Fixa beredskap hemma – preppern Jacobs lista på krisberedskap
Hur förbereder man sig bäst för en eventuell samhällelig katastrof? Jacob Törnfeldt är både elektriker och prepper. Här delar han med sig av sina bästa tips.
– Mycket av det vi vanligtvis räknar med ska fungera är bundet till att elsystemet fungerar. Därför är det bra att planera och se till att allt sådant funkar, säger han.
Scrolla ned för att se Jacobs listor med tips
Det finns vissa personer som är särskilt väl förberedda på om kriget eller krisen kommer. De brukar kallas ”preppers”. Jacob Törnfeldt, elektriker på Midroc i Borlänge, är en av dem.
– Det kan hända saker i Sverige, det behöver inte bli krig, utan till exempel storskalig elbrist. Då kan det vara bra att ha sådant som bensindunkar och vatten hemma, säger han.
Jacob Törnfeldt kallar sig själv prepper, och till skillnad från många andra preppers har han inga problem med att berätta om sitt intresse.
– Det var nog för åtta-nio år sedan som jag började. Jag såg på tv att det var bra att vara förberedd om det skulle bli strömavbrott, så att man hade mat och vatten hemma.
Kontanter, mat och bensindrivet elverk
Sedan dess har han lärt sig allt mer om hur han bäst förbereder sig för en eventuell samhällelig katastrof. Bland annat att det är bra att ha tillgång till kontanter.
Något som blev tydligt för fler än bara preppers i somras, när Coops betalningssystem slutade fungera.
Om elen försvinner så är mitt yrke värdelöst. Då hade det varit bättre om jag varit snickare.
I sitt prepperförråd, som han har i jordkällaren på gården, finns sådant som mat och vatten, men även ljus, varma kläder och filtar och en hel del mer avancerade prylar som ett bensindrivet elverk, en vedeldad bärbar kamin och en campingdusch.
– Jag har aldrig tänkt att jag ska överleva jordens undergång, det är inte sådan prepping jag håller på med. För mig handlar det om yttre omständigheter som man inte kan påverka själv, det är sådant jag försöker förbereda mig inför. Som större strömavbrott, eller fel på vattnet. Jag vill kunna klara mig själv, om något skulle gå snett.
Så förbereder du dig för en större samhällelig kris:
Jacob Törnfeldts tips till dig som vill vara förberedd ✔︎ Först bör man fundera över vad man har för förutsättningar. Bor du i lägenhet kanske du inte har plats för så mycket mer än vatten, mat, varma kläder och ljus.
✔︎ Själv är jag väldigt lat och köper mest burkmat, som snabbnudlar och ärter och fläsk. Men jag har även sett till att bunkra energi som går snabbt att få i sig, som powerbars.
✔︎ Har du en vattenkälla nära huset, som en flod eller sjö, behöver du inte bunkra särskilt mycket vatten. Vi har väldigt bra vatten i Sverige, så det kan räcka om du köper vattenreningstabletter.
✔︎ Övrigt som kan vara bra att ha är kontanter, vevradio, trangiakök, oljelyktor, yxa och såg.
Förbereder för strömavbrott
Har du någon gång haft nytta av dina förberedelser?
– Ja, vattnet ett par gånger, en gång kom det bara brunt vatten ur kranen, när kommunen hade spolat rören utan att kommunicera ut det till medborgarna. Och när vi har haft strömavbrott har jag bland annat haft nytta av stearinljusen.
Vad skulle du ge för tips till den som vill vara förberedd inför större kriser?
– Mycket av det vi vanligtvis räknar med ska fungera är bundet till att elsystemet fungerar, därför är det bra att planera och se till att allt sådant funkar. Jag har bland annat köpt ett bensindrivet elverk så att kyl och frys fungerar även om elen slås ut. Om du blir utan el är det bra att ha vatten, matkonserver, ljus, ficklampor, varma kläder och filtar.
Skulle du säga att du som elektriker har en fördel att klara av eventuella kriser?
– Det lilla jag kan göra är att koppla om i centralen, men om elen försvinner så är mitt yrke värdelöst. Då hade det varit bättre om jag varit snickare.
Jacobs prepperförråd
- Mat (burkmat, snabbnudlar, ärtor, fläsk samt snabb energi såsom powerbars)
- Vatten
- Vattenreningstabletter
- Ficklampor
- Stearinljus
- Oljelyktor
- Varma kläder
- Filtar
- Bensindrivet elverk
- Vedeldad bärbar kamin
- Campingdusch
- Kontanter
- Vevradio
- Trangiakök
- Yxa
- Såg
Många preppers vill vara hemliga
Jacob Törnfeldt säger att han är med i vissa preppersgrupper på sociala medier, men att det är ett ”svårt community att vara med i”.
– Det är väldigt många som är emot att man berättar att man är prepper. De menar att det riskerar att leda till att du rånas på allt du har, när apokalypsen väl kommer, och då har alla förberedelser varit förgäves. De menar att djungelns lag kommer att råda så fort elen försvinner.
– Men jag tror mer på att sprida kunskap och att få fler att inse att det kan vara bra att ha beredskap hemma om något skulle hända. Jag tvivlar på att någon kommer att anteckna mitt namn och sedan leta upp mig om flera år, vid en eventuell kris.
Vill kunna hjälpa grannarna
Han ser sig inte som en typ av prepper som förbereder sig för att ensam överleva en katastrof.
– Det är som facket, ensam är inte så stark. Jag tänker att det är väl bra om vi hjälps åt och bunkrar upp lite grann, så vi kan hjälpa våra grannar om det skulle hända något.
Jacob Törnfeldt
- Ålder: 26 år
- Bor: På en gård i Solvarbo, Gustafs i Dalarna. ”Det är sambons mormors barndomshem.”
- Familj: Sambo och en sju månader gammal son
- Arbete: Elektriker på Midroc/Granitor i Borlänge
- Därför är jag elektriker:
– Jag ville inte sitta bakom ett skrivbord och arbeta, så jag kollade runt lite och såg att det gick att tjäna bra med pengar som elektriker. Jag hade först tänkt starkström, men var i så fall tvungen att flytta upp till Kiruna, och det ville jag inte. Så det blev el-linjen i Falun. - Facket: Aktiv i VK21 och försäkringsinformatör i klubben på jobbet.
– Jag blev indragen av vk-ledare David Aura. Han startade en fackklubb på vårt tidigare jobb och jag hakade på.
– Det som är lite tråkigt med den fackliga verksamheten är att man sällan kan välja och vraka bland personer som kan tänka sig att ta på sig ett uppdrag. Det blir mer att man pekar på någon med hela handen och säger att nu är det din tur att ta på dig ett uppdrag.
Text: Anna Norling
Foto: Tomas Nyberg