• Skyddsombudstoppet finns anslaget vid infarten till kraftverket. Foto: Sven Höckert.

2014-02-05

 

Nu kommer det ett nytt asbestlarm i verkdelar som importerats från Ryssland tidigare.
Ett 20-tal montörer har arbetat i asbestdamm under två veckor.
Från och med i dag är arbetsplatsen helt stängd för samtliga arbetsuppgifter, som ligger under kraftverksavtalet, efter att det lokala skyddsombudet och det regionala skyddsombudet lagt ett skyddsombudsstopp.

Under hösten avbröts arbetet vid Parteboda kraftverk utanför Ånge i Medelpad efter att man konstaterat att det fanns asbest i lindningarna vid en nyanländ generator från Russelprom LTD i Ryssland.
Vid Gammelänge kraftstation i Jämtland planerades då en sanering av asbest i en ”packning”. Arbetet påbörjades, men den asbest man hade kunskap om har nu visat sig inte vara det enda i statorlindningen.
För att få bort de delar som skulle bytas blev man tvungen att riva delar av lindningar och i detta arbete så hackades det bort både epoxy och bakelit för att komma åt dessa. Efter två veckor konstaterades att det även fast asbest i dessa delar och Fortum stängde då anläggningen för total sanering.

Från och med i dag onsdag klockan 07.00 så är alla arbetsuppgifter för de som jobbar under kraftverksavtalet, helt stoppade.

– Ett 20-tal montörer har under två veckor arbetat i asbesthaltigt damm och den ansvarige från Russelprom i Ryssland, som var på plats, lämnande aldrig någon indikation på att det skulle vara farligt eller att fler delar skulle innehålla asbest, säger ombudsmannen och det regionala skyddsombudet Sven Höckert, som tillsammans med Elektrikernas regionchef Jimmy Åsberg besökte arbetsplatsen under tisdagen.

Uppgifter om att det bara skulle ha varit vissa delar med asbest och att det andra arbetet skulle vara ofarligt, låg som en tung dimma över deltagarna på mötet i går, när man hade med facit i hand.
Montörer och arbetsledning på plats har trott att de uppgifter de fått skulle ha varit korrekta, och de trodde att arbetet man utförde var ofarligt så länge man inte slog sönder de lister som skulle bytas. Några kände att man borde ha gjort någon fler provtagning av de nya arbetsmomenten innan man körde på men samtidigt, så hade man ju fått uppgift på att det inte skulle finnas något mer.

– Jag kan bara konstatera att ett antal montörer utsatts för asbestpåverkan. I vilken omfattning är omöjlig att se i dagsläget då det i normala fall tar minst fem år innan asbesten skadat lungorna i den utsträckningen att det i normalfallet kan vara mätbart, säger Sven Höckert.

Företaget ska tillse att samtlig personal ska genomgå läkarundersökning för att dokumentera det inträffade och Elektrikerförbundet kommer att kräva av bolaget att man även tar ett ansvar för samtliga inblandade till en återkommande kontroll om fem år.
– Detta är viktigt då man i dagsläget inte kan säga att den eller den fick de eller dessa skador samt att företaget gör en arbetsskadeanmälan till försäkringskassan där man bifogar hälsokontrollen hos företagshälsovården, säger Sven Höckert.
Han berättar att de kommit fram till att det finns brister i verksamheten och planering av det fortsatta arbetet både gällande beredskap vid Gammelänge samt vad som ska hända när saneringsföretaget lämnar klartecken efter deras arbete.
– Elektrikerförbundet kommer därför att begära överläggning med bolaget rörande dessa arbetsmiljöproblem utifrån kraftverksavtalet där företaget har på sig att infinna sig till överläggningar inom fem dagar, säger Sven Höckert.

Jimmy Åsberg konstaterar att Elektrikerförbundet aldrig kommer att acceptera att man utsätter montörern för risker som borde gå att förutses och att det måste vara fel i en upphandling där man under två år i två olika leveranser levererar felaktig utrustning som bryter mot importförbudet av förbjudet material.
Det är av ännu större vikt att ombudsmän och fackliga förtroendemän, som ska förhandla om underentreprenörer, ställer ännu hårdare krav på information och dokumentation på det som ska levereras. Medbestämmandelagen har ju ett utökad informationsskyldighet för arbetsgivaren och att få skriftligt på om material som ska levereras innehåller farliga ämnen eller inte i denna förhandling kan ju göra att företaget måste göra en grundligare koll på vad man köper in. Detta borde minska risken för liknande hänelser i framtiden, säger Jimmy Åsberg.

Sven Höckert uppmanar nu på nytt att samtliga inom kraftverksbranschen att fundera på om man fått nya anläggningar från leverantörer som skulle kunna innehålla asbest .
– Man bör begära av företaget att de ska utföra en analys och provtagning och göra en inventering vart eller var det föreligger asbesthaltigt material, säger Höckert.

Per Eklund

 

 

 

Gammelänge kraftverk

Togs i drift 1945.

Ägaren Fortum har investerat i ett nytt datoriserat styrsystem och uppgraderas av två av tre aggregat.

Producerar el motsvarande energibehovet för 25 000 småhus.

Våren 2012 togs en generator i drift efter ombyggnation levererad av
Russelprom i Ryssland.

 

LÄS OCKSÅ:
Asbest hittades i nya generatordelar

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Fackligt missnöje mot förslag om ändrad strejkrätt

Sista januari går remisstiden ut för regeringens förslag om ändrad strejkrätt. Såväl fack som arbetsgivare står bakom. Men inom LO-förbunden bubblar ett missnöje, skriver Arbetet. I sista stund, när politikerna var på väg att ändra strejkrätten, enades parterna om en lösning som inte rubbar arbetsmarknadens maktbalans.

Facktoppar räds inte ny mandatperiod: ”S har inte sålt ut sin själ”

Januariavtalet har väckt facklig ilska, inte minst gällande förändrad arbetsrätt. Men fackliga representanter ser ändå positivt på den kommande mandatperioden. Saltsjöbadsavtalet kom till efter politiskt tryck, säger IF Metalls Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet. Annie Lööf var först ut.

Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Det dunkar, slamrar och tjuter. Doften av trä och målarfärg är påtaglig i den stora lokalen i Piteå. Alla vet precis sin uppgift här. Den som är ny får lära sig exakt vilka moment den ska göra, i princip vilket steg den ska ta, säger David Lidström, kvalitetsansvarig för målning på Lindbäcks husfabrik i Piteå.

Lönegapet mellan arbetare och tjänstemän växer

Lönegapet mellan kvinnor och män krymper, och utjämningen har varit ovanligt stor de senaste åren, visar LO:s lönerapport. Men löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän växer, skriver Arbetet. År 2000 utgjorde medellönen för kvinnor 81 procent av medellönen för män.

Byggföretagare rånad och skjuten – två anställda får fängelse

Medarbetarna tyckte att de fått för lite betalt, och anlitade därför hjälp för att råna sin chef. I förra veckan dömdes fem av de inblandade i tingsrätten, skriver Byggnadsarbetaren. De två männen tyckte inte att de fått ut rätt lön av en byggföretagare utanför Stockholm.

Stefan Löfven statsminister igen – 131 dagar efter valet

Tredje gången gillt för Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. Efter två nederlag i riksdagen – nu är han vald till statsminister igen. Lång dags färd mot natt men Sverige har nu fått en statsminister igen, 131 dagar efter riksdagsvalet 2018. Detta skriver Arbetet.

Lista: Här är de mest lästa artiklarna från 2018

Otillåtet hemmafixe, asbest, lönenivåer och dödliga arbetsplatsolyckor. Det är vad några av de tio mest lästa artiklarna på Elektrikerns sajt handlat om under 2018. Har du läst dem? Här nedan hittar du listan. 1.

Skattesmäll för LO Mediehus: ”Vi kommer att överklaga”

LO Mediehus har dömts att betala miljonbelopp till Skatteverket. Domen kommer att påverka alla medlemstidningar för ideella föreningar och organisationer i landet. Vi kommer att överklaga, säger Robert Jonsson, vd för LO Mediehus. Domen i Förvaltningsrätten är resultatet av en tvist med Skatteverket.

Infranord döms efter olycka med ljusbåge

Ljusbågen orsakade den anställde brännskador i ansikte, på händer, bröst och underarmar. Nu döms Infranord att betala 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott, skriver Sekotidningen. Det var i juni 2017 som olyckan inträffade.

”Billigt kontrakteras folk som segregeras” – och andra dikter av Mats Hammarlund

Här nedan följer en samling dikter av Mats Hammarlund. Förutom skrivandet har denne jobbat inom byggbranschen, mest som snickare och timmerman på byggen i Stockholm, men även på LO-TCO Biståndsnämnd. Dikterna är: 1. Livsviktigt 2. Byggfolk 3. Billigt kontrakteras folk som segregeras 4. Dolda risker 5. Döden passar på 6.

Kubal är räddat – sanktionerna hävs

Sanktionerna mot Kubals ryska ägare Rusal tas bort efter ett beslut i den amerikanska kongressen. På aluminiumfabriken i Sundsvall är lättnaden stor, skriver Arbetet. Sedan april i fjol har sanktionshotet legat över Kubal, som vid flera tillfällen varit nära att stängas ned. Men varje gång har man räddats av tillfälliga förlängningar.

”Bra arbetsmiljö är inte gratis”

En tudelad arbetsmarknad, arbetsmiljöslarv och resursbrist hos polisen. Arbetet frågade politiker, fack och arbetsgivare varför dödsolyckorna sker och vad som behöver göras. Nyligen lämnade sex S-ledamöter i riksdagen en motion med rubriken Omtag för nollvision om dödsolyckor på arbetsplatserna.

55 liv släcktes på jobbet 2018

Trots nollvisionen för dödsolyckor på jobbet kom 55 personer aldrig hem från sitt arbete under 2018. Det är den högsta siffran på flera år. Män i arbetaryrken. Det är de som oftast omkommer i arbetsplatsolyckor, visar Arbetets genomgång. De faller, de kläms ihjäl och de dör i trafiken.

Lista: De miste livet på jobbet 2018

55 människor miste livet på jobbet i fjol. I ett tjugotal fall pågår fortfarande förundersökning om arbetsmiljöbrott. De olyckor där åklagaren lagt ner utredningen är markerade som nedlagda. Listan är sammanställd av tidningen Arbetet.

Tjuvstartade bygge – straffas med rekordböter

Bygget började för tidigt, innan tillstånden var klara. Nu straffas Mälarenergi Elnät med en rekordstor byggsanktionsavgift, skriver VLT. Mälarenergi Elnät hade för bråttom när en ny transformatorstation skulle byggas vid Energigatan på södra Nibble. När väl bygglovet och startbesked kom hade markarbetet redan påbörjats.