Det var på fredagen som det amerikanska utrikesdepartementet meddelade att de nu terrorklassat Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och samtidigt klassade tre av organisationens ledare som ”globala terrorister”.

Det rör sig om Pär Öberg, Fredrik Vejdeland och Robert Eklund. 

Pär Öberg var medlem i Elektrikerförbundet, men uteslöts 2016.

”Förbundsstyrelsen fick in en anmälan från vår lokalavdelning, där medlemmar ifrågasatte hur han kunde vara medlem. Efter att han hade fått yttra sig, så uteslöt vi honom från den 1 juli. Hans värderingar går inte ihop med våra värderingar”, sade dåvarande förste vice ordförande i Elektrikerförbundet Pelle Waern, till tidningen vid tiden för uteslutningen.

Var anställd i Ludvika

Per Öberg uttalade sig också i tidningen.

”Det är förskräckligt, Det är åsiktsförföljelse. Elektrikerförbundet trakasserar oliktänkande. Jag uppfyller kriterierna för människors lika värde mer än det här zionistliberala samhället gör. Det är Elektrikerförbundet som svikit sina ideal”, sade Pär Öberg då.

Pär Öberg hade vid tidpunkten en anställning på ett mindre elföretag i Ludvika och var sedan 2014 medlem i Svenska Elektrikerförbundet.

”Hotar medborgarnas säkerhet”

Konsekvensen av att USA nu terrorklassar NMR och de tre ledarna innebär att amerikanska företag och privatpersoner generellt förbjuds till ekonomiska transaktioner med ledarna. 

Eventuell egendom och ägarintressen som de har inom amerikansk jurisdiktion kommer även att blockeras.  

NMR beskrivs av det amerikanska utrikesdepartementet ha en plattform som är ”öppet rasistisk, invandringskritiskt, antisemitiskt och anti-LGBTQI+”. 

”Gruppens medlemmar och ledare har utfört våldsamma attacker mot politiska motståndare, demonstranter, journalister och andra uppfattade fiender. NMR-medlemmar har också tagit steg för att samla och förbereda vapen och explosiva material, inklusive för gruppens räkning och för att komma närmare sina mål. Dessutom har NMR organiserat träning i våldsamma taktiker, inklusive fysisk närstrid och knivslagsmål”, skriver amerikanska UD och tillägger att NMR har utfört eller har försökt att utföra terrorhandlingar som hotar såväl USA:s som de amerikanska medborgarnas säkerhet.