– Det var efter det ”obligatoriska omvalet” av tjänstepensionen 2009 som vi började inse hur dålig kunskapen var ute bland medlemmarna om hur pensionssystemet fungerar, berättar Anders Kristiansson, förtroendevald för Elektrikerna i Skåne.

År 2009 var det beslutat att alla privatanställda arbetare med avtalspension SAF-LO i sina kollektivavtal skulle göra ett obligatoriskt omval av sina pensionsplaceringar, men valdeltagandet blev lågt.

De som inte gjorde något val fick sina pensionspengar placerade i en traditionell försäkring hos AMF.

– Många förstod inte att de borde ha agerat, så vi sa att ”då gör vi något”, berättar Anders Kristiansson.

De förtroendevalda i avdelning 8 gick ut på arbetsplatserna i Skåne och bjöd in till pensionsutbildningar, de första ägde rum 2010, alltså över tio år sedan.

– Det gick jättebra, så vi har fortsatt med det, säger Anders Kristiansson.

Vad är det som de flesta medlemmar inte vet om pensionen?

– Allt. Det är därför vi även har individuell rådgivning under utbildningarna.  

Det är de yngre, som börjar få in sina pensionsavsättningar nu, som behöver veta hur det fungerar.

Anders Kristiansson, förtroendevald för Elektrikerna i Skåne

– Det bästa är att de yngre också kommer, ryktet om våra utbildningar har spritt sig. För det är de yngre, som börjar få in sina pensionsavsättningar nu, som behöver veta hur det fungerar.

– Vi pratar även om andra försäkringar som ingår i medlemskapet, om de har haft skador så hjälper vi dem att få ersättning, och vi berättar om vår juristförsäkring.

Vad är största missuppfattningen om pensionssystemet?

– Att det funkar av sig själv, att du inte behöver göra något. Och så kan det kanske vara, men det är bra att veta hur det fungerar. För livet förändras, och det kan vara saker du behöver tänka på då, som om du skaffar familj, då kanske du vill ha ett återbetalningsskydd?

Ett långsiktigt sparande

I ett konferensrum på Folksam i Malmö sitter ett tiotal elektriker från bland annat Bravida prenad och APQ el, åldern varierar från 20-årsåldern till 64. Längst fram står Anders Johansson, Key account manager vid Folksam. Han säger:

– Ni känns inte så jätteintresserade av er premiepension, men om ni hade vunnit 400 000 och placerat dem i fonder, hade ni inte varit nyfiken hur de går? Pensionen handlar om ett långsiktigt sparande.

Han talar även om det viktiga med att arbeta på en arbetsplats med kollektivavtal för att få en rimlig pension när den dagen kommer.

Anders Kristiansson och Anders Johansson.
Anders Kristiansson, förtroendevald för Elektrikerna i Skåne, tillsammans med Folksams Anders Johansson.

Men även om att alla socialförsäkringssystem inte hängt med när pensionsåldern höjts, som a-kassan och arbetsskadelivräntan, som båda upphör vid 66 års ålder.

Den som vill och kan fortsätta jobba längre upp i åren kan välja att bara ta ut en del av sin allmänna pension, något som oftast är lönsamt.

–  Du får ett högre grundavdrag i deklarationen, och ett dubbelt jobbskatteavdrag, och under de år du fortsätter jobba betalas det in till din allmänna pension, förklarar Anders Johansson

Många missar att betala in

Under pensionsutbildningarna, som de förtroendevalda och Folksam leder tillsammans, visas hur medlemmarna kan kontrollera att rätt pensionsinbetalningar gjorts.

Varje arbetsgivare ska dels betala in de 4,5 procent i pensionsavsättning som är avtalat mellan Svenskt näringsliv och LO, dels de extra pensionsavsättningar som gäller i Elektrikernas avtal: 1,5 procent på Installationsavtalet och 1,7 procent på Kraftverksavtalet.

Dessutom, på löner över brytpunkten, för närvarande 554 000 kronor per år, ska 31,5 procent sättas av till pensionen, den så kallade ”turbopensionen”.

Vi har hittat en hel del pengar åt medlemmarna under de här utbildningarna, där inbetalningarna varit fel.

Marcus Frej

– Vi har hittat en hel del pengar åt medlemmarna under de här utbildningarna, där inbetalningarna varit fel, berättar Marcus Frej, interimsordförande för avdelning 8.  

– Det har bara varit en enda kurs vi inte har hittat någon fel inbetalning, säger Anders Kristiansson och tillägger:

– Jag har alltid trott att det handlar om mindre företag som missar att betala in rätt pension åt de anställda, men det handlar även om stora koncerner. I Karlskrona i fjol hade vi tre killar från en av de stora koncernerna på kurs, de hade noll på sina senaste pensionsbesked, inget var insatt. Förbundet drev ärendet mot bolaget, och vad jag vet har de nu fått det de ska ha.