(Texten uppdaterades 2020-09-15, kl. 08.40)

Förra torsdagen inleddes Elektrikernas stridsåtgärder mot företaget Hometec Security Gbg AB, med säte i Västra Frölunda. 

En byggnad med Folksams logga på, invid en bild på en strejkskylt och Verisures logotyp

Konflikten med Verisure och Hometec Security

Strejken i Göte­borg: Folk­sam bryter sam­arbete med larm­företag

Nyheter

Detta efter att förbundet under en lång tid försökt få företaget att skriva på en hängavtalsförbindelse på Larm- och Säkerhetsteknikavtalet.

Så har dock inte skett. I samband med förbundets varsel om stridsåtgärder ska arbetsgivaren istället ha utsatt medlemmarna för grova påtryckningar att byta fack från Elektrikerna till Unionen. 

Sedan strejken inleddes i förra veckan har flera röster höjts till stöd för Elektrikernas kamp för ett kollektivavtal.

När företag vägrar att teckna kollektivavtal, trakasserar och hotar fackligt organiserade anställda, då är det dags för arbetarrörelsen att slå tillbaka med full kraft.

Unga byggare

Utöver uttalanden från fackförbunden Kommunal, IF Metall och Elektrikernas australiensiska systerförbund ETU, som vi skrivit om tidigare, har även Fastighetsanställdas förbund uttalat sitt stöd.

Konflikten med Verisure och Hometec Security

”Arbetsgivaren tvingar våra medlemmar att byta fack”

Nyheter

”Företaget Hometec Security Gbg AB vill inte skriva kollektivavtal med Elektrikerförbundet för installatörer på företaget.

Det drabbar de anställda som i nuläget saknar möjlighet att hävda sin lön, arbetstider och ledighet i enlighet med Elektrikerförbundets kollektivavtal. Därför är Hometec Security Gbg AB nu satt i blockad.

Fastighets står bakom och stöttar blockaden. Tillsammans tar vi strid för rätten till schyssta villkor”, skriver förbundsledningen i ett uttalande.

Under måndagen gick även GS-fackets förbundsordförande Per-Olof Sjöö ut i ett uttalande på Facebook, och meddelar att GS ger sitt fulla stöd till Elektrikerna i deras konflikt mot Hometec Security.

Även GS-fackets avdelning 6 Väst har gått ut i en Facebook-video för att uttrycka sitt specifika stöd.

Att företaget dessutom pressat anställda att lämna fackförbundet gör mig rasande. Det beteendet kan aldrig accepteras.

Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads

Hotell- och restaurangfacket, HRF har också uttryckt sitt stöd för strejken genom en Facebookvideo och ett uttalande på sin hemsida.

”I detta står HRF helhjärtat och fullständigt bakom Elektrikerförbundet”, skriver förbundet bland annat i sitt uttalande.

Service- och kommunikationsfacket (Seko) stöder också strejken, och skriver på sin Facebooksida:

Seko står givetvis bakom Elektrikerförbundet i denna kamp och stöttar blockaden. Tillsammans tar vi fajten för schyssta villkor.”

Även Målarna uttrycker sitt stöd i ett Facebookinlägg.

”Målarna står alltid bakom kampen för rättvisa och därför står vi självklart bakom och backar blockaden. Kämpa Elektrikerna!”, skriver förbundet i sitt uttalande.

Byggnads har även de gått ut med sitt stöd.

– Det är en självklarhet för Byggnads att stå bakom Elektrikerförbundets blockad. Rätten att teckna kollektivavtal är grunden för den svenska modellen. Att företaget dessutom pressat anställda att lämna fackförbundet gör mig rasande. Det beteendet kan aldrig accepteras, säger förbundets ordförande Johan Lindholm i ett uttalande.

Livsmedelsarbetareförbundet skriver i ett uttalande att:

”Livs stödjer Elektrikernas blockad och arbetsnedläggelse mot företaget Hometec Security GBG AB […] Rätten att teckna kollektivavtal är grunden för den svenska modellen. Det är tack vare kollektivavtal vi kan reglera att anställda får rätt lön, rimliga arbetstider, övertidsersättningar, pensionsavsättningar, försäkringar och mycket mer.

Det här handlar inte om någon jäkla lyx utan det är grundläggande trygghet på arbetsmarknaden som dessa medlemmar vill ha.

Diyar Cicek, facklig-politiske ledare SSU Sverige

Bland de stödjande rösterna återfinns även Unga byggare, Byggnads krets Göteborg, SSU Sverige och LO Distriktet Västsverige.

Mikael Pettersson och Jimmi Hall monterade över en bild på en strejkskylt

Konflikten med Verisure och Hometec Security

Unionen: ”Det hand­lar om tjänste­manna-tjänster”

Nyheter

”När företag vägrar att teckna kollektivavtal, trakasserar och hotar fackligt organiserade anställda, då är det dags för arbetarrörelsen att slå tillbaka med full kraft.

Unga Byggare ger härmed sitt fulla stöd till Elektrikerna i deras kamp för kollektivavtal. Vi ses på barrikaderna kamrater!”, skriver Unga Byggare på sin Facebooksida.

”Vi som medlemmar i Byggnads stöttar självklart Elektrikernas medlemmar på Hometec Security i Göteborg. De har rätt till kollektivavtal. schysst lön och schyssta villkor!”, skriver Byggnads krets Göteborg i ett Facebookinlägg.

– Det här handlar inte om någon jäkla lyx utan det är grundläggande trygghet på arbetsmarknaden som dessa medlemmar vill ha, säger SSU Sveriges facklig-politiske ledare Diyar Cicek i ett videomeddelande på Facebook.

LO Västsverige backar upp Elektrikerförbundets kamp om kollektivavtal och upprätthållande av den svenska modellen”, skriver Christine Marttila, Ordförande för LO Distriktet Västsverige, i ett debattinlägg.

Vi kan ju inte vrida tillbaka klockan till tidigt 1900-tal.

Tony Björk, verksamhetsassitent i Handels avdelning 13

Flera fackliga personer, däribland Helena Andersson (ordförande SEKO Gävle-Dala) och David Johansson (facklig ledare för SSU Stockholm) har även gått ut i en gemensam Facebook-video för att uttrycka stöd för de strejkande Elektriker-medlemmarna.

Strejkvakter i gula jackor utanför arbetsplatsen

Konflikten med Verisure och Hometec Security

IF Metall stöder strejken i Göteborg

Nyheter

– Det är väl själva fan att man ska bli pressad att avsäga sig sin trygghet på jobbet, och tvingas avstå god arbetsmiljö, rimlig lön, rimlig ersättning, och att man är försäkrad när man är på jobbet. Vi kan ju inte vrida tillbaka klockan till tidigt 1900-tal, säger Tony Björk, verksamhetsassitent i Handels avdelning 13, i videon.

Mats Eriksson, ordförande för LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg, har även han gått ut i en Facebook-video för att visa sitt stöd för Elektrikernas strejk.

Från politiskt håll har både EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S) och riksdagsledamoten Roza Guclu Hedin (S) uttalat sitt stöd för strejken.

Hometec Security har vägrat teckna kollektivavtal, hotat förbundets medlemmar som arbetar på företaget samt brutit mot den grundlagsskyddade föreningsfriheten och rätten till fackliga stridsåtgärder. Det är helt oacceptabelt och rätten till det mest grundläggande om schyssta villkor på arbetsmarknaden är för mig en självklarhet”, skriver Roza Guclu Hedin på Facebook, tillsammans med ett videomeddelande.

En annan konsekvens av Elektrikernas strid för kollektivavtal med Hometec Security Gbg AB, är att försäkringsbolaget Folksam sagt upp sitt samarbete med Verisure – det larmföretag till vilket Hometec Security är ett franchiseföretag

– Elektrikerna är en viktig partner för oss, en prioriterad samarbetspartner, så med den här bakgrunden är det inget konstigt att vi avslutar samarbetet, sade Kent Lindmark, chef för skadeförebyggande på Folksam, i samband med beslutet.

De har uttalat sitt stöd för strejken:

 • Kommunal
 • IF Metall
 • Fastighets
 • GS-facket
 • Hotell- och restaurangfacket, HRF
 • Musikerförbundet
 • Seko, Service- och kommunikationsfacket
 • Målarna
 • Byggnads
 • Livsmedelsarbetareförbundet
 • ETU, det australiensiska elektrikerförbundet
 • Unga Byggare
 • Byggnads krets Göteborg
 • SSU Sverige
 • LO-distriktet Västsverige
 • GS-fackets avdelning 6 Väst
 • SSU Centrum Göteborg
 • Johan Danielsson (S), EU-parlamentariker
 • Roza Guclu Hedin, riksdagsledamot (S)
 • David Johansson, facklig ledare för SSU Stockholm
 • Helena Andersson, ordförande SEKO Gävle-Dala
 • Tony Björk, verksamhetsassitent i Handels avdelning 13
 • David Aura, ordförande Elektrikernas Gävle-Dala
 • Amir Vatic, ledamot i Verkställande Utskottet i Elektrikerna vk21
 • Henrik ”Rauken” Egraeus, studieansvarig i Elektrikernas vk21
 • Mats Eriksson, ordförande LO-distriktet i Dalarna och Gävleborg

Fattas någon på listan? Hör av dig på vår Facebooksida eller via mail.