– Jag har varit på några klubbmöten här omkring efter beslutet, och det är många av våra medlemmar som är oroliga över vad det här kommer att innebära i det längre loppet, säger David Aura, VK-ledare i Dalarna.

Han utvecklar:

– Bruket har ju alltid funnits där och det här tar ju på folk, även om de inte jobbar där själva så har de anhöriga eller bekanta som arbetar på pappersbruket. De är också oroliga över att det kommer att påverka den lokala konjunkturen. Om många går på a-kassa blir det inte så många som har råd att renovera hemma till exempel.

Det som är bra med vårt yrke är att vi kan jobba nästan vart som helst, så vi kan på ett annat sätt värja oss mot sådant här.

David Aura, VK-ledare i Dalarna

David Aura tillägger dock att elektrikeryrket fortfarande är ett bristyrke, nationellt sett.

– Det som är bra med vårt yrke är att vi kan jobba nästan vart som helst, så vi kan på ett annat sätt värja oss mot sådant här, mer än vad en fabriksarbetare kan göra på ett pappersbruk.

– Om jag ska ta min egen far som exempel så jobbade han på stålverket här i Långshyttan och valsade rostfri smalplåt i 35 år. På fabriken i Långshyttan var man förmodligen bland de bästa i världen på just detta. Men när de där jobben försvann så fanns det ingen efterfrågan på sådana som honom längre. Sådant utsätts inte vi elektriker för i samma utsträckning. Vi kan få nya uppdrag.

I Långshyttan har nya industrier slagit upp sina portar. Något som inneburit att det skapats nya jobb, inte minst för elektriker.

– Som elektriker, så fort det flyttar in någon ny aktör i de gamla lokalerna, så ska det ju göras jobb där, säger David Aura och fortsätter:

Det här visar samtidigt hur viktigt det är med samverkan mellan fack och politik, att man kan hjälpas åt med sådant som omställning.

David Aura, VK-ledare i Dalarna

– De jag är mest orolig över är fabriksarbetarna som nu blir av med sina jobb. Men jag hoppas att några av dem som blir av med jobbet tar och utbildar sig till elektriker istället. Det här visar samtidigt hur viktigt det är med samverkan mellan fack och politik, att man kan hjälpas åt med sådant som omställning.  

Vad hände med din pappa efter att stålverket lades ned?

– Han skolade om sig till busschaufför. Nu säger han att han önskade att han hade gjort det mycket tidigare. Han trivs väldigt bra.

Kvarnsvedens pappersbruk

Stora Enso planerar att stänga massa- och pappersproduktionen i Kvarnsveden i Borlänge i år. Även bruket i Veitsiluoto i Finland stängs och totalt berörs 1 110 medarbetare, varav 440 på bruket i Borlänge. 

Främst producerar bruket i Borlänge papper till tidningar, magasin, kataloger, bilagor och detaljhandelsreklam.