• Dusan Nikolic från Serbien är en av 50-talet anställda på det Bosniska företaget Elnos. Han trivs i Sverige och är glad över att tjäna bättre än hemma. Foto: Tomas Nyberg

 • – Vi har en rent militär organisation för att få arbetet att fungera. Varje person har sin uppgift, sin utbildning och sina speciella kläder. Varje medarbetare har också undersökts medicinskt utifrån de arbetsuppgifter de har. Det här arbetet kräver diciplin, säger Milenko Majstorovic. Foto: Tomas Nyberg

 • – Det bor två personer per stuga. Vi har inte råd att ha folk som inte trivs, säger Milan Martinovic, Elnos representant i Sverige. Foto: Tomas Nyberg

 • På en dag reser arbetslaget tre par stolpar. Då är allt förberett med fundament och monterade stolpar. Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Elnos representant i Sverige Milan Martinovic och Milenko Majstorovic från Elnos ledning förklarar de säkerhetsregler på serbokroatiska som finns på företagets kontorskoja i Borensberg. Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

2014-11-21

Efter kriget på Balkan har man tvingats bygga upp kraftnätet i regionen. Infrastrukturen var till stor del utslagen. Nu finns ett av företagen från Bosnien i bygget av Sydvästlänken.

 

LÄS MER:
Sydvästlänken ska förstärka stamnätet
Vi utgår från att företagen följer avtalen

 

Det är många företag inblandade i bygget av Sydvästlänken. Vid bygget runt Motala är det Skanska som har huvudentreprenaden. Företaget Elnos med bas i Bosnien, står för en stor del av arbetet. På andra delar av Sydvästlänken är det företag från bland annat Österrike och Italien som bygger linjen.
I campingstugorna i Motala bor ett 50-tal montörer anställda i företaget Elnos. Företaget med runt 300 anställda, har sin bas i Banjaluka i Bosnien. Montörerna är i Sverige några månader åt gången. De har flera kockar med sig som lagar alla mat åt montörerna. Den egna maten hemifrån är viktig. Själva arbetsstället ligger i Borensberg ett par mil öster om Motala.

De bygger just nu den delen av länken som går runt Motala. 45 kilometer ledning som ska vara klar till nyåret.
– Skanska har stort fokus på säkerheten och Elnos har svarat upp på det. Det är en ren fröjd att se yrkesmänniskor, säger Mats Isaksson, elsäkerhetsansvarig för sträckan runt Motala. Till vardags jobbar han för Elkraftbyggarna i Gislaved.
Det allvarligaste som hänt vid bygget av den här sträckan är ett armbrott. Men i fjol avled en av företagets anställd vid ett annat projekt utanför Halmstad. Den anställde på Elnos föll ner från en stolpe och avled. Det är fortfarande oklart vad som var orsaken till fallet.

Företaget Elnos har ett avtal med Elektrikerförbundet. I praktiken är det ett hängavtal till Kraftavtalet. Elnos är inte med i ESA och de anställda kan inte vara medlemmar i Elektrikerförbundet, då de inte är skrivna i Sverige.
Thomas Gustafsson är ombudsman i Region mitt och han är nöjd över de villkor som de anställda jobbar under.
Representanterna från företaget säger också att de ser det som självklart att ha ett avtal med Elektrikerförbundet.
– Facket har haft en stark roll i gamla Jugoslavien och vi ser det som viktigt, säger Milan Martinovic, Elnos representant i Sverige som kom till Sverige på i början av 70-talet.
Ett av skälen till att vi har utländska företag i Sverige för bygget av kraftnätet är att det var länge sedan vi hade stora linjebyggen i Sverige. Kompetensen har försvagats. Smtidigt har det upparbetats en stor kunskap i bland annat i Balkanområdet. Det första som förstördes i kriget var elnäten. Efter freden har mycket arbete gått åt för att bygga nya elnät.
– Vi har två grupper av anställda. De äldre med stor kunskap, och yngre som vi nu utbildar, säger Milenko Majstorovic från Banjaluka som sitter i ledningen för Elnos.

Dusan Nikolic är en av de anställda hos Elnos. Han är från Serbien och gjorde sin första period i Sverige 2012, när han gjorde ett jobb i Hofors. Han trivs med jobbet i Sverige.
– Här är lugnt och tyst, och vi tjänar bättre än hemma, säger Dusan Nikolic.
Han jobbar åtta timmar per dag. På ledigheten håller han på med bodybuilding på ett gym i Motala.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

Tar hänsyn till naturen

I området norr om Motala har den tidigare 200 kW-ledningen gått genom ett naturskyddsområde, där den skyddade trumgräshoppan lever. Detta faktum, samt att slippa ha ledningen genom Motala gjorde att man beslöt att dra ledningen runt Motala. De stolpar som skulle demonteras i området fick därför tas bort med helikopter för att inte skada naturen

 

 

LÄS MER:
Sydvästlänken ska förstärka stamnätet
Vi utgår från att företagen följer avtalen

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

LO och januariavtalet: En klassisk krisreaktion i fyra faser

Januariavtalet mellan S, MP, C och L utlöste kraftiga krisreaktioner inom LO. Arbetet går igenom vittnesmålen, från första chocken till nyorienteringen. 1. Chock  inträder direkt och kan vara upp till några dagar. Tillståndet skärmar av och skyddar den drabbade från den skrämmande upplevelsen.

LO:s plan: Att knyta tätare band till S

Trots besvikelse över januariavtalet vänder LO-topparna inte Socialdemokraterna ryggen. I stället för att lossa banden är strategin att för­djupa relationen och knyta partiet närmare sig. Men inför S-kongressen mullrar det i leden.

Heta yrken 2019: Stor konkurrens om elektrikerna

När Arbetsförmedlingen i början av februari presenterade sin årliga rapport Här finns jobben som visar vilka yrken som har goda jobbmöjligheter om fem år listades elektrikeryrket som ett av de allra mest gångbara på den svenska arbetsmarknaden.

Inför avtalsrörelsen: Lärlingar och arbetstid i fokus

I en av salarna i Folkets hus i Solna sitter delar av VK1 och har avtalsmotionsskrivarverkstad. Det är inför avtalsrörelsen 2020 som verksamhetskretsen vill få fram motioner för att förbättra avtalen. Det diskuteras sådant som om det kanske vore ett bra förslag om även projektledarna på byggena var medräknade i ackordet i projekten.

Syrabehållare exploderade – en till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att en syrabehållare exploderade på en arbetsplats i Timrå kommun, skriver Aftonbladet.  Det var strax efter klockan nio på tisdagsmorgonen som larmet inkom till räddningstjänsten. En person hade fått saltsyra på sig när en syrabehållare exploderade i Söråker i Timrå kommun.

Samarbete för att få fler i jobb

Elektrikerförbundet har tecknat en ny överenskommelse med parterna i byggbranschen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Samarbetet ska hjälpa långtidsarbetslösa och nyanlända att få jobb i branschen.

Fredrick Ekholm – en elektriker med siktet inställt på OS

På Karolinska sjukhuset i Stockholm arbetar en regerande svensk mästare. En elektriker som har siktet inställt på att en dag stå på startlinjen i OS. Det är ganska ovanligt att man jobbar samtidigt som man är elitidrottare.

Fråga experterna: Bostadsrätt och samboavtal?

Fråga experterna Här har du möjlighet att ställa frågor till våra experter. Det kan handla om sådant som exempelvis avtalsfrågor, juridik eller arbetsmiljö. Redaktionen gör ett urval av frågor som kommer in på elektrikern@lomediehus.se Ange Fråga experterna i ämnesraden.

”Arbetsfreden måste vara värd något”

Hamnkonflikten är över. Det innebar att flera LO-fack inledningsvis uttryckte skepsis angående lagförslaget att förändra strejkrätten. Men efter ett styrelsemöte beslutade LO-facken gemensamt att fortfarande ställa sig bakom förslaget. Själva grunden som jag ser det är att det är parterna på arbetsmarknaden som har förhandlat fram förslaget och är överens om spelreglerna.

Spelreklam kritiseras: S-riksdagsman vill införa ”lex Knuters”

Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen. Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

Mystiskt kaos på äldreboende: ”Det är något som spökar”

En dag i mitten av januari kopplas en solcellsanläggning in på ett äldreboende i Vadstena. Det skapar rejäl turbulens. Apparater börjar gå av sig själva, syrgasutrustning slutar fungera, det börjar ryka ur ett blöjförråd. Det är fortfarande ett svajigt elnät i huset, det går fortfarande sönder saker.

LO-styrelsen står fortfarande bakom lagförslag om strejkrätten

Under måndagen hade LO styrelsemöte. Ett möte som resulterade i en gemensam hållning angående förslaget om förändrad strejkrätt. LO:s styrelse meddelar nu i en debattartikel i Arbetet att alla förbund är eniga om att läget är oförändrat när det gäller synen på regeringens lagförslag.

Risk för orättvisa utan försäkringsavtal

I somras sade Svenskt Näringsliv upp avtalet med LO och PTK om hur informationen om försäkringar och tjänstepension ska finansieras. Ännu finns ingen lösning. Nu riskerar försäkringsinformationen tas av medlemsavgiften.  Det är en ideologisk fråga från arbetsgivarsidan att försöka skjuta över kostnaden på oss, säger Elektrikerförbundets förhandlingschef, Urban Pettersson.

Sverigedemokrater blir av med fackliga förtroendeuppdrag

Handels förbundsstyrelse stänger av en klubbordförande i Skåne från hennes fackliga uppdrag. Anledningen är att hon har ett politiskt uppdrag för Sverigedemokraterna. Det här rapporterar Handelsnytt. Kvinnan är ordförande för Handels fackklubb i en Ica Maxibutik i Skåne.

Byggnads: ”Lagen om ändrad strejkrätt behövs inte”

Hamnkonflikten är löst. Nu finns ingen anledning att ändra strejkrätten längre, anser flera LO-förbund. Byggnads ser helst att lagförslaget skrotas, och även Fastighets och Pappers vill att det rivs upp. Det lagförslag som parterna tog fram om ändrad strejkrätt kom till som en reaktion på konflikten i Göteborgs hamn.