• Dusan Nikolic från Serbien är en av 50-talet anställda på det Bosniska företaget Elnos. Han trivs i Sverige och är glad över att tjäna bättre än hemma. Foto: Tomas Nyberg

 • – Vi har en rent militär organisation för att få arbetet att fungera. Varje person har sin uppgift, sin utbildning och sina speciella kläder. Varje medarbetare har också undersökts medicinskt utifrån de arbetsuppgifter de har. Det här arbetet kräver diciplin, säger Milenko Majstorovic. Foto: Tomas Nyberg

 • – Det bor två personer per stuga. Vi har inte råd att ha folk som inte trivs, säger Milan Martinovic, Elnos representant i Sverige. Foto: Tomas Nyberg

 • På en dag reser arbetslaget tre par stolpar. Då är allt förberett med fundament och monterade stolpar. Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Elnos representant i Sverige Milan Martinovic och Milenko Majstorovic från Elnos ledning förklarar de säkerhetsregler på serbokroatiska som finns på företagets kontorskoja i Borensberg. Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

 • Foto: Tomas Nyberg

2014-11-21

Efter kriget på Balkan har man tvingats bygga upp kraftnätet i regionen. Infrastrukturen var till stor del utslagen. Nu finns ett av företagen från Bosnien i bygget av Sydvästlänken.

 

LÄS MER:
Sydvästlänken ska förstärka stamnätet
Vi utgår från att företagen följer avtalen

 

Det är många företag inblandade i bygget av Sydvästlänken. Vid bygget runt Motala är det Skanska som har huvudentreprenaden. Företaget Elnos med bas i Bosnien, står för en stor del av arbetet. På andra delar av Sydvästlänken är det företag från bland annat Österrike och Italien som bygger linjen.
I campingstugorna i Motala bor ett 50-tal montörer anställda i företaget Elnos. Företaget med runt 300 anställda, har sin bas i Banjaluka i Bosnien. Montörerna är i Sverige några månader åt gången. De har flera kockar med sig som lagar alla mat åt montörerna. Den egna maten hemifrån är viktig. Själva arbetsstället ligger i Borensberg ett par mil öster om Motala.

De bygger just nu den delen av länken som går runt Motala. 45 kilometer ledning som ska vara klar till nyåret.
– Skanska har stort fokus på säkerheten och Elnos har svarat upp på det. Det är en ren fröjd att se yrkesmänniskor, säger Mats Isaksson, elsäkerhetsansvarig för sträckan runt Motala. Till vardags jobbar han för Elkraftbyggarna i Gislaved.
Det allvarligaste som hänt vid bygget av den här sträckan är ett armbrott. Men i fjol avled en av företagets anställd vid ett annat projekt utanför Halmstad. Den anställde på Elnos föll ner från en stolpe och avled. Det är fortfarande oklart vad som var orsaken till fallet.

Företaget Elnos har ett avtal med Elektrikerförbundet. I praktiken är det ett hängavtal till Kraftavtalet. Elnos är inte med i ESA och de anställda kan inte vara medlemmar i Elektrikerförbundet, då de inte är skrivna i Sverige.
Thomas Gustafsson är ombudsman i Region mitt och han är nöjd över de villkor som de anställda jobbar under.
Representanterna från företaget säger också att de ser det som självklart att ha ett avtal med Elektrikerförbundet.
– Facket har haft en stark roll i gamla Jugoslavien och vi ser det som viktigt, säger Milan Martinovic, Elnos representant i Sverige som kom till Sverige på i början av 70-talet.
Ett av skälen till att vi har utländska företag i Sverige för bygget av kraftnätet är att det var länge sedan vi hade stora linjebyggen i Sverige. Kompetensen har försvagats. Smtidigt har det upparbetats en stor kunskap i bland annat i Balkanområdet. Det första som förstördes i kriget var elnäten. Efter freden har mycket arbete gått åt för att bygga nya elnät.
– Vi har två grupper av anställda. De äldre med stor kunskap, och yngre som vi nu utbildar, säger Milenko Majstorovic från Banjaluka som sitter i ledningen för Elnos.

Dusan Nikolic är en av de anställda hos Elnos. Han är från Serbien och gjorde sin första period i Sverige 2012, när han gjorde ett jobb i Hofors. Han trivs med jobbet i Sverige.
– Här är lugnt och tyst, och vi tjänar bättre än hemma, säger Dusan Nikolic.
Han jobbar åtta timmar per dag. På ledigheten håller han på med bodybuilding på ett gym i Motala.

 

Per Eklund
per.eklund@daladem.se

Tar hänsyn till naturen

I området norr om Motala har den tidigare 200 kW-ledningen gått genom ett naturskyddsområde, där den skyddade trumgräshoppan lever. Detta faktum, samt att slippa ha ledningen genom Motala gjorde att man beslöt att dra ledningen runt Motala. De stolpar som skulle demonteras i området fick därför tas bort med helikopter för att inte skada naturen

 

 

LÄS MER:
Sydvästlänken ska förstärka stamnätet
Vi utgår från att företagen följer avtalen

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Kuststaden – ett bygge med många rubriker

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå. Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp. Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

Säkrare arbetsplatser med El-bam

I konferensrummet på Galaxen i Borlänge sitter ett tjugotal män. Längst fram står utbildningsledare Patrik Håll. Har ni en arbetsmiljöpolicy på era arbetsplatser? frågar han deltagarna. Ja, Arbetsmiljöverket var ute och gjorde kontroll hos oss och ville se vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Så det var med kniven mot strupen, säger Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas El i Leksand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Patriks satsning fick elever intresserade av kraftbranschen

Det råder skriande brist på personal i energibranschen. Därför beslöt ledande montör Patrik Svensson vid One Nordic att göra något åt saken. Han kontaktade elprogrammen i närheten och bjöd in till studiebesök på vattenkraftstationen. Vi fick ett mycket positivt gensvar från eleverna, berättar Patrik Svensson.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Ett golv för lägsta timlön får inte vara ett kriterium vid upphandling av måleritjänster. Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen i en dom mot allmännyttan i Norrtälje, skriver Arbetsvärlden.

Elektrikerförbundet varslar om strejk

Elektrikerförbundet varslar om strejk mot ett el- och hushållsserviceföretag i Skövde. Anledningen till strejkvarslet är att företaget inte tecknat kollektivavtal, något förbundet har försökt företaget att teckna sedan sommaren. Företaget arbetar bland annat med service av hushållsmaskiner och ventilationsanläggningar.

En alldeles ovanlig kvinna i Borås

När Madeleine Eklund beslutade sig för att berätta för sina kollegor på jobbet om det där hon velat berätta så länge valde hon att först tala med personalchefen. Det första hon säger innan vi satt oss ned är ”är du gay?” Jag svarade ”nej, men det är en annan bokstav i hbtq”. Madeleine Eklund har arbetat på Elcenter JK i Borås sedan 2015.

Midroc Electro förvärvar MTM Hiss

Från och med 1 november 2018 ingår MTM Hiss i Midroc Electro AB. Enligt ett pressmeddelande från Midroc Electro är förvärvet strategiskt viktigt rent geografiskt, då MTM Hiss huvudsakligen är verksamt i Dalarna. Midroc Electro har i dagsläget ca 40 medarbetare inom hissverksamhet på orterna Umeå, Sundsvall, Söderhamn, Gävle och Karlstad.

Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

NY TEKNIK En fjäder med handtag för kraft från Sahlins, elvärme med färg från LVI, låsbara don 2.0 från Hammarprodukter och en UV-beständig slang från PM-Flex. Här hittar du några av de senaste innovationerna på teknikfronten.

Jenny bytte väg mitt i livet: ”Mycket mer värt än hög lön”

Med sin ingenjörsexamen blev hon projektledare inom IT. Men efter 20 år i branschen var det inte roligt längre. Hon skolade om sig. Till elektriker. Jag är glad om dagarna, och det är mycket mer värt än hög lön, säger Jenny Moberg, i dag andraårsmontör på Mälarel i Stockholm. Jenny Moberg stod mitt i livet. Arbetade som projektledare och vantrivdes.

Styr med mobilen – Nu är Plejds nya gateway släppt

Svenska Plejd med sin smarta belysningslösning via puckar har Elektrikern nyligen skrivit om. Fortsättningen av deras system ut på nätet har varit efterlängtat och på elmässan visades så för första gången deras nysläppta gateway. Liten smidig historia, knappt stor som en kapslad dosa.

Bra grejer något bättre på Elmässan

Fler specialverktyg och lite bättre lösningar på det mesta. Elmässan i Kista visade upp det senaste som nu oftast handlar om att göra bra grejor något bättre. Den här finns det plats för i verktygslådan. Det säger Torbjörn Lindberg, elektriker och ägare av egna företaget Lindberg elteknik i Stockholm.