• Bild: Pixabay/Esab/Sandvik/montage (Fotot har inget samband med texten)

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien – och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

I början av januari övertogs Sandviks tillverkning av svetstråd i Sandviken av svetsföretaget Esab.

Produktionen skulle dock vara kvar i Sandviken, eftersom dess tillverkning av nischprodukter bestod av för små serier för att köras i de större anläggningarna.

LÄS ÄVEN: Sju ägarbyten: ”Jag har bara följt med”

De ungefär 40 anställda fick då själva välja om de ville jobba kvar i tråddrageriet under den nya arbetsgivaren – eller om de ville fortsätta vara anställda inom Sandvik Material Technology. Alla de anställda valde Esab.

I maj bjöd de nya ägarna sina anställda på middag för att fira ”100 dagar med Esab”.

Vad ingen av arbetarna då visste var att Esab redan meddelat Arbetsförmedlingen att man planerade att varsla de flesta om uppsägning. Produktionen skulle nämligen flyttas till Tjeckien.

LÄS ÄVEN: Per Eklund: ”Arbetare har fortfarande inget värde”

Först några veckor senare blev de fackliga representanterna informerade om planerna. Förklaringen till flyttbeslutet var att vinsten var för liten.

IF Metalls fackklubb är dock skeptiska till motiveringen.

– De siffror som presenterades för oss var ju exakt samma siffror som gällde när Esab köpte verksamheten. Det är något som inte stämmer, säger klubbens vice ordförande Thomas Jönsson till Dagens Arbete.

De anställda känner sig lurade, och fackklubben misstänker att Sandvik var medvetna om Esabs nedläggningsplaner redan när affären slöts.

– Men sånt får man väl aldrig reda på. Samtidigt är det så mycket konstigt i den här affären så man kan inte utesluta någonting egentligen, säger klubbens ordförande Hanna Lindberg till Dagens Arbete.

LÄS ÄVEN: Byggde lyxlägenheter på Östermalm – lurades på lönen

Sandvik själva slår dock ifrån sig sådana misstankar, och menar att man inte var medveten om flyttplanerna innan försäljningen av verksamheten.

– Det var ett oväntat besked, men det är upp till Esab att kommentera motiven bakom sina affärsbeslut, säger Sandviks presschef Martin Blomgren till Dagens Arbete.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se


Esab

Esab är en stor tillverkare av elektroder och svetsutrustning, och var länge ett svenskt företag.

Det grundades 1904 av ingenjören Oscar Kjellberg – den belagda svetselektrodens uppfinnare. Företaget hette då Elektriska svetsnings-aktiebolaget.

Företaget köptes dock 1994 upp av det engelska Charter International plc, som sedan i sin tur 2012 köptes upp av den amerikanska koncernen Colfax Corporation.