– Jag ska prata med Sven Höckert imorgon för att se om vi behöver gå vidare med ett skyddsstopp, säger Kim Berglund, Målarna, till tidningen på torsdagskvällen.

Två företag utför måleriarbete på Northvolt 1 och på ett av företagen har fem målare smittats med covid-19.

På torsdagen anordnade Skellefteå kommun en livesänd information om situationen. Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, berättade att de på siten jobbar med att minska smittspridningen genom socialdistansering, hygien och sanitetsfrågor, testning och begränsning av externt besök.

Jesper Wigardt
Jesper Wigardt är kommunikationschef på Northvolt.

– Efter jul testade vi alla som kom tillbaks men senare har något mer dramatiskt skett. Efter rekommendationer från regionen har vi utökat vår testverksamhet.

Mathias Hansson utomhus i snön, med arbetsplatsen i bakgrunden

Northvolt-bygget

Elektriker på Northvolt död i covid 19 – facket kan stoppa bygget

Nyheter

Under torsdagen gjordes 200 tester varav 6 procent var positiva. Sedan årsskiftet har 4 000 tester tagits varav 5 procent var positiva.

Det finns uppgifter att anställda hos underleverantörer inte har rätt till sjukförsäkring. Vid informationen ställdes frågan på vilket sätt Northvolt säkerställer att deras underleverantörer följer kollektivavtal.

– Uppgifterna förvånade oss. Vårt krav är att underleverantörerna ska följa kollektivavtal och svensk lag. Vi kommer att undersöka detta vidare.

Northvolt fick också frågan vilket ansvar de som beställare känner för att underleverantörer och deras underleverantörer följer restriktionerna.

– Det är vårt ansvar och därför vi jobbar hårt med kommunikation och information.

De som är anställda av Northvolt och inte får gå till jobbet på grund av de nya reglerna kommer fortsatt få lön och Jesper Wigardt förutsätter att det gäller även för anställda hos underentreprenörer.