• Foto: Helena Boman Brodie/Ulf Lundén/Montage

  • Foto: Ulf Lundén

  • Foto: Ulf Lundén

  • Foto: Ulf Lundén

  • Sofie Eriksson, aktuell med en broderiutställning. Foto: Helena Boman Brodie

  • Foto: Ulf Lundén

  • Foto: Helena Boman Brodie

KULTUR

Sofie Eriksson sätter fart på det kvinnliga hantverket och skapar broderier för vår egen tid. Det är radikala, feministiska och antirasistiska budskap. En pågående utställning i Smedjebacken visar en del av hennes egenhändiga broderier.

Sofie Eriksson sysslar med ett slags återbruk av gamla broderier. Hon hittar sina fynd på olika loppisar. Hon kryddar broderierna med lite olika politiska budskap.

LÄS ÄVEN: Feminism och jämlikhet infördes i stadgarna

Sofie Eriksson är en ung och stark röst för den unga socialdemokratin i Dalarna. Hon skriver krönikor regelbundet i Dala-Demokraten. Hon hämtar sin inspiration i både populärkulturen som i politiken.

Här finns förstås väldigt mycket att låta sig inspireras av. Det är vackra broderier som ofta får en ny twist i Sofies händer. Det är emellanåt skarpt läge. Satiren lurar om hörnet. Broderierna gör en oftast på lite bättre humör. Här finns en fräsch kampvilja kryddad med självdistans och humor.

Jag läser att hon sitter och broderar under långa budgetmöten i fullmäktige. Enligt Sofie ger det tid till både förspilld och förädlad kvinnokraft.

Broderier har ju alltid varit något av en kvinnosyssla, ett mycket tidskrävande hantverk som kräver stort tålamod. Det går att hitta dekorationer lite varstans. Vi finner dem på möbler och kläder, på tapetmönster men även i den textila konsten. Formerna skiftar.

LÄS ÄVEN: Josefine Larsson: ”Om det var din dotter”

Vad vi vet så är broderier en mycket gammal historia. Det sägs att redan 4.000 år före Kristus var broderiet mycket högt utvecklat i Orienten. I Norden har man påträffat broderade bårder och kantavslutningar på plagg i gravar från Bronsåldern.

Sofie Eriksson vill framför allt föra traditionen vidare till nästa generation. Hantverket ska överleva men även få ett nytt liv. Förr fanns många förnumstiga och moraliska budskap i broderierna.

Broderiutställningen är i Ahlbäcksalen i Werner Aspenströmbiblioteket. Den pågår till 15 september.

Ulf Lundén
ulf.lunden@mittmedia.se