Urban Pettersson

Urban Pettersson, ordförande för Elektrikerna.

Hur förklarade Kommunal och IF Metall sina beslut att ändå gå med i uppgörelsen?

– De sa ungefär att de uppfattade det som att de samordnade förhandlingarna var slut, så då var det fritt fram att köra. Vad vi andra då säger är att: ”det här får ju väldigt stora konsekvenser för oss”. Och det svarade de väl inte riktigt på.

– Jag upplever det som att Metall länge har varit ganska tydliga med vart de har varit på väg.

En hand som trycker på en nödstopp-knapp

Frågan om förändringar i Las

IF Metall och Kommunal ansluter sig till Las-uppgörelsen

Nyheter

Kan du utveckla?

– Man har ju hört tonen i deras förbund, att det här med omställning, att deras medlemmar ska kunna utbilda sig om de blir av med jobbet, är väldigt viktigt för dem. Och när det inte blev något i våra förhandlingar så vill de gå vidare med det.

– De ser att det finns risk för nedläggning av vissa fabriker, och då måste deras medlemmar ta vägen någon annanstans. För vår del handlar det oftast inte om det. Utan om en tillfällig svacka, de allra flesta kan komma tillbaka när konjunkturen vänder. Så det är en skillnad där.

Hur länge har du sett IF Metall vilja detta?

– Det tycker jag att man förstod redan den kvällen, i mitten av oktober, när vi röstade nej. De sa något om att ”nu måste vi fundera över hur vi ska ta det här vidare”.

Så fort LO-samordningen faller samman så är de där och kliver över utan bekymmer.

Hur förklarade Kommunal sig?

– De är svårare att förstå faktiskt. Det är ju Kommunal som varit drivande i många frågor, som satt streck i sanden om vad LO inte får kliva över. Men så fort LO-samordningen faller samman så är de där och kliver över utan bekymmer. Så där har jag väldigt svårt att förstå varför de har svängt. Och jag tycker inte att de har kunnat förklara det för mig.

Ett montage med de sju förbundsordförandena framför LO-borgen i Stockholm

Frågan om förändringar i Las

Sju LO-ordföranden: ”Sorgligt att S går vidare med LAS-förslag mot ett enigt LO”

Nyheter

Hur mår LO nu?

– LO är skakat, så får man väl ändå säga. LO har en viktig uppgift framför sig, att formera sig och skapa kraft. För som det är nu är så är kraften och förtroendet sargat.

– Men det är inte första gången det händer i historien. Det innebär ju inte att det är en omöjlig uppgift, men man får nog vara ödmjuk och släppa hang-ups för att hitta andra vägar så vi kan gå vidare ihop.

Vad skulle uppgörelsen mellan PTK, Svenskt Näringsliv, IF Metall och Kommunal innebära för Elektrikernas medlemmar?

– Det kan inte jag svara på i dag. För vi har fått vissa föredragningar men inte hela uppgörelsen. Men Elektrikerförbundet kommer inte ensamt att ansluta sig till det här. Om vi ska ändra förhållningssätt så kommer det att bero på att något har hänt, eller att hela LO beslutar sig för att gå med, det vill säga kvarvarande LO-förbund. Att vi hittar en väg tillsammans.   

Frågan om förändringar i Las

LO säger nej till slutbudet om LAS – detta händer nu

Nyheter

Hur känns det nu?

– Det är klart att det känns stökigt, det gör det. Men ändå någonstans så måste vi sätta oss ned och fundera innan vi rusar iväg åt något håll. ”Vad kan vi göra, vad bör vi göra och vad bör vi inte göra?”. Det är vad som går runt i mitt huvud hela tiden.

– Man måste också vara ärlig mot medlemmarna och säga att faktum är att den Las-strid vi har bedrivit är förlorad. Nu kommer det ju någon form av lagstiftning, det råder det inget tvivel om. Och då måste vi fundera över hur vi ska navigera i det nya landskapet. För medlemmarnas bästa.

Vi har en uppsägningsklausul som innebär att vi skulle kunna omförhandla avtalen om 17 månader.

Skulle ni kunna gå avtalsvägen?

– Vi får fundera. Men vi har en uppsägningsklausul som innebär att vi skulle kunna omförhandla avtalen om 17 månader.

Hur vill du förbättra anställningstryggheten?

– Det som är allvarligast för oss är förslaget om att arbetsgivaren ska få ökad möjlighet att göra undantag från turordningsreglerna, för det slår rakt in i våra ofta små arbetsplatser. Vilket i sin tur gör att betydelsen av begreppet saklig grund vid uppsägning minskar, för med lite fiffighet från arbetsgivaren så kan hen välja arbetsbrist istället och på så sätt hålla kvar dem hen vill ha kvar och välja bort dem som hen inte vill ha kvar.

– Det som är viktigt är att vi inte blir rättslösa utan att vi kan påverka hur våra medlemmar kommer ut ur sådana här situationer.

Kommer det att finnas ett LO kvar efter detta?

– Det är jag helt övertygad om att det kommer att finnas inom överskådlig tid. Sedan är ju frågan om vad LO blir för maktfaktor eller vad LO har för arbetsuppgifter, där är jag lite mer osäker. Men vi behöver ha en federation för att klara av att hantera vissa viktiga frågor. Vi har även ett behov av ett forum för att träffas och prata om våra olikheter och utmaningar så att vi faktiskt kan förstå varandra. Det ska man inte underskatta.

Känner du att IF Metall och Kommunals företrädare förstår Elektrikernas medlemmar?

– Nej, det gör jag faktiskt inte. Jag känner inte att de just nu tycker att de behöver ta hänsyn till våra medlemmar.

Vad tror du det beror på?

– Det vet jag faktiskt inte. Men jag gissar att det beror på att vi inte klarar av att gå förbi förbundsperspektivet, utan att vi bara ser till oss själva. Man ser till sina egna medlemmar främst. Det är det perspektivet som saknas, och det ska ju egentligen vara grundkittet för LO.