Totalt var 70 elever på plats. 31 skrev upp sig i kraftstationens rekryteringsbas. Foto:

  • Totalt var 70 elever på plats. 31 skrev upp sig i kraftstationens rekryteringsbas. Foto: Jakob Lindholm

  • Studiebesök vid Hemsjö övre vattenkraftstation i Karlshamn. Foto: Jakob Lindholm

  • Totalt var 70 elever på plats. 31 skrev upp sig i kraftstationens rekryteringsbas. Foto: Jakob Lindholm

  • Patrik Svensson, ledande montör vid One Nordic och å-ansvarig för Mörrumsån, där Hemsjö övre kraftstation ligger.
    Foto: Henrik Blomdahl

Det råder skriande brist på personal i energibranschen. Därför beslöt ledande montör Patrik Svensson vid One Nordic att göra något åt saken. Han kontaktade elprogrammen i närheten och bjöd in till studiebesök på vattenkraftstationen.
– Vi fick ett mycket positivt gensvar från eleverna, berättar Patrik Svensson.

Studiebesöket skedde på Hemsjö övre vattenkraftstation i Karlshamn. Inbjudna var elever på el- och energiprogrammen på Nordenbergsskolan i Olofström och Vägga gymnasieskola i Karlshamn. Totalt deltog 70 elever.

Under dagen fick eleverna veta mer om sådant som medarbetare vid kraftverket kommer i kontakt med, som turbin, generator, brytare, fjärrkommunikationen från Sundsvall och elnätet. Bland annat. Totalt fanns det fem olika stationer för eleverna att stanna vid och lära sig om.

LÄS ÄVEN: Gigantiska snurror ska försörja Norrland med el

Studiebesöket passade bra efter den varma sommaren. Den extrema torkan i somras har inneburit att maskinerna bara går på halvfart, viket förenklade för eleverna att se hur allt fungerar, de kunde till exempel se ned i turbinerna. Maskinerna i kraftverket imponerade, de är från 1907, men har uppgraderats och styrs numer från Sundsvall.

– Ungdomarna vet inte hur bred energibranschen är. Många tror att det bara handlar om att koppla i elskåp, men det är alltifrån röjning till mekanik, hydralik till allt vad det innebär i elproduktion och kraft. Det var det vi ville visa eleverna, berättar Patrik Svensson, ledande montör vid One Nordic och å-ansvarig för Mörrumsån, där Hemsjö övre kraftstation ligger.

LÄS ÄVEN: Vattenfall vann striden mot Donald Trump

I slutet av dagen fick de elever som kunde tänka sig att arbeta på vattenkraftstationen skriva upp sina namn i en rekryteringsbas. 31 av de 70 eleverna skrev upp sig.

– Vi hoppades få upp intresset bland eleverna och få dem att förstå att detta är något de kan arbeta med efter skolan. Så det var en lyckad satsning, säger Patrik Svensson.