Du har blivit utsedd till Årets fackliga person i Luleå, en kommentar tack!

– Jag såg inte det riktigt komma. Jag är ju aktiv i Elektrikerförbundet, och inte så mycket utöver det. Jag har sett att man kan nominera till priset, och har väl tänkt att det där priset är för dem som engagerar sig över hela LO eller så. Men tydligen inte, för jag fick ju priset.

I nomineringen står det att du ”har ställt upp dag som natt och kämpat med ett brinnande engagemang för medlemmar och förtroendevalda”, är det något du känner igen?

– Det stämmer att jag lägger ned tid utanför arbetstid, det är inget snack om det, och engagemang har jag ju massvis.

– För mig handlar det mycket om att sprida kunskap och information. Det finns massor av elektriker, och arbetare i stort, som inte får ens det de har rätt till enligt avtal, för de har ingen aning om vad som står i avtalen. Så jag försöker hela tiden informera och väcka engagemang för avtalen, sprida kunskap till fler personer.

Hela nomineringstexten

”Personen som har blivit nominerad till årets fackliga i Luleå kommun har varit drivande inom sitt förbund genom sitt goda arbetssätt och välvilja och ställt upp dag som natt och kämpat med ett brinnande engagemang för sina medlemmar och förtroendevalda.

Sven Ericsson-Sundström är förtroendevald inom Elektrikerna och är genom sitt sätt att arbeta en god förebild och ambassadör för andra förtroendevalda.

Han är kreativ, nytänkande och lyfter andra människor. En eldsjäl som är genuint engagerad.

Sven har jobbat med ett gott engagemang för demokratin och medlemmarnas värde där han varit en otrolig förebild för andra förtroendevalda.

Han har även med sitt engagemang lagt en god grund för en framgångsrik rörelse och god framtid för medlemmarna och verksamheten där han är en inspiration och ett föredöme för alla medlemmar.”

Hur har du arbetat?

– Framförallt har jag jobbat med klubbar och förtroendevalda i Norrbotten, jag har försökt få dem att förstå kopplingen, att det är viktigt att de skickar sina kollegor till utbildningar, för annars kommer de inte ha kunskapen om hur de ska ta betalt för sig själva och varför de ska vara medlemmar. ”För om era kollegor inte är medlemmar, hur ska ni kunna få bra betalt i framtiden? Då kommer dessa kollegor i princip att lönedumpa era löner och villkor”.

Det står även i nomineringen att du är nytänkande, känner du igen det?

– Det kanske handlar om att jag tittar på vad som funkar bäst, och inte på hur man brukar göra, men jag skulle inte påstå att jag hittat på något revolutionerande.

Många ringer och frågar fast de redan egentligen kan svaret, så mycket handlar om att stärka dem.

Sven Eriksson Sundström, Vk28

– Jag försöker ofta få dem som ber om hjälp att lösa problemen själva. Jag informerar om var de kan hitta svaren på frågorna, till exempel var i avtalet. De flesta kan mycket mer än vad de tror att de kan. Många ringer och frågar fast de redan egentligen kan svaret, så mycket handlar om att stärka dem.

Du har nyligen lämnat dina uppdrag som VK-ledare för VK28 och din plats i förbundsstyrelsen. Hur kommer det sig?

– Jag vill inte lägga ned så mycket tid som uppdragen krävde. Jag vill fortsätta jobba, jag är ju elektriker och det vill jag fortsätta med. Men jag har kvar mitt uppdrag i Sektion 102, östra Norrbotten. Det är främst där jag försöker arbeta fackligt. Jag sitter även kvar i klubbstyrelsen på Eitech i Luleå. Sedan har jag även ansökt till universitetet, till en utbildning till fysioterapeut. Vi får se hur det går.

Vad innebär priset?

– Det är inga pengar, men ett diplom, och äran. Jag blev väldigt förvånad när jag fick veta att jag fick priset. Det var inget jag hade räknat med, men samtidigt väldigt roligt, att det uppmärksammas att man lägger ned tid och engagemang.

Sven Eriksson Sundström

  • Bor: Luleå
  • Ålder: Fyller 39 i sommar
  • Arbete: Eitech Luleå, fd El och industrimontage. Nästa år blir det 20 år i yrket. Jag trivs fortfarande, men vill gärna se om det även finns andra saker som passar mig.
  • Därför engagerade jag mig fackligt: Det var en äldre förtroendevald som kom och pratade med oss på firman, och sa att det vore bra om vi hade någon som förhandlade lokalt på företaget, därefter började jag gå utbildningar och engagera mig allt mer. Det var runt 2007.
  • Fritiden: Jag har spelat fotboll hela livet. I dag spelar jag i division 3, med Notvikens IK.