Åtalet mot Bravida-cheferna: ”Är det så här att vara med i en sekt?”
I förra veckan lämnades åtalet in mot de Bravidachefer som misstänks för att systematiskt ha saltat fakturor till Region Skåne. Samtidigt släpptes förundersökningen.
”I efterhand har XX funderat på om det är det så här att vara med i en sekt”, står i förhöret med den chef som står åtalad för stämpling till grovt bedrägeri.
Förundersökningen innehåller bland annat transkribering av det inspelade samtalet där två av cheferna försöker förmå sin dåvarande kollega att lägga på timmar som inte utförts på fakturorna till regionen, den så kallade ”Hur man fuskar i Handyman” (manualen som visar hur det går att fuska med timmar), lönebesked som visar bonusar till cheferna, och förhör med vittnen och misstänkta.
”Lägg på 65h. Sen ok att skicka”, ger en av cheferna instruktion till administratören i ett mejl som ingår i förundersökningen.
Den springande punkten är det ekonomiskt dåliga avtal som tecknades med Region Skåne 2020.
Regionen hade satt en nedre gräns på 400 kronor i timmen för el-arbete, men Bravida lade sig på 399 kronor i timmen, och fick ändå avtalet, rankad som etta, då det till allra största del är priset styr vilket företag som vinner upphandlingarna.
Svårt att göra vinst
Det var alltså ett avtal som var svårt att göra någon vinst på för Bravida, då en elektriker kostar betydligt mer per timme, därför behövde avdelningen i Malmö hitta andra sätt att tjäna pengar på avtalet.
Fakturorna till regionen saltades med arbetstimmar som aldrig hade utförts. Enligt förundersökningen utnyttjades även inhyrda arbetare och lärlingar som kostade mindre än en fullbetald elektriker.
”Det de har gjort är att de har handlat upp (bemanningsanställda, reds anm), det rör sig om många timmar, men de får inte 399:- i timmen utan de har fått 350:- och så har man tjänat pengar emellan”, förklarar Bravidas tidigare chefsjurist i förhören.
Det var efter att en visselblåsare kontaktat regionen med en inspelning han gjort med sina chefer under ett möte där han uppmanas att fuska med timmar mot regionen som det hela uppdagades.
Regionen lät ett revisionsbolag genomföra en utredning som stödde anklagelsen om fusk. Även Bravida genomförde en utredning, som även den påvisade att arbetstimmar som aldrig utförts lagts på fakturorna till regionen.
Polisanmäls
Det hela polisanmäls, såväl av regionen som av Bravida själva. Ekobrottsmyndigheten gör även de en utredning.
Den visar att Bravida och dess avdelning i Malmö har överfakturerat Region Skåne med 4 235 timmar, vilket motsvarar ett belopp om 1 800 000 kronor plus moms. Det här har nu Bravida återbetalat till regionen.
Men en uppgiftslämnare uppger i förhör att han tror att det bör läggas till en nolla på den siffran gällande överfaktureringen. Detta baserat på hur länge avtalet funnits. Enligt regionens upphandlingschef är avtalet värt över 100 miljoner kronor och bara under 2023 fakturerade Bravida Region Skåne 48 miljoner kronor.
Uppgiftslämnaren säger även till utredarna att material som aldrig använts faktureras.
”Felsökning, man kan skriva vad som helst, det är ingen som kollar detta.
Deras marginaler på inköpta varor är hög. Det är fri prissättning. Exempelvis en timer som köps in för 400 kr säljs för 2500 kr.
Förhörsledaren: Men hur fungerar det när man inventerar?
– De vet inte vad inventering är. Någon har betalat materialet, troligen Regionen. Det är deras grejer. Då tar man betalt en gång till. Det är sjukt.”
”Den berömda manualen”
Bravida använder sig av tidsrapporteringssystemet Handyman, och i förundersökningen ingår något som kallas ”den berömda manualen” som visar hur det går att fuska med timmar i systemet.
Frågan om vem som utformat manualen är intressant för utredarna.
I förhöret med en av de åtalade förnekar han först någon vetskap om detta, men efter ett avbrott där han talar med sin advokat vänder han helt:
”BB tillfrågas återigen om vem som gjort denna manual och på vems initiativ.
BB uppger att han inte vet. Han minns inte att han har gjort den.
Paus förhöret kl 10.11 med anledning av att BB vill tala med sitt biträde.
Förhöret återupptas klockan 10.21.
BB uppger att han har upprättat manualen när han skulle gå på semester år 2022.”
Den åtalade chefen förklarar för utredarna att han gjort manualen efter påtryckningar från sin chef, AA. Den chefen förnekar dock i sin tur helt kännedom om manualen, han har aldrig sett den, bara läst om den i media.
Personligt intresse för fakturor
Enligt åklagaren fanns det ett personligt intresse för de åtalade att salta fakturorna: pengar. Inte minst för AA, som är den åtalade chef med högst ansvar.
Det bonussystem som finns för tjänstemän inom Bravida (vanliga arbetare i Bravida har inget bonussystem) är särskilt lukrativt för höga chefer. Av förundersökningen framgår att den aktuella chefen fått stora bonusutbetalningar de senaste åren.
De beräknas på avdelningens resultat. Under 2021 fick den höga chefen 598 628 kronor i bonus, året efter 514 773 kronor och under 2023 lite lägre: 459 196 kronor i bonus.
Två av de före detta cheferna på Bravida åtalas för grovt bedrägeri och den tredje för stämpling till grovt bedrägeri. Samtliga förnekar brott. Rättegången förväntas enligt åklagaren kräva fem rättegångsdagar.
Fotnot: Redaktionen har anonymiserat initialerna på de personer som uttalar sig i förhören. XX, BB och AA är alltså inte de åtalades riktiga initialer.