Alla varslade stridsåtgärder mellan Elektrikerförbundet och Eio är avblåsta. På måndagskvällen återtog Eio uppsägningen av inkasseringsavtalet och därmed drog Elektrikerförbundet tillbaka de varsel som lagts tidigare.

– Vår position är stärkt. Jag är mycket nöjd.Nu kan vi i lugn och ro förhandla om det vi ska, medlemmarnas löner och villkor, säger Elektrikernas förhandlingschef Ronny Wenngren.

Sen tidigare har Elektrikerna varslat om strejk, där den första skulle bli aktuell vid 1 april. Eio la i förra veckan ett varsel om lockout mot elektriker på en rad företag. I fredags svarade Elektrikerförbundet med en strejk som riktade sig mot Eio-ansluta företag som arbetade på arbetsplatser där teknikavtalet gällde.

Det verkar också som att det senaste varslen från Eio och senast Elektrikerna har stört slutförhandlingarna inför ett industriavtal. Något som bland annat IF Metalls ordförande Anders Ferbe gav uttryck för när han kritiserade Elektrikerförbundet för det varsel som lades i fredags.

Ronny Wenngren menar också att behovet av att nå ett industriavtal också kan ha påverkat utvecklingen i elektrikerkonflikten.

Förhandlingarna mellan Elektrikerförbundet och Eio har varit igång under helgen och det landade då vid 19-tiden på måndagskvällen i och med att Eio drog tillbaka sin tidigare uppsägning av inkasseringsavtalet. Avtalet inbegriper att företagen drar den fackliga medlemsavgiften på lönen samt den kontrollavgift som används för att sköta de ackordslöner som finns i installationsavtalet mellan parterna.

I och med att Eio drog tillbaka sin uppsägning av inkasseringsavtalet, så kunde Elektrikerförbundet dra tillbaka alla sina varsel om stridsåtgärder, och även Eio drog tillbaka sitt lockoutvarsel.

Installationsavtalet fortsätter nu att gälla från den 1 april med sju dagars uppsägningstid från båda parter.

Under tisdagen fortsätter förhandlingarna om ett nytt installationsavtal.

– Nu förhandlar vi under fredsplikt. Men jag tror inte vi hinner klart till månadsskiftet, säger Ronny Wenngren.

– Vi är lättade att en konflikt som skulle försatt över 5000 elektriker i strejk har kunnat undvikas.  Förhandlingarna mellan industrins parter kan nu fortsätta utan att störas av en strejk på elteknikområdet, säger Åsa Kjellberg Kahn, vice vd och förhandlingschef på Eio, till www.eio.se.

Per Eklund