Under sommaren har jag haft besök av min dotter som sedan 2008 bor i Toronto, Kanada. När någon frågar varför hon bor så långt borta, brukar jag lite skämtsamt säga att det beror på att hon träffade en kanot (kanadensare) under tågluffande.

Nu tillbringade hon sex veckor här i Sverige, vilket var jättestort för mig då vi inte setts fysiskt på två år på grund av denna jäkla pandemi. 

Hur kunde hon tillbringa sex veckor här när man enligt lag bara har två veckors semester i Kanada, fast med kollektivavtal tre veckor? Jo naturligtvis via ny teknik.

Många har kunnat jobba hemifrån sedan covid19 slog till, eftersom tekniken inte sätter gränser vid nationsgränsen. Kanske kommer det att bli vanligare nu?

De flesta i vanliga arbetaryrken som elektriker har ju inte kunnat göra det.

Tydligen klarar bilisterna inte av att vänta några minuter när man stängt av en vägbana utan att hota och kasta ut sig elakheter.

Ronny Wenngren

Kanske någon av er som jobbar med service kunnat vägleda en kund hemifrån per telefon om hur kunden kan kolla till exempel huvudsäkringarna, men det är ju ingen skillnad mot hur det var tidigare.

Det är mycket som förändrats i yrkeslivet, såg på nyheterna att SEKO:s medlemmar som jobbar med vägbyggen tycker att miljön blir allt hotfullare.

Tydligen klarar bilisterna inte av att vänta några minuter när man stängt av en vägbana utan att hota och kasta ut sig elakheter mot dom som faktiskt bara gör sitt jobb. Dessutom handlar det ju om att de skall göra vägen tryggare och säkrare för oss trafikanter.

Kan inte låta bli att fundera lite över det där, att på vissa områden krävs det omedelbara insatser för att höja säkerheten. Tänker till exempel på eländet med dessa skjutningar som sker, där höjs röster med all rätt förstås, att något måste göras.

När det gäller de som jobbar för att faktiskt höja säkerheten, som vägarbetarna gör, så får de glåpord och utsätts för hat. Märkligt det där.

Man måste ändå ha i åtanke att cementen från Gotland bara utgör en promille av världsproduktionen.

Ronny Wenngren

De kan ju inte heller välja att jobba hemifrån, men som de själva säger i TV-intervjun: ”Det är en förändring av hur folk uppför sig. Tyvärr till det sämre!”

En annan aktuell sak just nu är väl frågan om brytningen på Gotland för att tillverka cement. Byggbranschen framställer det som ett katastrofläge som hotar göra tusentals arbetslösa, även elektriker.

Jag har ingen aning om konsekvenserna av fortsatt brytning, men det pratas ju om saltvatteninträngning i grundvattnet vilket tycks låta illavarslande om människor skall kunna bo där.

Man måste ändå ha i åtanke att cementen från Gotland bara utgör en promille av världsproduktionen, så det finns nog att köpa fast från andra leverantörer.

Vår miljö är ju också viktig, eller hur?