Det bästa med att vara förtroendevald för sin verksamhetskrets är att hjälpa och träffa människor. Att vara en resurs för medlemmarna vet jag är guld värt då jag själv upplevt den hjälpen.

David Wikström och Claes Thim i reflexjackor och hjälm

”Dags att börja prata med de andra elektrikerna på bygget”

Insänt

Vi har dock under en lång tid tappat medlemmar totalt. Det resulterar i minskade resurser till de befintliga medlemmarna.

Vi försöker vara ute så mycket som möjligt men tyvärr är vi alldeles för få förtroendevalda. Hur ska vi kunna bli fler som värvar? 

Hur ser samhället ut idag? Tryggheten är inte densamma som den var på 80-talet och vi ser en arbetsmarknad där man inte arbetar inom ett och samma yrke till sin pension.

Facket behövs mer än någonsin, men medlemmarna rullar inte in på löpande band. Vi måste helt enkelt göra mer för att få in nya medlemmar.

I El-ettan har vi upplevt att närvaro vid El-grossister samt att ringa studerandemedlemmar som man värvat på skolinfo gett positiva resultat.

David Wikström, medlemsvärvare El-ettan

Har vi behövt övertyga människor att bli medlemmar hos oss genom åren? Jo, visst har vi det och vi kan göra det igen!

Elsäkerhet och elfaror

Polisen tappade bort skydds­om­bud­ets an­mälan – ett år senare har inget hänt

Nyheter

Om vi ska analysera historien bara på El-ettan så fanns det betydligt fler klubbar tidigare. Klubbarna är den närmaste kontakten vi kan få.

Om vi jämför med i början på 90-talet hade vi cirka 100 klubbar i El-ettans område medan vi i dag har cirka 30 klubbar.

Samtidigt finns det fler företag i dag än då. Detta skapar naturligtvis ett problem för organisationen då ombudsmännen får mer att göra och det blir svårare att se till så att kollektivavtalen följs.

Vi måste helt enkelt vara ute mer från verksamhetskretsen för att få till en förändring. Medlemsvärvningen måste prioriteras.

I El-ettan har vi upplevt att närvaro vid El-grossister samt att ringa studerandemedlemmar som man värvat på skolinfo gett positiva resultat. 

Nästa steg?

  • Medlemsvärvning
  • Bilda Klubb
  • Inflytande
  • Självklar medlemsvärvning

För ska vi vända medlemskurvan så måste vi alla hjälpas åt.

Har du pratat med kollegan som inte är medlem och frågat om hen vill bli? Tillsammans lyfter vi varandra!

David Wikström, medlemsvärvare El-ettan

Ett frågetecken i en pratbubbla
Skriv en insändare – vinn en trisslott!

Har du en åsikt du vill framföra i ett debattinlägg, eller vill du dela med dig av text och bild från något som har hänt ute i din avdelning?

Skicka gärna ditt material till oss på elektrikern@lomediehus.se

Just nu lottar vi ut trisslotter bland dem som skickar in bilder till varje nummer.

Bild: Colourbox