• Skyddsombudstoppet finns anslaget vid infarten till kraftverket. Foto: Sven Höckert.

2014-02-05

 

Nu kommer det ett nytt asbestlarm i verkdelar som importerats från Ryssland tidigare.
Ett 20-tal montörer har arbetat i asbestdamm under två veckor.
Från och med i dag är arbetsplatsen helt stängd för samtliga arbetsuppgifter, som ligger under kraftverksavtalet, efter att det lokala skyddsombudet och det regionala skyddsombudet lagt ett skyddsombudsstopp.

Under hösten avbröts arbetet vid Parteboda kraftverk utanför Ånge i Medelpad efter att man konstaterat att det fanns asbest i lindningarna vid en nyanländ generator från Russelprom LTD i Ryssland.
Vid Gammelänge kraftstation i Jämtland planerades då en sanering av asbest i en ”packning”. Arbetet påbörjades, men den asbest man hade kunskap om har nu visat sig inte vara det enda i statorlindningen.
För att få bort de delar som skulle bytas blev man tvungen att riva delar av lindningar och i detta arbete så hackades det bort både epoxy och bakelit för att komma åt dessa. Efter två veckor konstaterades att det även fast asbest i dessa delar och Fortum stängde då anläggningen för total sanering.

Från och med i dag onsdag klockan 07.00 så är alla arbetsuppgifter för de som jobbar under kraftverksavtalet, helt stoppade.

– Ett 20-tal montörer har under två veckor arbetat i asbesthaltigt damm och den ansvarige från Russelprom i Ryssland, som var på plats, lämnande aldrig någon indikation på att det skulle vara farligt eller att fler delar skulle innehålla asbest, säger ombudsmannen och det regionala skyddsombudet Sven Höckert, som tillsammans med Elektrikernas regionchef Jimmy Åsberg besökte arbetsplatsen under tisdagen.

Uppgifter om att det bara skulle ha varit vissa delar med asbest och att det andra arbetet skulle vara ofarligt, låg som en tung dimma över deltagarna på mötet i går, när man hade med facit i hand.
Montörer och arbetsledning på plats har trott att de uppgifter de fått skulle ha varit korrekta, och de trodde att arbetet man utförde var ofarligt så länge man inte slog sönder de lister som skulle bytas. Några kände att man borde ha gjort någon fler provtagning av de nya arbetsmomenten innan man körde på men samtidigt, så hade man ju fått uppgift på att det inte skulle finnas något mer.

– Jag kan bara konstatera att ett antal montörer utsatts för asbestpåverkan. I vilken omfattning är omöjlig att se i dagsläget då det i normala fall tar minst fem år innan asbesten skadat lungorna i den utsträckningen att det i normalfallet kan vara mätbart, säger Sven Höckert.

Företaget ska tillse att samtlig personal ska genomgå läkarundersökning för att dokumentera det inträffade och Elektrikerförbundet kommer att kräva av bolaget att man även tar ett ansvar för samtliga inblandade till en återkommande kontroll om fem år.
– Detta är viktigt då man i dagsläget inte kan säga att den eller den fick de eller dessa skador samt att företaget gör en arbetsskadeanmälan till försäkringskassan där man bifogar hälsokontrollen hos företagshälsovården, säger Sven Höckert.
Han berättar att de kommit fram till att det finns brister i verksamheten och planering av det fortsatta arbetet både gällande beredskap vid Gammelänge samt vad som ska hända när saneringsföretaget lämnar klartecken efter deras arbete.
– Elektrikerförbundet kommer därför att begära överläggning med bolaget rörande dessa arbetsmiljöproblem utifrån kraftverksavtalet där företaget har på sig att infinna sig till överläggningar inom fem dagar, säger Sven Höckert.

Jimmy Åsberg konstaterar att Elektrikerförbundet aldrig kommer att acceptera att man utsätter montörern för risker som borde gå att förutses och att det måste vara fel i en upphandling där man under två år i två olika leveranser levererar felaktig utrustning som bryter mot importförbudet av förbjudet material.
Det är av ännu större vikt att ombudsmän och fackliga förtroendemän, som ska förhandla om underentreprenörer, ställer ännu hårdare krav på information och dokumentation på det som ska levereras. Medbestämmandelagen har ju ett utökad informationsskyldighet för arbetsgivaren och att få skriftligt på om material som ska levereras innehåller farliga ämnen eller inte i denna förhandling kan ju göra att företaget måste göra en grundligare koll på vad man köper in. Detta borde minska risken för liknande hänelser i framtiden, säger Jimmy Åsberg.

Sven Höckert uppmanar nu på nytt att samtliga inom kraftverksbranschen att fundera på om man fått nya anläggningar från leverantörer som skulle kunna innehålla asbest .
– Man bör begära av företaget att de ska utföra en analys och provtagning och göra en inventering vart eller var det föreligger asbesthaltigt material, säger Höckert.

Per Eklund

 

 

 

Gammelänge kraftverk

Togs i drift 1945.

Ägaren Fortum har investerat i ett nytt datoriserat styrsystem och uppgraderas av två av tre aggregat.

Producerar el motsvarande energibehovet för 25 000 småhus.

Våren 2012 togs en generator i drift efter ombyggnation levererad av
Russelprom i Ryssland.

 

LÄS OCKSÅ:
Asbest hittades i nya generatordelar

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln

Kommentarer

Mer Nyheter

Glad sommar, önskar redaktionen!

Och med detta tar Elektrikern ett litet sommaruppehåll på några veckor. Vi hoppas att ni alla får en riktigt solig och fin semester.

Armatur och kabelskydd tog hem priset

NY TEKNIK Ett kabelskydd med en serie genomtänkta tillbehör och en designarmatur för parker och gångstråk. Det blev vinnarna vid Elfack Design Award. Lite chockartat faktiskt, men fantastiskt roligt för mig som gjort den här resan från idé till färdig produkt.

Intellivent Sky: Fläkt med inbyggd näsa

NY TEKNIK Världsunik fläkt med inbyggd doftsensor. Så lanseras Intellivent Sky, en badrumsfläkt med en rad sensorer, däribland inbyggd näsa som reagerar på starka dofter. Det är svenska Fresh som utvecklat sin kändaste fläktmodell med en, vad de själva kallar, unik luktsensor som ökar varvtalet vid odör för att hålla luften fräsch.

Palestinier går över gränsen för jobben

Det är snart Ramadan och Nablus elektriker är i färd med att smycka Gamla stan. Mustafa Qanadilo och Najeh Ratrout installerar ljusslingor över det lilla torget. De arbetar för Nedco, det offentligt ägda elbolaget på norra Västbanken.

Ny sensorteknik kan känna av mikrorörelser

NY TEKNIK Närvarodetektering av helt stilla person, dessutom kryddat med ytterligare sex sensorvärden. Steinel har tagit närvarodetektering ett steg till med sin serie True Presence.

Exxact och Renova: Nu är det utanpå som är inne

NY TEKNIK Utanpåliggande är på väg att bli trendigt och kommer starkt. Det tror i alla fall Schneider som nu utökar ett par av sina större apparatserier till utanpåliggande utförande. Njaee jag undrar om det stämmer med verkligheten. Så funderade Erik Nyholm, elektriker på APPTEK Teknikapplikationer med kontor i Vikbolandet strax utanför Norrköping.

Efterlysning: Känner du igen någon på bilden?

EFTERLYSNING! Redaktionen har fått en bild från bygget av Globen center 1988-89, och nu behöver vi din hjälp. Känner du igen någon på bilden? Kanske är du själv med? I så fall, hör av dig! Globen bildar bakgrund på denna bild som togs med självutlösare av Thomas Robarth, som ligger längst fram i röda byxor.

”De gånger jag egentligen skäms som svensk är när den kristna högern öppnar sin mun”

DEBATT ”Jag fylls av stolthet när människor flyr hit och inte som för lite mer än hundra år sedan flydde härifrån”, skriver Nille Thorsell. Jag skäms nästan aldrig över att vara svensk. Visst har vi fel och brister i detta land men vi rättar nästan alltid till dessa.

Avtal med utländska företag – ett träget arbete för lika villkor

Det kommer fler och fler utländska företag till Sverige för att utföra projekt vunna i olika upphandlingar. Det är en utmaning för facken. För att upprätthålla svenska löner och villkor arbetar Elektrikerförbundet aktivt med frågan. I dagsläget har förbundet ett 50-tal kollektivavtal med utländska företag.

Man klämdes ihjäl i arbetsplatsolycka i Kungsbacka

En man avled förra veckan i Kungsbacka efter att ha blivit klämd mellan en lastbil och en trumma. En polisutredning om arbetsplatsolycka har inletts, skriver TT via Arbetet. Det var vid 12-tiden den 26 juni som olyckan inträffade i Kungsbacka, i anslutning till kommunens ishall.

Gemensamt kvinnonätverk: De vill vara med och påverka

Ida Lindgren-Hawée säger så här om att hon är aktiv i facket: Varför ska jag pröjsa för något om jag inte är med och gör min röst hörd? Hon var en av kvinnorna som träffades när Målareförbundet och Elektrikerförbundet höll en gemensam nätverksträff i Solna. På träffen i verksamhetskrets 1 lärde sig kvinnorna mer om vad facket är.

”Senaste ackordet gav mer än 250 kronor”

– Jag såg möjligheten att tjäna mer pengar med ackord. Mattias Holmberg jobbar på Henningssons el i Falun. Under tolv år har han jobbat på ackord och varit ackordsansvarig på byggen. – Det är inte speciellt svårt. Nyligen tog han steget vidare och blev klubbordförande. Under flera år har det varit ett stort hål i centrala Falun.

Man avliden efter arbetsplatsolycka i Avesta

En 55-årig man har avlidit i samband med en arbetsplatsolycka i Avesta, skriver Aftonbladet. Olyckan inträffade strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen i närheten av Dalahästen i Avesta. En 55-årig man skadades i samband med att varor skulle lastas av ett fordon vid en restaurang. Mannen hittades blodig i ett lastutrymme på en lastbil.

Rädsla på Hallbo: Personalen skräms till tystnad

Ett 20-tal anställda har sagt upp sig från kommunägda Hallsbergs bostadsstiftelse. Problemen började då en ny vd tillsattes. Anställda är rädda på jobbet, säger Richard Fredriksson, regionalt skyddsombud för Fastighets, till Fastighetsfolket.

Brist på utbildade rulltrappstekniker

Vi befinner oss vid rulltrapporna i Orgelpipan vid centralstationen i Stockholm. Pär Abrahamsson, även Rekan kallad, och Mateuz Jaros felsöker en av rulltrapporna som stannat några gånger och behöver extra kontroll. De båda arbetar som rulltrappstekniker vid Otis i Stockholm.  Rekan Abrahamsson betonar att de är just rulltrappstekniker, inte bara elektriker.