Semestern står för dörren och vädret ger inte mycket kvar att önska. Hjärnan börjar lite smått vänja sig vid tanken på en stundande ledighet.

För mig kommer sommaren innebära ett högt glassintag, en ny familjemedlem i form av en kattunge och en och annan dagsutflykt. 

Det senaste året har förhandlingarna med Svenskt Näringsliv om LAS och omställningsförsäkringarna varit ett återkommande tema i mina ledare.

Jag hade nog önskat att jag slapp skriva om frågan än en gång, men det som hände häromveckan fick bägaren att rinna över.

LO begärde, som ni alla vet, förhandling med Svenskt Näringsliv 2015 för att lösa en rad frågor kring tryggheten på jobbet, och omställningen mellan jobb.

Tjänstemännen äventyrade således alla våra medlemmars möjlighet till omställning.

Urban Pettersson, förbundsordförande Elektrikerna

Efter valet 2018 förändrades läget, i och med januariavtalet, som kom att påverka de begärda förhandlingarna. Sedan dess har förhandlingar pågått i olika omfattning fram till hösten 2020, då LO lämnade förhandlingarna, varvid två LO förbund valde att gå vidare i förhandlingarna själva.

Efter att de två förbunden nådde en överenskommelse med Svenskt Näringsliv har vissa frågetecken uppträtt, som lett till att LO gemensamt återigen begärt förhandling för att kunna lösa de frågorna som än så länge är olösta.

Det förhandlingen i grund och botten nu handlar om är att möjliggöra för LO-förbunden att få del av de omställningssystem som legat till grund för tidigare förhandlingar.

För några veckor sedan träffades LO och Svenskt Näringsliv för att inleda förhandlingar om omställningsfrågorna. Till LO:s stora förvåning var även tjänstemännen genom PTK representerade vid förhandlingen.

PTK:s agerande vid förhandlingsbordet riskerade dessutom att försvåra för LO och Svenskt Näringsliv att komma framåt i förhandlingarna. Tjänstemännen äventyrade således alla våra medlemmars möjlighet till omställning.  

Jag hoppas att tjänstemännen under semestern får tid att reflektera över sitt agerande.

Urban Pettersson, förbundsordförande Elektrikerna

Som ett resultat av detta har Livs pausat sin samverkan med Facken inom industrin för att markera mot tjänstemännen. Bland annat Pappers och Fastighets har gjort stöduttalanden till Livs beslut.

Här vill även jag ställa mig bakom Livs beslut, och tydligt markera mot PTK. Ni ska ge fan i att obstruera våra förhandlingar.

Jag hoppas att tjänstemännen under semestern får tid att reflektera över sitt agerande. Det finns bara en part som tjänar på att vi hamnar i konflikt med varandra, och det är motparten.

Jag kommer med all säkerhet få anledning att återkomma till omställningsförhandlingarna i framtida ledare, men nu ska ni få en paus över sommaren.

Jag hoppas att dina tankar kan börja röra sig mot semestern, och kanske till och med en höst då vi kan börja träffas igen. Vi har stora uppgifter framför oss, men först ska vi få njuta av glass, sol och avkoppling.

Jag vill önska alla anställda, förtroendevalda och medlemmar en riktigt skön sommar.