Det var i februari 2021 som en anställd vid ett skogsföretag i Alvesta hittades liggande på en rullbräda, fastklämd mellan golvet och en truck som vägde omkring 17 ton. Den anställde dog av sina skador.

Enligt åklagaren vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål berodde det på att en kollega ett par timmar tidigare hade lyft upp trucken med hjälp av en domkraft, för att byta pinnbultar på de främre hjulnaven.

Kollegan hade sedan lämnat trucken i upplyft läge utan högerhjul. Av okänd anledning lossnade domkraften, så att truckens högersida började lutade nedåt och klämde fast den anställde.

Saknades rutiner

Åklagaren menar att om det funnits tillräckligt tydliga rutiner eller instruktioner att använda pallbockar och stoppklossar, eller motsvarande säkerhetsåtgärder, för att förhindra att fordon i upplyft läge okontrollerat kommer i rörelse eller faller ned under arbetsmomentet, då hade olyckan sannolikt inte inträffat.

Därför ska skogsföretaget betala en företagsbot på tre miljoner kronor.

Dödsolyckor på jobbet 2021

Listan över dödsolyckor kommer från Arbetet.