Tidningen har tidigare skrivit om hur reglerna i den så kallade gymnasielagen inneburit svårigheter för ensamkommande som utbildat sig till elektriker och som på grund av att jobbmöjligheterna begränsats under corona-pandemin riskerar utvisning.

För Yousuf Rezai såg det ut att lösa sig till det bästa.

– Jag fick jobb direkt efter skolan. På det företag där jag gjorde min praktik, berättar Yousuf och tillägger:

– Jag trivdes jättebra, med kollegorna, jobbet, firman. Allt var bra.

Han berättar att han under dessa åtta månader har arbetat med det mesta en lärling förväntas arbeta med.

– Jag har dragit kabel, jobbat med centralerna i lägenheterna, allt möjligt.

Jag har kämpat jättemycket. Jag hade en fast anställning men så gick företaget i konkurs, och nu är jag jättestressad och orolig.

Yousuf Rezai, elektriker

Han har fullgjort sina 1600 lärlingstimmar och väntar på att få sitt certifikat från ELY. Det ska komma i mitten av april. Då är han förstaårsmontör.

Men företaget begärde sig själva i konkurs för två veckor sedan, och det kan få stora konsekvenser för Yousuf.

Ansökan om uppehållstillstånd skickade han in till Migrationsverket i höstas, men handläggningstiden har dragit ut på tiden.

Hade Migrationsverket hunnit fatta sitt beslut innan konkursen hade Yousuf med stor sannolikhet fått stanna i Sverige. Nu ser det betydligt mörkare ut.

– Jag har sökt mängder med jobb sedan konkursen, säger han och tillägger att han bor i Järfälla i Stockholm och söker alla jobb, inklusive jobb med pendlingsavstånd.

Yousuf har inte legat på latsidan, utan har den senaste veckan tagit truckkörkort för att öka sina chanser för att till exempel få ett jobb på ett lager. Han har även ett teoriprov för B-körkort inbokat i början av sommaren.

Jag har sökt mängder med jobb sedan konkursen.

Yousuf Rezai, elektriker

Han kontaktar alla möjliga företag för att visa sitt intresse, men på grund av Corona så har det varit svårt att få träffa de ansvariga på företagen.

Skulle Yousuf få avslag på sin ansökan skulle han utvisas till Afghanistan, där han visserligen är född, men inte bott i sedan han var två år.

Han är uppvuxen i Iran, dit han och hans familj flydde i början av 2000-talet och där levde som papperslösa flyktingar. I Afghanistan har han ingen, talar inte språket och vet inte hur landet fungerar.

– Jag har kämpat jättemycket. Jag hade en fast anställning men så gick företaget i konkurs, och nu är jag jättestressad och orolig, säger Yousuf Rezai.