd vid ett annat projekt utanför Halmstad. Den anställde på Elnos föll ner från en stolpe och avled. Det är fortfarande oklart vad som var orsaken till fallet.

Företaget Elnos har ett avtal med Elektrikerförbundet. I praktiken är det ett hängavtal till Kraftavtalet. Elnos är inte med i ESA och de anställda kan inte vara medlemmar i Elektrikerförbundet, då de inte är skrivna i Sverige.
Thomas Gustafsson är ombudsman i Region mitt och han är nöjd över de villkor som de anställda jobbar under.
Representanterna från företaget säger också att de ser det som självklart att ha ett avtal med Elektrikerförbundet.
– Facket har haft en stark roll i gamla Jugoslavien och vi ser det som viktigt, säger Milan Martinovic, Elnos representant i Sverige som kom till Sverige på i början av 70-talet.
Ett av skälen till att vi har utländska företag i Sverige för bygget av kraftnätet är att det var länge sedan vi hade stora linjebyggen i Sverige. Kompetensen har försvagats. Smtidigt har det upparbetats en stor kunskap i bland annat i Balkanområdet. Det första som förstördes i kriget var elnäten. Efter freden har mycket arbete gått åt för att bygga nya elnät.
– Vi har två grupper av anställda. De äldre med stor kunskap, och yngre som vi nu utbildar, säger Milenko Majstorovic från Banjaluka som sitter i ledningen för Elnos.

Dusan Nikolic är en av de anställda hos Elnos. Han är från Serbien och gjorde sin första period i Sverige 2012, när han gjorde ett jobb i Hofors. Han trivs med jobbet i Sverige.
– Här är lugnt och tyst, och vi tjänar bättre än hemma, säger Dusan Nikolic.
Han jobbar åtta timmar per dag. På ledigheten håller han på med bodybuilding på ett gym i Motala.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

Tar hänsyn till naturen

I området norr om Motala har den tidigare 200 kW-ledningen gått genom ett naturskyddsområde, där den skyddade trumgräshoppan lever. Detta faktum, samt att slippa ha ledningen genom Motala gjorde att man beslöt att dra ledningen runt Motala. De stolpar som skulle demonteras i området fick därför tas bort med helikopter för att inte skada naturen

 

 

LÄS MER:
Sydvästlänken ska förstärka stamnätet
Vi utgår från att företagen följer avtalen

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna

Förbundsmötet ändrade stadgarna så att jämlikhet och feminism infördes under paragrafen som förklarar förbundets syfte.

Kjell Drotz lämnar förbundsstyrelsen

Under förbundsmötet begärde den mångårige förbundsstyrelseledamoten Kjell Drotz ordet. Han meddelade att han valt att avsäga sig sin kandidatur till förbundsstyrelsen till förmån Elin Gustafsson Fagerlind. Det var inte ett självklart beslut. Kjell Drotz har varit aktiv i Elektrikerförbundet sedan 1984.

In kliver Elin Gustafsson Fagerlind

Ny ledamot i förbundsstyrelsen är 29-åriga Elin Gustafsson Fagerlind från Bromma. Det känns väldigt spännande och roligt, säger hon några dagar efter förbundsmötet. Var det väntat att du blev vald? Jag trodde nog att jag skulle bli invald, redan tidigare under året.

Riksdagens beslut: Entreprenörsansvar blir verklighet

Om du inte får lön av ditt byggföretag kan entreprenören som anlitat er bli betalningsansvarig. Det är innebörden i en ny lag som röstats igenom i riksdagen, och som börjar gälla vid årsskiftet. Idén om ett huvudentreprenörsansvar har debatterats länge. Under tisdagen röstade riksdagen igenom det omdiskuterade lagförslaget, som kommer att sättas i bruk vid årsskiftet.

De värsta länderna att arbeta i

I två av tre länder i världen är arbetare förhindrade att organisera sig i facket. I sex av sju länder har du ingen rätt att strejka och antalet länder där arbetare fängslas, arresteras, straffas och till och med mördas för fackligt arbete, har ökat det senaste året. Algeriet, Bangladesh, Colombia, Egypten, Filippinerna, Guatemala, Kambodja, Kazakstan, Saudiarabien och Turkiet.

Caverion får tyska böter på 400 miljoner kronor

Caverion döms till en tysk konkurrensbot som kommer att bli upp till 40,8 miljoner euro, motsvarande cirka 415 miljoner kronor. Det här rapporterar Dagens industri. Tyska kartellmyndigheten Bundeskartellamt inledde en utredning av bolag inom tekniska byggtjänster år 2014. Myndigheten fann att Caverions tyska bolag deltog i kartellaktiviteter under åren 2005-2013.

KNX-Bridge: Nu pratar vi med huset

NY TEKNIK Vill du pratat med Alexa. Siri eller Hey Google? Nu finns en KNX-bridge för röststyrning som klarar alla de tre stora jättarna på området. Det är ABB-ägda Busch som är allra först ut med detta via sin Busch-Voice Control KNX. Den är kompatibel med, och certifierad för, Apple, Amazon såväl som Googles plattformar.

I storstäderna sätts reglerna för turordning ur spel – helt lagligt

Bravida har beslutat att lägga ned sitt kontor i Danderyd med 64 anställda montörer. Samtidigt ska man öppna ett nytt kontor i Sollentuna, åtta kilometer därifrån. Men företaget omplacerar inte enligt turordningsreglerna. Rent krasst har de följt lagen, men moraliskt är det helt förkastligt, det är vår uppfattning, säger Patrik Ericsson, ombudsman vid Region Mitt.

Stridsåtgärdsutredningens förslag överlämnat

Den så omdiskuterade stridsåtgärdsutredningen har överlämnat sitt betänkande till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Ett överlämnande som hamnade i skuggan av parternas eget förslag. Det är parternas förslag till lagändringar som jag kommer gå vidare med, sade arbetsmarknadsministern i samband med överlämnandet.

21 byggarbetare omkom på VM-arenorna ”Fifa har inte tagit sitt ansvar”

När fotbolls-VM sparkades igång var facit för arbetsmiljön vid byggandet av arenorna att 21 byggnadsarbetare dött.

Riksdagens beslut: Välfärdsvinsterna ska inte begränsas

Vinsterna i välfärden kommer inte att begränsas. Det avgjordes i en riksdagsomröstning 7 juni, där allianspartierna och Sverigedemokraterna röstade ned regeringens proposition. Redan i oktober 2014 enades regeringen och Vänsterpartiet om målet att begränsa vinster i välfärden. Samarbetet ledde till framtagandet av den proposition som riksdagen tog ställning till 7 juni.

Utbildningsutskottet: Nej till högskolebehörighet på yrkesprogram

Riksdagen borde säga nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på yrkesprogrammen. Det anser Utbildningsutskottet, som menar att förslaget kan leda till att ännu färre elever söker till yrkesprogrammen. Därmed kan det förväntas att riksdagen inte kommer att anta förslaget.

Ny teknik: Jakten på den ultimata träskruven

Essve har lagt ned fyra års forskning och tester för att skapa den ultimata träskruven. Tillsammans med 100-tals hantverkare och forskare från sex länder har Essve använt en specialdesignad mätrobot och gjort över 1,6 miljoner mätningar för att hitta rätt.

Ny teknik: Världens första e-skruvmejsel

NY TEKNIK Tyska WIHA har tagit den vanliga skruvmejseln ett steg längre i utvecklingen. speedE heter deras nya e-skruvmejsel som är tänkt att rädda både material och handleder. Tanken är god, men själv är jag lite mer old school. Det säger Mattias Bäck, elektriker på Härenstams El o VVs i Jönköping.

Alliansen vill lägga ned arbetsmiljö-myndighet

Den nyöppnade myndigheten för Arbetsmiljökunskap kan läggas ned om det blir ett regeringsskifte i höstens val. Om Alliansen kommer till makten igen lovar de en repris på 2007 års nedläggning. Det här rapporterar tidningen Arbetarskydd.